Kip Souvlaki met tzatziki en pita brood

by Jan Scherders

Kip Souvlaki is een kipspiesje in Griekse stijl, eet het met tzatziki en pita brood. En als je dat allemaal zelf maakt zit je te eten als een Griekse god!!

Grieken zijn wijze mensen!!

Wikipedia noemt souvlaki Greek fast food 😉 Souvlaki betekent gewoon spiesje.  Dus kip souvlaki is een kipspiesje.  Het wordt gewoonlijk gegeten met pita brood en tzatziki. En dat heb ik ook al diverse keren gedaan. Wel met zelfgemaakte tzatziki maar met pita brood van de supermarkt.

Maar ik heb nu de stoute schoenen maar es aangedaan en zelf pita brood gemaakt. En dat is mega simpel. Eigenlijk net zo simpel als zelf een pizza maken. En nu was mijn souvlaki niet lekker maar mega lekker !!! Dat is wel even een verschil zeg, zo’n zelf  gemaakt pita broodje (binnenkort zet ik het recept online).

OK, kip souvlaki, pita brood, tzatziki, en dan nog wat tomaten en kalamata olijven. En je hebt een maaltijd.  Wat mijn betreft een super maaltijd met warm weer. Volgens Wikipedia aten de Grieken al souvlaki 2000 jaar voor Christus. Wijze mensen, die Grieken 😉

Overigens, ik ben meestal meer een fan van kippendijen, maar heb de souvlaki netjes met kipfilet gemaakt – zoals in het oorspronkelijke recept van The Mediterrane Dish – en het vlees was supermals. Dus die marinade is een goede!!

Dan gril ik de spiesjes even op de gas BBQ. Als je het pita deeg al hebt, hoef je alleen de pita’s even te maken in een koekenpan. Tzatziki uit de koelkast en eten 🙂

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip Souvlaki met tzatziki en pita brood

Kip Souvlaki is een kipspiesje in Griekse stijl, eet het met tzatziki en pita brood. En als je dat allemaal zelf maakt zit je te eten als een Griekse god!!
Porties: 10

Ingrediënten

Voor 10-12 spiesjes

  • 1 kilo kipfilet in blokjes van circa 4 x 4 cm
  • 10 knoflooktenen gepeld
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/4 cup extra vierge olie
  • sap van 1 grote citroen
  • 1/4 cup witte wijn of anders sap van een tweede citroen
  • 2 laurierbladeren

Serveren

  • pita brood
  • Tzatziki saus
  • plakjes tomaat, komkommer, ui en kalamata olijven

1 cup = 250 ml

    Instructies

    Marinade

    • Neem het kommetje van een keukenmachine en doe daarin de knoflook, oregano, paprika, zout, witte wijn, peper, olijfolie, rozemarijn, en het citroensap (maar niet de laurierbladeren). Doe een paar pulsjes met de keukenmachine totdat je een mooie marinade hebt
    • Doe de kip in een grote kom en voeg de laurierbladeren en de marinade toe. Meng alles goed en dek af. Zet een nacht in de koelkast

    Grillen

    • Week eventueel eerst je houten spiesjes en doe de andere voorbereidingen (zoals Tzatziki maken) en rijg dan de kip op de spiesjes.
    • Doe een beetje olie op je grilrooster en zet het op medium-high hitte. Leg de spiesjes op het rooster en gril ze totdat ze een kerntemperatuur van 70 graden hebben. Het duurt ongeveer 5 minuten en draai ze in die tijd regelmatig om. Mop ook regelmatig wat marinade op de spiesjes
    • Leg op een serveerblad en laat een paar minuten rusten

    Pitas

    • Doe eerst de tzatziki op de pita broodjes dan wat stukjes kip en dan de groenten en olijven

    Notities

    Ideetje om (ook) te serveren: Griekse salade, knoflook hummus, Mezze schaal

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment

    Rating recept