Irish Stew met rundvlees en Guinness

by Jan Scherders
Irish Stew met rundvlees en Guinness

Irish Stew met rundvlees en Guinness is eigenlijk een Amerikaanse variant van de traditionele Ierse Irish Stew met lamsvlees. Hoe zit dat dan ?

Het is vandaag 17 maart 2020 en dan is St. Patrick’s Day. Een mooie dag om Irish Stew te eten 🙂 Irish Stew is één van de klassieke winterse stoofpotjes, en zolang het nog een klein beetje winter blijft de komende jaren zullen dit soort gerechten wel populair blijven 😉 Ik heb eerder eens uitgezocht hoe de traditionele Irish Stew gemaakt moet worden. Dat is volgens mij met lamsnek. Maar wat is dan Amerikaanse Irish Stew?

Amerikaanse versie van Irish Stew is met rundvlees en Guinness

Toen een paar honderd jaar geleden de Ieren in grote getalen richting USA vertrokken kreeg je naast de klassieke Ierse Irish Stew een Amerikaanse Irish Stew. De kern van een Ierse Irish stew is lamsnek (of schouder), aardappelen, uien en peterselie. Maar dat lam werd in USA al snel door runderstoofvlees vervangen. En een deel van de benodigde bouillon werd door Guinness Stout bier vervangen. Daarnaast wordt meestal ook tomatenpuree toegevoegd, iets wat je in de klassieke versies niet ziet. Naast aardappelen en ui wordt deze Irish Stew verder vaak “aangekleed” met wortelen, pastinaak en / of raapjes. Oh ja, in deze Amerikaanse versies zie je ook knoflook, niet erg Iers lijkt me zo 😉

Als je alleen vastkokende aardappelen gebruikt dan heb je eerder een dunne soep. Maar we willen een dikke soep (een “stew”) en dan is de combinatie van vastkokende en kruimige aardappel aanbevolen. Maar vaak worden enkele eetlepels bloem voor de binding toegevoegd.

In Amerika schijnt “Soda Bread” populair te zijn bij de Irish Stew.

Het recept voor deze Irish Stew

Ik heb een aantal zeer populaire recepten naast mekaar gelegd en dan zijn de verschillen klein. Onderstaand recept is zo’n beetje de huidige opvatting over hoe je een Irish Beef Stew with Guinness maakt.

Irish Stew met rundvlees en Guinness

Irish Stew met rundvlees en Guinness is wereldwijd erg populair en natuurlijk ook in de Ierse pubs. De truc is ervoor te zorgen dat je een mooie dikke saus hebt.

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 2 ons ontbijtspek (in blokjes) of blokjes gerookt spek
  • 1,25 kilo runderstoofvlees in flinke blokjes
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijn gensipperd
  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen in blokjes van 2 cm
  • 2 grote winterpenen (ruim een pond) in flinke stukken
  • 2 stelen bleekselderij in flinke stukjes
  • 1 grote pastinaak (of een raapje) in blokjes van 1 cm
  • 3 el bloem
  • 1/4 cup tomatenpuree
  • 440 ml Guinness extra Stout bier
  • 250 ml sterke runderbouillon (of fond)
  • 2 el Worcestershire sauce optioneel
  • 1 tl gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 2 laurierbladeren
  • zout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van ca 3 cm.
  • Voeg wat olie toe aan een gietzijzeren pan en bak de spekblokjes totdat het vet eruit is gelopen en schep ze dan uit de pan maar laat het vet in de pan. Bewaar het uitgebakken spek.
  • Bak dan het vlees rondom bruin in dezelfde pan. Zorg ervoor dat de blokjes de hele pan bedekkenn maar niet op mekaar liggen. Doe het eventueel in batches. Schep het gebruinde vlees uit de pan en zet opzij.
  • Voeg eventueel wat olie toe aan de pan en fruit nu de uien totdat ze zacht en goudgeel zijn. Bak dan de knoflook een minuutje mee.
  • Voeg de groenten (wortelen, aardappelen, pastinaak, bleekselderij) toe en bak die een minuut of vijf mee.
  • Voeg dan ook de tomatenpuree en de bloem toe en laat die even meebakken.
  • Voeg nu het Guinness bier en bouillon toe en breng dat snel aan de kook en schraap alles aanbaksels daarbij los. Laat het bier een paar minuten doorkoken.
  • Voeg dan de tijm, rozemarijn, laurierblad, peper en zout toe en voeg het vlees en de spekblokjes weer toe aan de pan. Als het goed is staat het vlees net onder. Voeg anders wat bouillon toe. Laat nu het vlees 2 1/2 - 3 uur stoven. Sommige zeggen korter maar ik heb daar slechte ervaringen mee.
  • Proeg nu en breng op smaak met zout en peper

Notities

Variaties
Hoewel het dan geen Irish Stew meer is denk ik kun je ook eens het bier vervangen door een paar eetlepels balsamico azijn en een paar glazen rode wijn. Dat wordt in Engelstalige landen ook wel een Classic Beef Stew genoemd.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment