Is Indiase yoghurt hetzelfde als onze yoghurt?

by Jan Scherders
Indiase Curd

Is Indiase yoghurt hetzelfde als onze yoghurt? Nee dus!! En hoe moet je die Indiase yoghurt dan het beste vervangen als je Indiase gerechten wilt maken?

In India is er al eeuwenlang een traditie om iedere dag zelf yoghurt te maken. Ik heb geen idee hoe dat nu gaat, nu ook de Indiase samenleving in hoog tempo moderniseert. Maar ook de afgelopen decennia maakte de Indiase huisvrouw iedere dag zelf yoghurt en ging die niet in de winkel kopen.

Hoe wordt Indiase yoghurt (Curd) gemaakt?

In Engelstalige of Nederlandstalige recepten wordt de Indiase yoghurt (dahi genaamd) simpelweg als yoghurt vertaald. Maar klopt dit ook ?  Dit kunnen we bij Wikipedia lezen:

Curd (Hindi दही dahi, Bengali দই doi, Tamil: തൈര് Thayir, Telgu: పెరుగు Perugu, Marathi: தயிர் Tayir ) is a traditional fermented milk product usually prepared from cow milk, and sometimes buffalo milk, or goat milk. It is popular throughout South Asian countries such as Bangladesh, India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, etc. The word curd is used in Indian English to refer to Homemade Yogurt, while the term yogurt refers to the pasteurized commercial variety known as Heat Treated Fermented Milk.

Dus let op. Het Indiase Engelse woord curd betekent dus Homemade Yoghurt!! Maar het gewone Engelstalige woord curd betekent wrongel 😉 En dat is het vaste bestanddeel van de melk. Dus het Indiase woord Curd betekent Indiase Homemade Yoghurt !!

Deze homemade yoghurt wordt door bacteriële fermentatie van melk gemaakt.  Er wordt eerst een zogenaamde “curd starter” gemaakt of gekocht. Een curd starter bevat de bacteriecultuur die je nodig hebt om homemade yoghurt te maken. In de alledaagse praktijk bewaart men vaak wat curd (homemade yoghurt) en dat is dan een starter voor de volgende batch homemade yoghurt. Maar je kunt volgens mij ook curd starters kopen in India.

Wat zijn goede vervangers voor Indiase Curd?

In de meeste recepten voor Indiase gerechten lees je dat je yoghurt moet toevoegen, maar er wordt Indiase Curd bedoeld. Soms staat er gelukkig CURD wat refereert aan deze zelfgemaakte yoghurt. Maar realiseer je dat je dus eigenlijk die dikke romige yoghurt moet hebben om het gerecht te kunnen maken zoals het moet. Simpelweg onze gewone yoghurt gebruiken gaat niet werken want die is veel te waterig. Wat dan?

Indiase Curd

Indiase Curd

Als onze gewone yoghurt geen goed plan is wat zouden dan wel goede vervangers voor deze curd zijn? Turkse yoghurt? Griekse yoghurt? Bulgaarse yoghurt ? Hangop?

Turkse Yoghurt

Turkse yoghurt word gemaakt van yoghurt, die in een doek wordt uitgelekt. Het vochtpercentage van deze yoghurt is dus lager en het vetpercentage iets hoger dan normale yoghurt. Vandaar dat deze yoghurt wat dikker en romiger is.

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10 % vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken. Het schift namelijk niet als je het opwarmt en het bevat minder vet dan room.

Onze Nederlandse hangop yoghurt

Hangop is een zuivelproduct dat gemakkelijk thuis te bereiden is. In een schone theedoek die over een schaal is gespannen, of bij de punten is opgehangen, wordt karnemelk of yoghurt geschonken die dan een nacht uitlekt om het ingedikte melkproduct te verkrijgen dat dan een kwarkachtige structuur heeft.

Dus… Griekse yoghurt, Turkse yoghurt of hangop yoghurt?

Ik wilde net op gaan schrijven dat er verschillende goede vervangers voor Indiase curd zijn, te weten Griekse yoghurt, Turkse yoghurt en Nederlandse Hangop toen ik op het artikel De Zin en Onzin rondom Griekse Yoghurt stuitte.  En dus houdt ik het bij onze Nederlandse hangop yoghurt.

Echter, Jumbo en AH verkopen geen hangop meer. Je breekt je nek over de potten met Griekse, Bulgaarse en Turkse yoghurt maar Nederlandse hangop staat niet meer in de winkel.

Dus wat ik doe als ik authentiek Indiase gerechten wil maken? Dan koop ik goede boerderij yoghurt (volle !!) en dan ga ik zelf wat hangop maken 🙂 Gewoon een kaasdoek op een zeef leggen, zoveel “curd” als ik nodig heb op de kaasdoek en dan gewoon een aantal uren in de koelkast.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment