Italiaanse worstjes, paprika’s en uien

by Jan Scherders
Italiaanse worstjes, paprika's en uien

Met deze drie ingrediënten – Italiaanse worstjes, paprika’s en uien – kun je een heerlijke winterse maaltijd maken die zowel met brood als pasta goed smaakt.

Met dit gerecht kun je meerdere kanten op, je kunt er een lunchgerecht of een hoofdgerecht van maken. Je kunt het combineren met brood, pasta en je kunt er zelfs wat gebakken eieren bij eten 😉

Sausages, Peppers, and Onions: Klassiek Italiaans-Amerikaanse combinatie

Italiaanse saucijsjes, paprika’s en uien is een bekende combinatie in Amerika. In de vorige eeuw zijn er vele Italianen in Amerika neergestreken en dit heeft geleid tot vele Italiaans-Amerikaanse gerechten. Zo ook Italiaanse worstjes met paprika en uien. Ik geloof dat deze combinatie een herkomst heeft als streetfood of vaak op lunch kaarten stond (staat).

Sausages, peppers and onions
Sausages, peppers and onions

Je kunt het eten met wat harde broodjes en er een soort hot dogs van maken, of met (penne) pasta en het kan ook met witte rijst. En je kunt een grote pan maken en de ene dag met brood en wat over is de volgende dag als pastasaus. Zelf eet ik het heel graag met wat harde witte broodjes.

Italiaanse worstjes, paprika's en uien
Italiaanse worstjes, paprika’s en uien (met tomatensaus)

Die Italiaanse worstjes kun je in ieder geval waar ik woon nergens kopen dus maak ik ze zelf. Je hebt in principe drie varianten, te weten Hot, Mild en Sweet. De basis is een varkensworst waarbij venkel een belangrijke rol speelt in de kruiding. Als je zo nu en dan een partij van die worstjes draait kun je der allerlei leuke gerechten mee maken. Bijvoorbeeld de combinatie met paprika en uien.

Overigens, ik heb dit gerecht ook al wel met andere gekruide varkensworstjes gemaakt – oa met Ierse worstjes, en dat smaakte ook supers!!

Pasta met Italiaanse worstjes, paprika’s en uien

Als je wat op Amerikaanse sites grasduint kom je veel recepten met de combinatie Italiaanse worstjes, paprika’s en uien maar het recept van Simply Recipes is mij erg goed bevallen. Omdat mijn worstjes meestal wat lichter zijn dan 100 gram en ik de combinatie van Hot en Sweet worstjes lekker vind, doe ik acht worstjes in mijn pan 😉

Italiaanse worstjes, paprika’s en uien

Met deze drie ingrediënten – Italiaanse worstjes, paprika's en uien – kun je een heerlijke winterse maaltijd maken die zowel met brood als pasta goed smaakt.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 8 saucijsjes (Italiaans worstjes, Hot en Sweet)
  • 2 el el olijfolie
  • 4 paprika's, bijvoorkeur verschillende kleuren in reepjes
  • 1 grote (zoete) ui in halve maantjes gesneden
  • 4 knoflooktenen gesnipperd
  • 1 blikje tomatenblokjes of je knijpt gepelde tomaten kapot boven de pan
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1/2 cup rode wijn (optioneel)
  • 1/2 tl chili vlokken (optioneel)
  • zout naar smaak
  • 4 eieren (optioneel)

Instructies

  • Ik blancheer de worstjes eerst in wat kokend water en dan doe ik ze pas in de pan om te braden. Dan klappen ze niet snel kapot. Geleerd van Yvette van Boven.
  • Verhit de olijfolie in een pan met deksel en bak daarna de worstjes op matig vuur bruin. Niet op hoge temperatuur want je wilt de worstjes bruinen, niet aanbakken (zo springen ze ook niet zo gauw)
  • Haal de worst dan uit de pan, zet het vuur hoog en voeg de paprika's en uien toe. Bak de groenten op hoog vuur totdat de uien zacht zijn, strooi dan wat zout erover en bak verder totdat de uien en paprika's wat zwart worden. Voeg dan de knoflook toe en bak een minuutje of zo mee.
  • Deglaceer door een scheut rode wijn toe te voegen en alles al roerende even los te koken.
  • Voeg dan de tomaten, oregano en chili vlokken toe. Roer alles een keer goed door mekaar en voeg dan ook de worstjes weer toe. Zet het vuur laag, de deksel op de pan en laat de worstjes 20 minuten garen
  • Serveer bijvoorbeeld met harde broodjes, polenta, of penne pasta. Davis Tanis van de New York Times doet de suggestie om er voor ieder een ei bij te bakken in dezelfde pan die je voor de worstjes hebt gebruikt

Notities

Er zijn heel makkelijk wat variaties te maken:
  • Je kunt de worst al in plakjes snijden voordat je gaat bakken.
  • Als je nog wat meer tomatensmaak wilt hebben kun je ook nog een eetlepel tomatenpuree toevoegen.
  • Geen tomatensaus toevoegen, maar bijvoorbeeld wel een eetlepel rode wijnazijn.
  • Er een paar gebakken eieren bij serveren
  • Je kunt het wat pittiger maken door wat meer chili vlokken of wat hot sauce toe te voegen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment