Lekkere ingrediënten voor een Chinese Fondue zoals vis, kip, vlees, groenten, tofu en noedels maken een Hot Pot tot een waar feestje. Hier mijn lijstje.
Thuis een Chinese fondue maken
Tientallen jaren geleden heb ik een maand door China gereisd en daar kennis gemaakt met hot pot, wat in Nederland vaak Chinese fondue wordt genoemd. En een aantal jaar geleden ben ik gaan uitzoeken hoe je dat thuis kunt doen. Daarbij heb ik vooral veel gehad aan het Chinese Hot Pot e-Cookbook van China Sichuan Food.
De basis voor een Chinese fondue is een pan soep, de hot pot soep. Vervolgens ga je kip, vis, vlees, groenten, noedels in deze soep garen. En dan schep je alles in je eigen kom en voegt daar naar smaak allerlei sausjes aan toe. Als je zo’n Hot Pot avond leuk lijkt en je bent je weg nog aan het zoeken, dan heb je hier een overzicht van mijn verhaaltjes. Al deze verhaaltjes staan op mijn pagina over Chinese fondue.
- Zelf een Chinese fondue maken. introductie Chinese fondue
- Bouillon voor een Chinese fondue, hoe maak je de bouillon
- Populaire soep pasta’s voor Chinese fondue, hoe maak je de hot pot soep
- Ingrediënten voor een Chinese fondue, over vis, kip, vlees, groenten, tofu, noedels en meer.
- Lekkere sausjes voor een Chinese fondue, welke sausjes zet je op tafel.
- Chinese fondue – Szechuan Hot Pot, hoe maak je de beroemde Szechuan hot pot.
Er zijn een heleboel soorten Chinese fondue. Het verschil zit hem vooral in de regio gebonden recepturen voor de Hot Pot soep. De Szechuan Hot Pot is er daar één van, en wellicht de meest beroemde.
In dit verhaal mijn suggesties voor lekkere bijgerechten voor een Chinese fondue. Ik noem het bijgerechten omdat de soep, de hot pot, in mijn ogen het hoofdgerecht is. Denk aan vis, vlees en kip, maar ook aan tofu, (knapperige) groenten en noedels.
Vlees, vis, kip en tofu voor de Chinese Fondue
Het blijft een beetje lastig om te zeggen hoeveel je nodig hebt, maar denk aan circa 300 gram per persoon. Dus maak een keuze uit dit lijstje voor jouw gasten en zorg dat je opgeteld aan ongeveer 300 gram per persoon komt.
- Garnalen
- Inktvis (klein)
- Zeebaars, in plakjes
- Dunne plakjes kalfsmuis/rundermuis/rosbief
- Dunne plakjes buikspek
- Dunne plakjes varkenshaas
- Dunne plakjes kipfilet
- Gaar soepvlees
- Gehaktballetjes (rund, kip, vis; liefst zelfgemaakt)
- Tofu and tofu skin/sheets
- Gebakken “firm tofu” blokjes (fried tofu puffs)
Oh ja, en dit zal zeer tegen het zere been van de toko’s zijn, maar laat alsjeblieft die visballetjes en vleesballetjes in de vriezer van de toko liggen!! Echt vreselijk vind ik ze. Maak beter zelf lekkere gehaktballetjes van kip of vlees. Mij zijn die visballetjes ooit ernstig aangeraden maar ik vond het een mega teleurstelling. Beter verse en zelfgemaakte dingetjes 🙂
In bovenstaand rijtje zie je ook gaar soepvlees staan, en dan denk ik aan klapstuk of schenkelvlees. Ik maak met enige regelmaat een grote pan runderbouillon en heb daarna flink wat gaar soepvlees, dat ik vervolgens invries. En onlangs heb ik eens geprobeerd hoe dat smaakt in de hot pot en ik vond het top!! Als je soep heet is het ontdooide vlees even doorwarmen en dan in stukjes snijden en in kommetjes op tafel zetten. Heerlijk 🙂
Groenten voor een Chinese Fondue
Tsja, welke groenten en hoeveel ? China Sichuan Food zegt dat men in China meer groenten dan vlees, vis en kip op tafel zet. Dus beetje afhankelijk van je voorkeuren ergens een verhouding tussen 60/40 en 80/20 (en dan is het grootste getal de groenten). Daarbij zijn de volgende groenten goed opties.
- Radijsjes
- Lotus Roots
- Worteltjes
- Waterkers
- Erwtenscheuten
- Taugé
- Diverse paddenstoelen (shiitake mushrooms, kastanjechampignons, …)
- Chinese Kool
- Chinese broccoli
- Chinese Spinazie
- Paksoi of Baby Paksoi
Hoe het dus gaat, is dat je de groenten koopt en vervolgens in stukjes/reepjes snijdt en die op schaaltjes rondom de hot pot zet.
Noedels, Rijst voor een Chinese Fondue:
Er hoort in ieder geval noodles bij, denk aan dunne en dikke noodles. De noodles gaat je gewoon in de Hot Pot. Rijst is optioneel. In mijn ervaring werken die dikke noodles die ook voor Ramen worden gebruikt heel fijn. Die zuigen ook veel fondue basis op en hebben zo meer smaak dan dunne noodles.
- Noodles dun en dik
- Zoete aardappels