Kip Madras van chef James Martin

by Jan Scherders

Deze kip Madras maak je door een hele kip eerst te marineren, dan te braden en vervolgens te mengen met de zelfgemaakte currysaus.

Veel Madras recepten munten vooral uit in scherpe smaken en weinig subtiliteit. Dit kip curry Madras gerecht van de Engelse chef kok James Martin munt uit in heerlijke smaken en matige scherpte. Aanrader!! En de volgende dag nog lekkerder 🙂

Madras curry poeder

Iedere chef heeft wel zijn eigen Madras mix, maar je kunt het ook in de winkel kopen. Ik gebruik voor deze madras kip curry het mengsel van James Martin (hij heeft het recept voor deze kip curry Madras ook bedacht). Hier kun je vinden hoe je een batch daarvan maakt, dat is genoeg voor dit kip curry gerecht.

Het is overigens hetzelfde mengsel dat ik voor de eveneens zeer smakelijke  Madras lamscurry met lamsschouder en Madras lamscurry met lamsschenkel gebruik (ook super lekkere recepten van James Martin). Maar als je om wat voor reden dan ook liever een ander Madras curry poeder gebruikt zal dat ook wel werken hoor 😉

Recept kip Madras

Je maakt deze kip curry door de kip eerst een nacht te marineren. Dan zet je de kip een uur in de oven en ondertussen maak je de madras currysaus. Vervolgens deel je de kip in stukken en laat nog even met de saus mee warmen. Al bij eigenlijk een makkelijk gerecht en weinig werk.

De curry blaadjes vindt je bij een toko in de vriezer. En als je die niet hebt dan kun je die niet door iets anders vervangen, maar je kunt gerecht nog steeds wel maken hoor 🙂 De rest van de ingrediënten roepen denk ik weinig vragen op. Ik heb dit gerecht ook wel eens gemaakt en dan wat bloemkool aan de saus toegevoegd (dus gewoon laten garen in de saus). Dat vond ik erg goed smaken.

Bijgevoegd ook een recept hoe je pilau rijst maakt, maar de kip curry smaakt ook prima met gewone basmati rijst.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Madras kip curry met pilau rijst

Deze kip Madras maak je door een hele kip eerst te marineren, dan te braden en vervolgens te mengen met de zelfgemaakte currysaus.
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade (één nacht marineren)

  • enkele eetlepels olie
  • 7 el Madras curry poeder bij voorkeur een batch van het madras curry poeder van James Martin (kun je makkelijk zelf maken)
  • 2 Indiase laurierbladeren (tejpatta) verkruimeld
  • 1 hele kip zonder vel (of anders wat kippenpoten) liefst een flinke kip als je er met vieren van wilt eten

Voor de curry

  • 1 el olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • 2 verse rode pepers zonder zaadjes en fijngehakt
  • klein stukje gember (ca 2 cm) fijngehakt
  • 10 curry blaadjes
  • 2 tl tamarinde pasta hier wordt de tamarinde uit een potje bedoeld, je kunt dat eventueel zelf maken met een klein stukje tamarinde een een eetlepel heet water
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 300 ml kippenbouillon
  • zout naar smaak
  • wat gehakte korianderblaadjes voor garnering

Voor de pilau

  • 2 el olie
  • 1 ui in plakjes
  • 3 groene kardemom peulen geplet
  • 1 stokje kaneel in stukjes
  • 4 kruidnagels
  • 400 gram basmati rijst

Instructies

Marineren

  • Je maakt een batch van het madras curry poeder van James Martin en die gebruik je voor de marinade. Of je neemt een potje met Madras currypoeder en gebruikt daar circa 7 eetlepels van voor de marinade. Maak nu een marinade van enkele eetlepels olie, het madras curry poeder en twee verkruimelde laurierbladeren. Je moet een beetje een smurrie krijgen waar je de kip mee in kunt smeren.
  • Neem de helft van de marinade en wrijf hier de kip mee in en doe de kip dan in een diepvrieszak of een goed afsluitbare kom. Zet de kip een nacht in de koelkast.

Kip garen

  • Verwarm je oven op 180 graden en braad daarin de kip 60 - 90 minuten (afhankelijk van het gewicht van je kip). Zet dan de kip opzij.

De curry maken

  • Neem nu een grote hapjespan of braadpan en voeg de olie toe. Voeg dan de andere helft van de marinade toe aan de hete olie en bak die een paar minuten. Voeg nu ook de uien, knoflook, gember, rode pepers, curry blaadjes en tamarinde pasta toe en bak weer 2-3 minuten. Dan voeg je ook de tomaten en de bouillon toe en brengt de curry saus aan de kook. Voeg zout naar smaak toe en zet het vuur wat lager en laat de saus een kwartier pruttelen.
  • Verdeel de gebraden kip ondertussen in stukken en voeg dan aan de saus toe. Laat de kip een kleine vijf minuten mee warmen.

Voor de pilau

  • Verhit de olie in een kookpan en voeg dan de ui toe. Bak de ui goudbruin. Voeg dan de kardemom, kaneel en kruidnagels toe. Dan de rijst en 600 ml water. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag en laat de rijst met de deksel op de pan een kwartier garen. Zet dan het vuur uit en laat de rijst nog een kwartier nagaren.

Serveren

  • Garneer de kip curry met wat korianderblaadjes.

Notities

Ik heb dit gerecht ook wel eens gemaakt en dan wat bloemkool aan de saus toegevoegd (dus gewoon laten garen in de saus). Dat vond ik erg goed smaken. 
0 comment
1

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment