Indonesische saté maken

by Jan Scherders

Authentieke recepten voor Indonesische Saté Ajam en Saté Babi uit de boeken van o.a. Lonny Gerungan, Jeff Keasberry en de Marine.

Indonesische stijl van saté maken

In de Indonesische stijl worden kleine blokjes kip op het stokje geregen. Dus snijd eerst dunne reepjes kip of varkensvlees en maak er dan blokjes van. En dus niet van die dikke stokken saté zoals wij Hollanders dat vaak doen 😉 Ik ben deze manier van saté maken steeds meer gaan waarderen.

Wat ik ervan begrijp is dat de Indonesische saté en pindasaus over het algemeen wat eenvoudiger is (in vergelijking met de  Maleisische en Thaise stijl), dus geen waslijsten van ingrediënten.

In dit artikel heb ik wat recepten voor Indonesische kip- en varkenssaté bij mekaar gesprokkeld. Voor lekkere Indonesische pindasaus klik op de link.

Indonesische Saté Ajam

In Nederland wonen al sinds jaar en dag mensen met een Indonesische komaf. Zij hebben zelfs het Indonesische eten bij ons populair gemaakt. Daarom heb ik goed gekeken naar de manier waarop mensen als Lonny Gerungan en Jeff Keasberry Indische kipsaté maken. Ook de Marine heeft door een roemrucht verleden een omvangrijk Indonesisch Kookboek kunnen samenstellen wat voor een groot deel terug grijpt op hoe het eten tientallen jaren geleden gemaakt werd.

En als je de kipsaté recepten van Lonny Gerungan, Jeff Keasberry en het Saté Ajam Toesoek recept van de Marine naast mekaar legt dan zit daar nauwelijks verschil tussen. Daarom plaats ik hier één recept in plaats van een hele rij recepten die nauwelijks verschillen.

Indonesische Saté Ajam

Porties: 12 stokjes

Ingrediënten

  • 1 pond kipfilet
  • 1 el citroensap
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 el ketjap manis
  • ½ tl gemalen koriander optioneel
  • 1 el olie
  • zout en versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de kipfilet in reepjes en daarna in kleine blokjes (ca 2 cm)
  • Pel de knoflook en snijd ragfijn. Meng er de citroensap, de ketjap, olie, zout en peper doorheen. Schep de stukjes kip door de marinade en laat dan afgedekt minstens een paar uur staan
  • Week de saté stokjes een halfuur in koud water. Rijg dan 5 stukjes kip aan 1 stokje en ga door totdat alle kip op is.
  • Verhit de grill en rooster de saté in 5 minuten rondom bruin
  • Serveer de saté met ketjap saus of een pindasaus

Notities

Het is een beetje afhankelijk van de stijl hoeveel stokjes saté je met 500 gram kipfilet kunt maken. In de Indonesische stijl snijd je de blokjes een stuk kleiner en dan vijf stukjes kip aan een stokje.  

Saté Ajam Ketjil

Ook dit recept vond ik in het Indonesisch Kookboek van de Marine.

Saté Ajam Ketjil

Saté recept van de Marine voor kleine sate's van kip en garnalen

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1½ eetlepel citroensap
  • ½ theelepel sambal oelek
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 1 mespunt djahé
  • 1½ eetlepel olie
  • 1 stuk winterwortel
  • 1 stuk komkommer
  • 4 (zilver)uitjes

Voor de saus

  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  • Maak de kipfilet droog en snij ze in blokjes van 1 cm. Meng in een kom ketjap,citroensap, sambal, knoflookpoeder, djahé en ½ eetlepel olie goed door elkaar. Marineer hierin de blokjes kip en laat dittenminste 1 uur op een koele plaats staan (niet in de koelkast). Af en toe even omscheppen.
  • Steek intussen met een pareltjesboor ronde balletjes uit de winterwortel en komkommer. Snij de uitjesin vieren. Neem de blokjes kip uit de marinade en maak ze droog. Steek vervolgens aan een bamboestokje een blokjes vlees, wortelballetje, vlees, komkommerballetje, vlees en als laatste een partje ui. Bestrijk de kleine sat)'s aan alle kanten met olie. Voorzie ook de grillplaat of grillpan van enheel dun laagje olie.
  • Verhit de grillplaat of pan en leg de saté's erop. Rooster ze niet veel langer dan 4 min. Keer ze regelmatig om opdat ze aan alle kanten gelijkmatig worden geroosterd. Houd ze daarna warm.
  • Maak de saus door de hiervoor aangegeven ingrediënten met elkaar te vermengen en vervolgens 1 eetlepel kokend water erdoor te roeren. Leg de saté's op een voorverwarmde schaal en plaats en kommetje met saus erbij

Saté Ajam Dan Oedang Ketjil

Het volgende recept komt ook van de Marine en is een beetje hetzelfde als het eerdere Saté Ajam Ketjil recept maar nu ook met garnaaltjes.

Saté Ajam Dan Oedang Ketjil

Ingrediënten

  • 350 gram kipfilet
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel rijstwijn (of droge sherry)
  • 1 mespunt suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 mespunt djahé
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 1 mespunt serehpoeder
  • 1½ eetlepel olie
  • 16 kerstomaatjes
  • 16 (zilver)uitjes
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 32 gepelde noorse garnalen

Voor de saus

  • :2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • ½ theelepel sambal badjak
  • 1 bolletje gehakte gember
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  • Maak de kipfilet droog en snij ze in blokjes van 1 cm. Meng in een kom ketjap, citroensap, knoflookpoeder, djahé, wat peper, rijstwijn (of droge sherry) met wat suiker, sereh en eetlepel olie goed door elkaar. Marineer hierin de blokjes kip en laat dit tenminste 1 uur op een koele plaats staan (niet in de koelkast). Af en toe even omscheppen.
  • Was de tomaatjes, verwijder de kroontjes en maak ze droog. Maak de uitjes schoon. Snij de paprika's in blokjes van 1 cm. Maak het gemarineerde vlees droog. Haal de garnalen even door de resterende marinade, laat ze enkele minuten liggen en maak ze dan droog. Steek opeenvolgend een blokje paprika, blokje vlees, uitje, garnaal, paprika, vlees en een kerstomaatje aan bamboestokjes. Bestrijk de kleine sate's aan alle kanten met olie. Voorzie ook de grillplaat of grillpan van en heel dun laagje olie.
  • Verhit de grillplaat of panen leg de sat)'s erop. Rooster ze niet veel langer dan 4 min. Keer ze regelmatig om opdat ze aan alle kanten gelijkmatig worden geroosterd. Houd ze daarna warm.
  • Maak de saus door de hiervoor aangegeven ingredienten met elkaar te vermengen en vervolgens 2 theelepels kokend water erdoor te roeren. Leg de saté's op een voorverwarmde schaal en plaats en kommetje met saus erbij.

Saté Babi van Bep Vuyk

In dit recept voor Saté Babi houdt Bep Vuyk het heel simpel en eerlijk gezegd, het bevalt me best. Dobbelsteentjes varkensvlees aan pennen geregen en geroosterd. Naast Saté Ajam een ander populaire Indonesische saté.

Eerlijk gezegd kies ik vaak kophaas voor de saté. In veel recepten zul je varkenshaas tegenkomen, maar kophaas is net zo lekker en net wat goedkoper.

 

Saté Babi van Bep Vuyk

Auteur: Bep Vuyk

Ingrediënten

  • 1/2 kilo halfvet varkensvlees
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • ketjap
  • citroensap
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van 2 cm en bestrooi die met het mengsel van knoflook, ketjap, citroensap, peper en zout en laat het vlees daarin een uur marineren. Rijg het dan aan pennen en rooster het eerst boven een zacht en daarna boven een aangewakkerd vuurtje van houtskool. Geef er ketjapsaus of een pindasaus bij.

Notities

Ik heb zelf op aanraden van onze slager kophaas gebruikt. Dat is bijna hetzelfde als varkenshaas maar wat vriendelijker geprijsd

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

1 comment

Eric-Jan 15 december 2021 - 02:09

Wat ik ooit van Lonny begrepen heb, wordt de sateh geserveerd met een milde ketjapsaus, fijn gehakte pinda’s en heel fijn gesneden rawit (kleine scherpe pepers); alles apart. Je kan dan naar eigen smaak je sateh hiermee verrijken.

Reply

Leave a Comment