Italiaanse groentesoep met verse basilicum

by Jan Scherders
Italiaanse groentesoep

Italiaanse groentesoep met verse basilicum is een heerlijke zomerse maaltijdsoep uit de New York Times,

In het oorspronkelijke recept van de New York Times werd alleen water toegevoegd. Na een paar keer de soep gemaakt te hebben vind ik het toevoegen van bouillon het verschil maken en persoonlijk vind ik een blik tomaten blokjes ook het beste werken. Voor mij is de soep zo echt een aanrader voor een zomerse maaltijdsoep.

Klik op de link voor meer minestrone recepten.

Italiaanse groentesoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse minestrone - Italiaanse groentesoep met verse basilicum

Italiaanse groentesoep met verse basilicum is een een rijk gevulde groentesoep. Deze minestrone uit de New York Times is een heerlijke zomerse maaltijdsoep.
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 middelgrote wortelen, in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • zout
  • 4 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 pond tomaten, zonder vel/zonder zaadjes, in stukjes OF 1 blik tomatenblokjes
  • 2 liter runderbouillon of groentebouillon of: 2 liter water met 4 bouillon blokken voor 2 liter soep
  • 3/4 pond courgette, in blokjes
  • 1 middelgrote meiraap, in blokjes (of een paar pastinaken)
  • 2-3 blikken cannellini bonen van 310 gram (afhankelijk hoe gevuld je de soep wil hebben)
  • 200 gram sperziebonen
  • 1/2 cup soep pasta (macaroni, gebroken spaghetti)versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1/2 cup basilicum blaadjes, grof gehakt
  • Parmezaanse kaas, bij het serveren van de soep

Bouquet Garni (bij elkaar gehouden door een kaasdoek of touwtje) 

  • stuk zwoerd van Parmezaanse kaas, 
  • 1 laurierblad,
  •  3 takjes peterselie 
  • 3 takjes tijm

Instructies

  • Verhit de olijfolie op laag vuur in een grote soeppan en voeg dan de wortelen, uien, en bleekselderij toe. Bak die al roerend tot ze zacht beginnen te worden - ongeveer 3 minuten - en voeg dan 1/2 tl zout toe. Blijf dan nog vijf minuten bakken totdat de groenten helemaal zacht zijn.
  • Voeg dan de knoflook toe, bak die een minuut mee, en voeg dan de tomaten toe. Bak een minuut of 10 tot de tomaten geurig zijn en voldoende kapot gekookt.
  • Voeg dan twee liter water toe, de bouillonblokjes, als ook de raap, courgette, het bouquet garni en breng aan de kook.
  • Voeg dan nog twee theelepels zout toe, zet het vuur laag en laat de soep met de deksel op de pan drie kwartier pruttelen. Roer er dan de cannellini bonen doorheen. Proef en breng op smaak. En verwijder het bouquet garni.
  • Terwijl de soep pruttelt zet je een pan water op het vuur en brengt aan de kook. Voeg de sperziebonen toe en kook die vijf minuten. Giet ze af en spoel af met koud water.
  • Voeg nu de pasta toe aan de soep en laat nog 10 minuten meekoken (totdat de pasta beetgaar is). Roer er dan de sperziebonen doorheen en een paar draaien van de pepermolen.
  • Roer er tenslotte de basilicum doorheen en serveer in grote kommen met wat Parmezaanse kaas

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept