Indonesische Gado Gado

by Jan Scherders
Indonesische Gado Gado

Authentieke Indonesische Gado Gado is een schotel van geblancheerde en afgekoelde groenten met pindasaus, eieren en kroepoek. Lekker met een paar stokjes saté en lontong 😉

Wat is Gado Gado eigenlijk?

Gado Gado betekent “mix-mix” en is een bekend gerecht uit de Indonesische keuken. Voedzaam en makkelijk klaar te maken. Volgens Jeff Keasberry is het een mix van de volgende ingrediënten:

  • koolhydraten (lontong, aardappel)
  • eiwitten (tofu, tempeh, eieren)
  • mix van gemengde groenten

Je serveert het met een pindasaus. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, je kunt bijvoorbeeld de saus door de groenten mengen. Of de saus er apart bij serveren. Jeff Keasberry legt ook uit dat er verschillende gerechten zijn die veel op mekaar lijken maar niet hetzelfde zijn (pecel, gado gado, lotek, karedok, ketoprak).

Welke groenten?

Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld bloemkoolsperzieboontjeswitte kooltaugéandijvie, wortel, champignons. Kies er minstens drie. Let op een goede combinatie van kleur en textuur. Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in ‘hapklare brokken’ (bloemkool in roosjes, boontjes breken, kool en andijvie in reepjes, wortel in plakjes). Op de foto met bloemkool, sperzieboontjes, aardappel en andijvie. En taugé en gebakken tofu.

Blancheer iedere groente (behalve de andijvie, en de aardappelen gewoon koken) apart en dan zo’n 3-5 minuten. En dan meteen in een bak met koud water. Stop het garingsproces na het afgieten door ze goed met koud stromend water af te spoelen, of ze even in ijswater te leggen. Zorg dat de groenten knapperig blijven!! Als je alles geblancheerd kookt hebt giet je het kookwater over de taugé en dan ook even af laten koelen.

Hoeveel groenten per persoon?

Reken per persoon op 150 tot 250 gram groenten, afhankelijk van wat je er nog meer bij serveert. Voor vier personen heb je dus van alle groenten bij elkaar 600 tot 1000 gram nodig.Ik ga er in onderstaand recept vanuit dat dit het hoofdgerecht is en reken ca 200 gram groenten per persoon. De aardappelen, tahoe/tempeh en het gekookte ei maken van deze Indonesische groenteschotel een volwaardige maaltijd. En je serveert er natuurlijk pindasaus bij en wat kroepoek. En als je wilt een paar stokjes saté en/of lontong.

Gado Gado saus recept Lonny Gerungan

Een Indische dame gaf mij onlangs aan dat een Gado Gado saus met kokosmelk in plaats van water wordt gemaakt en een wat andere kruiding dan gewone pindasaus heeft. Daarom volg ik het recept voor Gado Gado saus uit het boek De authentieke Indische Keuken van Lonny Gerungan.

Houdt je van dit soort Indonesische salades? Dan misschien ook deze Maaltijdsalade met kip in Indonesische stijl eens proberen?

Authentieke Indonesische Gado Gado

Ingrediënten

Koolhydraten

  • 4 grote aardappelen
  • lontong

Eiwitten

  • 1/2 blok tahoe (200 gram) of tempé, gefrituurd in olie
  • 4 hardgekookte eieren

Groenten. Maak een keuze uit bloemkool, sperzieboontjes/kousenband, witte kool/spitskool, taugé, andijvie/sla, wortel, spinazie/paksoi/waterspinazie, champignons. Bijvoorbeeld:

  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram taugé
  • 200 gram bloemkool
  • 1 krop sla of andijvie
  • 1 komkommer, in plakjes
  • wat wortelen julienne gesneden (optioneel)

Gado Gado saus

  • 1 rood sjalotje, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 el olie
  • 1/2 – 1 el sambal oelek
  • 1/2 tl trasi bakar
  • 5 el pindakaas met nootjes
  • 4 dl santen cair (kokosmelk)
  • 1 el Gula Dwaja
  • 1 el ketjap manis
  • 1/2 tl asem of citroensap
  • 1 djeroek poeroetblad (limoenblad)

Garnering

  • empting belindjoe en/of kroepoek oedang

Instructies

Voorbereidingen

  • Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in ‘hapklare brokken’ (bloemkool in roosjes, boontjes breken, andijvie in reepjes, wortel in plakjes). Blancheer bloemkool en boontjes apart en dan zo'n 3-5 minuten. Andijvie niet blancheren. Aardappelen gewoon koken en af laten koelen.Stop het garingsproces na het afgieten door ze goed met koud stromend water af te spoelen, of ze even in ijswater te leggen. Laat de groenten goed uitlekken. Taugé overgiet je met het kookwater en dan ook af laten koelen
  • Bestrooi de (geschilde en) gesneden komkommer met zout en laat een half uurtje staan, dep dan droog. Eieren koken. eventueel een paar wortels julienne snijden.
  • Zet tahoe eerst een half uur licht onder druk zodat overtollig water eruit kan lopen. Na een half uur goed drogen met keukenpapier of een schone keukendoek. Snijd vervolgens in plakken. Bak de tahoe daarna in olie mooi bruin en knapperig. Uit laten lekken op keukenpapier. Dan de plakken in blokjes snijden.

Gado Gado Saus

  • Fruit het sjalotje, de knoflook, de trassi en de sambal in een paar eetlepels olie. Zo'n 5 minuten.
  • Bak dan de pindakaas even mee en voeg dan de kokosmelk, palmsuiker, citroensap, ketjap en het limoenblad toe en breng aan de kook. Laat dan op laag vuur nog vijf minuten pruttelen. Verwijder het limoenblad.

Maak de schotel op

  • Frituur de kroepoek en emping in de olie. Neem een grote platte schaal. Leg een laagje groenten erop, door elkaar, of naar soort apart. Doe dit niet al te lang voor het serveren, zodat de groenten fris blijven. Garneer met tahoe, komkommer, emping, gekookt ei etc.

Serveren

  • Serveer niet rechtstreeks uit de koelkast, maar op kamertemperatuur. Geef de pindasaus er apart bij als je hem warm wilt serveren. Pindasaus koelt snel af.
    Als je de saus ook op kamertemperatuur wilt serveren, zou je de groenten op de schotel kunnen afwisselen met laagjes saus.

Notities

NB Eventueel kun je de tahoe marineren, heel simpel in wat ketjap met eventueel knoflook en/of wat specerijen naar keus. Ook kun je de blokjes tahoe ook vóór het bakken marineren in een mengsel van specerijen en wat taotjo. Bep Vuyk geeft aan om voor de tahoe eerst een tamarinde papje (van tamarinde, water en een beetje zout) te maken en daar de de plakken tahoe en tempé mee in te smeren.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment