Indiase pilav met lamsvlees

by Jan Scherders

Indiase pilav met lamsvlees is een combinatie van een lamsgerecht en een rijstgerecht en het resultaat is een enigszins pittig gerecht met hele fijne smaken.

Verfijnde pilav met lamsvlees

Zo af en toe komt er een echt goed kookboek over de Indiase keuken uit en één daarvan is 50 Curries uit India. Dit recept komt uit dat boek en laat zien hoe je een enigszins pittige pilav met verfijnde smaken kunt maken.

De keuken van Lucknow (India) en die keuken staat bekend als een verfijnde versie van die van de moguls, met een accent op aroma’s, vandaar de foelie, nootmuskaat, saffraan en rozenwater. Lucknow is befaamd om zijn vele soorten pilav en dit pilav recept is daar een voorbeeld van.

Het is een heerlijk gerecht, iets pittiger dan ik aanvankelijk had ingeschat. Maar in mijn ogen nog steeds een gerecht wat Nederlanders lekker zullen vinden. Ik heb het gemaakt met Palak Raita (een raita van spinazie) en papadums. Echt mooie maaltijd vond ik.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lamskorma pilaf - Indiase pilav met lamsvlees

Indiase pilav met lamsvlees is een combinatie van een lamsgerecht en een rijstgerecht en het resultaat is een enigszins pittig gerecht met hele fijne smaken.
Porties: 6

Ingrediënten

Voor de lamsbereiding

  • 4 el olie
  • 4 grote uien fijngesneden
  • 6 teentjes knoflook fijngesneden
  • stukje gember van een halve duim fijngesneden
  • 5 kruidnagels
  • 2 groene chili pepers fijngesneden
  • 5 groene kardemom
  • kaneelstokje in stukjes
  • 1 kilo lamsvlees zonder bot
  • 1 el gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 1/2 tl rood chili poeder
  • 3 stukjes foelie
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 dl hangop yoghurt of Griekse yoghurt
  • 2 tomaten fijngehakt
  • 1 tl zout

Voor de pilav

  • 400 gram basmati rijst
  • 2 Indiase laurierbladeren (tejpatta)
  • 1 tl boter of olie
  • snufje kurkuma
  • plukje saffraan
  • rozenwater of melk

Instructies

Rijst wassen en weken

  • Was de rijst een paar keer in schoon water en laat de rijst dan in een kom met water een half uur weken

Lam bereiden

  • Verhit de olie in een grote pan. Fruit de uien totdat ze donker goudbruin zijn (dat duurt wel een tijdje !!).
  • Voeg dan de gember, knoflook, chilipepers, kruidnagels, kardemom, en kaneel toe en bak een paar minuten mee. Doe dan het vlees in de pan en bak het op laag tot laaggoog vuur minstens 10-15 minuten mee, hoe langer het wordt gebakken hoe lekkerder de curry
  • Roer nu de koriander erdoor en bak een paar minuten. Voeg dan de overige gemalen specerijen toe en schep alles goed door mekaar. Giet er vier lepels water bij en laat alles 2 minuten sudderen
  • Klop de yoghurt los en doe die bij het vlees. Voeg dan de tomaten en het zout toe, roer alles door mekaar en zet dan de deksel op de pan en laat het vlees 90 % gaar stoven, controleer iedere 15 minuten of het vlees niet te droog wordt en voeg eventueel 1 dl warm water toe.
  • Als het vlees gaar is, moet het met een dikke kruidige massa zijn bedekt, er mag geen vloeibare saus meer in de pan zitten

Pilav maken

  • Giet de rijst af. Doe een zelfde volume aan water in een pan en breng het samen met de laurierbladeren aan de kook. Voeg dan olie, zout, en kurkuma toe. Roer de rijst erdoor en kook de rijst met open pan op laag vuur. Als de vloeistof is opgenomen is de rijst voor driekwart gaar

Gerecht afmaken

  • Week de saffraan in een paar eetlepels rozenwater en zet opzij. Verwarm de oven op 160 graden
  • Bestrijk nu een grote ovenschaal met olie en verdeeld de helft van de rijst over de bodem van de schaal. Schep daar het vlees op en strijk het tot een gladde laag uit. Verdeel de rest van de rijst over het vlees. Sluit de schaal met een deksel en zet hem 20 minuten in de oven.
  • De rijst is nu gaar en heeft een deel van het vocht van de korma op genomen, waardoor de onderste laag kerrierijst is geworden en de bovenste laag geurige witte rijst. Sprenkel nu het rozen water met saffraan over de rijst

Notities

Als je vragen over ingrediënten hebt, raadpleeg dan even mijn Ingrediënten voor de Indiase keuken.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept