Indiase viscurry uit Bengalen

Aar Macher Jhol

by Jan Scherders

Deze Indiase viscurry uit Bengalen is eenvoudig te maken en staat snel op tafel. Deze lekkere en mild gespijsde viscurry is een alledaags gerecht.

Indiase viscurry, Aar Macher Jhol

Sinds enige tijd ga ik op donderdag naar de markt en de visboer die bij ons staat heeft een prima assortiment. Eén van de vissoorten die hij vrijwel altijd in de kar heeft liggen is zeebaars. En daarmee heb ik deze viscurry gemaakt. Echt supers!!

In West-Bengalen (India) en Bangladesh is Aar Macher Jhol een zeer populair gerecht. Het is eenvoudig en snel te maken en daardoor een alledaagse gerecht. Meer goed nieuws is dat het ook erg lekker is. Als ik het allemaal goed begrepen heb dan is Aar (oftewel Ayer Fish, oftewel Long Whiskered Catfish) een soort meerval en is dus een zoetwatervis. In recepten wordt rohu en katla vis (dat zijn karper soorten) als alternatieven gegeven.

Maar zoetwatervis heeft mijn visboer niet en gelukkig gaf de schrijfster van dit recept – Sinfully Spicy – aan dat ze dit recept met zeebaars heeft gemaakt. Dus ik heb Aar Macher Jhol met zeebaars gemaakt en dat wat top!! Desalniettemin ben ik zeer benieuwd of zeebaars nou echt het beste alternatief is voor deze zoetwatervis. Wie kan me helpen ?

Afijn, de curry maken is een moeite van niks. Je begint met vismoten en onze visboer is zo vriendelijk om de zeebaars schoon te maken en in moten te hakken. Dan de vis even kruiden en aanbakken in een wok of wadjan, en dan maak je de de saus in dezelfde wadjan en daar gaar je de vis nog even in. Mild gerecht. Gewoon heerlijk met witte rijst. Je kunt het goed combineren met aubergines maar dat heb ik nog niet gedaan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase viscurry uit Bengalen - Aar Macher Jhol

Deze Indiase viscurry uit Bengalen is eenvoudig te maken en staat snel op tafel. Deze lekkere en mild gespijsde viscurry is een alledaags gerecht.
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade

  • 750 gram zeebaars (na schoonmaken) in moten van 3-4 cm
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • zout

Voor de curry

  • 4 el mosterdolie anders arachideolie
  • ½ tl nigella zaad
  • 1 Indiaas laurierblad (tejpatta)
  • 3 Thai bird green chilies of rawits overlangs doorgesneden
  • 1 kleine ui
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • ½ el verse gember fijngehakt
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl komijnpoeder
  • ¾ tl zout
  • ½ tl suiker
  • 1 tomaat in blokjes gehakt
  • 400 ml heet water
  • 1 tl limoensap

Instructies

  • De vis moet in vismoten van 3-4 cm worden verdeeld. Dan met wat zout en kurkuma bestrooien en een kwartier wegzetten. Neem een klein kommetje en doe daar 2-3 eetlepels water en de gemalen specerijen in. Maak van de ui een soort pasta (of snijd de ui zeer fijn). Hak gember en knoflook fijn. En de tomaat in blokjes.
  • Neem nu een wok of wadjan en verhit daar de mosterd olie totdat die rookt. Laat dan even afkoelen en bak dan de vismoten aan iedere kant twee minuten. Schep dan de moten uit de pan en zet opzij.
    NB Als je geen mosterdolie gebruikt dan gewoon de olie verhitten.
  • Voeg nu laurierblad, nigella zaad en de groene pepers aan de wok toe en laat 30 seconden bakken.
  • Fruit nu op middelhoog vuur de uienpasta gedurende 3 minuten. En voeg dan de gehakte gember en knoflook toe en bak die een minuut mee. Dan voeg je de gemalen specerijen toe en nog een scheut water. Kook nu de specerijen een minuut of drie totdat je de olie aan de zijkanten van de wok ziet afscheiden.
  • Nu voeg je de stukjes tomaat, de suiker en het zout toe. Bak een paar minuten totdat de tomaat zacht is.
  • Voeg nu het hete water toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager, laat een paar minuten pruttelen en voeg dan de vismoten toe.
  • Laat dan de vis 6-8 minuten zachtjes koken totdat die gaar is. Haal dan de wok van het vuur en voeg een beetje limoensap toe. Laat dan 20 minuten rusten en serveer met rijst.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept