Ingrediënten voor Mexicaanse gerechten

by Jan Scherders

Welke ingrediënten moet je kennen en in huis hebben om echt authentieke Mexicaanse gerechten te maken. En hoe kom je daar aan?

In dit verhaal een kort overzicht van ingrediënten die veel in de Mexicaanse  keuken gebruikt worden. Veel van die ingrediënten zijn steeds makkelijker verkrijgbaar en daarom ook wat links naar online shops in Nederland.

NB Dit is de eerste versie van dit verhaal. Ik ga het regelmatig bijwerken en aanvullen. In deze eerste versie vooral wat info over pepers.

Wat heb je zo al nodig en waar haal je het ?

Het is absoluut niet mijn bedoeling om hier een compleet plaatje te geven maar gewoon een overzicht van de belangrijkste dingetjes die je nodig hebt, als je met enige regelmaat authentieke Mexicaanse of Tex-Mex gerechten wilt maken. Je moet dan denken aan bonen, kruiden en specerijen, verse en gedroogde pepers en nog wat diversen.

Verse en gedroogde Mexicaanse pepers

Eén van de belangrijkste dingen die je nodig hebt zijn verse en gedroogde pepers en wij hebben in Nederland Westlandpeppers en daar kun je vrijwel al je pepers in leuke emmertjes kopen voor heel redelijke prijzen.  Ik heb de informatie over verse en gedroogde Mexicaanse pepers in een apart verhaaltje opgenomen. Oh, en dit zijn geen gesponsorde links 😉 Gewoon waar ik tevreden over ben.

Bonen

Info komt nog

Kruiden en specerijen

oa Chili poeder, Mexicaans laurierblad, Mexicaanse Oregano

Gedroogde Epazote

Epazote is een heerlijk ruikend en smaakvol kruid. In Nederland wordt hij Welriekende Ganzenvoet genoemd. Het wordt veel in de Mexicaanse keuken gebruikt en vaak in bonengerechten. Zelfs de Azteken gebruikten dit kruid al door zijn heilzame werking. Het zou goed zijn tegen maagproblemen en flatuleusheid, die ontstaat bij het eten van bonengerechten. De smaak doet een beetje denken aan mint en oregano.

Diversen

Tomato Verde / TOMATILLO

De Tomatillo, ook wel groene tomaat genoemd, is een vrucht met een zurige smaak, die te vergelijken is met een groene appel. Door die zoet-zure smaak is de vrucht in veel verschillende gerechten te gebruiken. De Tomatillo is een must in de Mexicaanse keuken, net zoals de Jalapeño en de Poblano. De Tomatillo wordt gebruikt voor het maken van sauzen, maar is ook erg goed te gebruiken voor het roosteren, bakken of grillen van de vrucht.

Masa Harina

Masa Harina is een speciaal maismeel dat oa voor het maken van tortilla’s wordt gebruikt. Maar In Texas gebruiken ze het ook voor het indikken van de Texas chili. Om dit meel te maken worden maiskorrels geweekt in een loogbad. Dat weken in loog klinkt eng maar dat deden de Azteken en Maya’s al. Het belangrijkste van dit proces  is dat er nu van de gemalen korrels een deeg kan worden gemaakt wanneer je water toevoegt. Iets dat met gewoon gemalen mais niet mogelijk is.

Je kunt Masa Harina bij veel (online) toko’s kopen.

Waar koop je ingrediënten voor de Mexicaanse keuken ?

Mijn ervaring is dat de meeste toko’s – zelfs de hele goede – toch met name Aziatisch georiënteerd zijn. En dan bedoel ik Chinees, Indonesische, Thais, etc. En Mexicaanse ingrediënten hoef je daar niet echt te zoeken. Zeker als je in een dorp woont net als ik ben je dan toch aangewezen op het steeds rijkere online aanbod.

Voor verse en gedroogde pepers is mijn adres simpelweg Westland Peppers. Recepten met andere verse en specifiek Mexicaanse sla ik voorlopig over, tenzij ik ook iets met blik kan (bijvoorbeeld tomatillos van  La Costena).

Voor allerlei andere ingrediënten ga ik wel eens naar groothandels (oa Sligro) of shop online:

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment