Deze Italiaanse visstoof maak je met filets van witte vis en vongole, die je in een Italiaanse tomatensaus stooft. Heerlijk met een lekkere snee brood.
Italiaanse visstoof
David Tanis (NYT) noemt dit gerecht een Italian-Style Fish Stew. Het smaakt heerlijk, is snel en eenvoudig te maken en voor mijn gevoel leuk gerechtje voor het weekend. En of je het nu een visstoof of een goed gevulde vissoep noemt maakt ook niet uit, dit gerechtje moet je echt een keer proberen.
Overigens, in het originele recept voor deze Italiaanse visstoof worden 12 Large Clams gebruikt. Die vindt je in de Atlantische oceaan bij Amerika (en zijn wel 5-10 cm groot),maar niet hier in Europa. Als je die wilt vervangen kun je kiezen uit Italian Style Vongole of Zeeuwse mosselen. Je kunt uiteraard ook kokkels nemen, maar ik denk dat de wat grotere schelpdiertjes een betere vervanging zijn.
Italiaanse visstoof
Ingrediënten
- 1 kilo stevige witvis in filets (heek, kabeljauw, …)
- zout en peper
- extra vierge olijfolie
- 1 kleine citroen in dunne plakjes
- 2 cups witte ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook geperst
- 1/4 tl saffraan verkruimeld
- 1/2 tl rode chili vlokken
- 1/2 tl venkelzaad geplet
- 1 laurierblad
- 1 el tomatenpuree
- 1 cup droge witte wijn
- 2 cups tomatenblokjes uit blik
- 3 cups visbouillon of een lichte kipbouillon
- 1 kilo vongole (of mosselen)
- 4 dikke sneeën rustiek wit brood (met lekkere roomboter)
NB 1 cup = 250 ml
Instructies
Marineren
- Snijd visfilets in stukken van circa 5 cm en doe ze dan in een kom. Bestrooi rijkelijk met zout en peper. Als ook een theelepel tijm of marjoraam (of wat Italiaanse kruiden). Voeg ook de citroen schijfjes en een eetlepel olijfolie toe. Meng en zet dan een half uur of langer in de koelkast
De soep maken
- Doe een paar eetlepels olijfolie in een pan en voeg de uien toe. Strooi er wat zout en peper overheen en bak de uien totdat ze zacht zijn.
- Voeg dan een theelepel tijm, de geperste knoflook, de saffraan, de chili vlokken, het venkelzaad, het laurierblad en de tomatenpuree toe. Bak een paar minuutjes.
- Voeg dan de wijn, bouillon en tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep een minuut of tien pruttelen. Proef en breng op smaak
De visstoof maken
- Verwarm de oven op 230 graden. Doe de vis, de vongole (of mosselen) en de citroenschijfjes in een ovenbestendige pan. Overgiet de vis met de soep, doe de deksel erop en zet maximaal 20 minuten in de oven (eigenlijk is het klaar als de kokkels of mosselschelpen open zijn).
Serveren
- Snijd wat rustiek brood in dikke plakken en besmeer met roomboter of rooster het brood met wrijf er dan met een teentje knoflook overheen. Serveer de hete visstoof direct met het brood