Indiase Mulligatawny soep

by Jan Scherders
Indiase Mulligatawny soep

Deze Mulligatawny soep wordt gemaakt van kippenbouillon, kipfilet, rode linzen, aardappel, en uiteraard Indiase kruiden. Een heerlijke Indiase soep.

Soepen in de Indiase keuken

Bij Indiase diners zijn er eigenlijk niet echt voorgerechten, meestal wordt alles net als in Thailand alles tegelijk op tafel gezet. Onze traditie van voorgerecht/hoofdgerecht/nagerecht leeft niet of in ieder geval minder.

Rijst en brood staan meestal centraal en daar wordt van alles bij geserveerd (bij alledaags eten zal dat uiteraard eenvoudig zijn). Eén van de bijgerechten is “peperwater” (rasam), met name in Zuid-India populair, en naar ik begrijp zou de Mulligatawny soep daar zijn oorsprong vinden.

Ten tijde van de Britse overheersing werd deze variant van “peperwater” bedacht die als een soep kan dienen. En wat voor een soep!!! Echt zalig !!

Eenvoudige soep met veel smaak

Mulligatawny is dus een soort fusion soep met Indiase en Britse invloeden. De soep bestaat al een paar honderd jaar in India en zo als dat gaat met beroemde soepen, er worden dan vele varianten bedacht.

De traditionele Mulligatawny soep is een rode linzensoep die door de toevoeging van blokjes aardappelen verdikt wordt. En wat kleine blokjes kipfilet zorgen voor de garnituur. Daarnaast zijn wat chilipoeder en een scheutje citroensap belangrijk voor de smaak. Eigenlijk is het een heel simpele soep.

Gaaf recept van Madhur Jaffrey voor Mulligatawny soep

Er zijn volgens mij weinig betere recepten voor een traditionele Mulligatawny soep dan onderstaand recept van Madhur Jaffrey. Zij heeft vele goede boeken over de Indiase keuken geschreven en waarschijnlijk staat haar recept voor Mulligatawny soep in meerdere boeken. Ik heb het recept uit haar boek Indian Cookery, een boek wat ik iedereen aan kan bevelen.

Ik heb het recept deze keer niet aangepast. Maar eerlijk gezegd doe ik de linzen en de aardappelen tegelijk in de pan en dan heb ik binnen drie kwartier de soep op tafel staan. Het is eigenlijk heel weinig moeite en makkelijk te maken. Voor mij is deze soep echt een “keeper”.

Indiase Mulligatawny soep

Deze Mulligatawny soep wordt gemaakt van kippenbouillon, kipfilet, rode linzen, aardappel, en uiteraard Indiase kruiden. Een heerlijke Indiase soep.
Porties: 6 borden
Auteur: Madhur Jaffrey

Ingrediënten

Linzen en aardappelen gaar koken

  • 175 gram rode linzen
  • 100 gram aardappelen in blokjes van 1 cm
  • 1,2 liter kippenbouillon
  • 1/2 tl kurkuma

Soep afmaken

  • 5 tenen knoflook
  • stukje gember van een halve duim geschild
  • 1 kippenborst van 200 gram, in kleine stukjes
  • 1 tl zout
  • peper
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1/4-1/2 tl rood chilipoeder, of een theelepel kashmiri chilipoeder
  • 1 el citroensap

Instructies

  • Doe de linzen, kippenbouillon en de kurkuma in een pan laat de linzen in circa 30 minuten gaar koken. Voeg daarna de aardappelen toe en laat nog een half uur verder koken. Laat de soep dan wat afkoelen en pureer de soep. Voeg een theelepel zout toe.
  • Ondertussen kun je met een pasta maken van de gember en de knoflook (onder toevoeging van 4 eetlepels water). Snijd de kipfilet in kleine blokjes en doe die in een kom en strooi er zout en peper overheen.
  • Neem een tweede soeppan en verhit op matig vuur enkele eetlepels olie. Fruit daarin de knoflook/gember pasta en voeg ook meteen de koriander, komijn en chilipoeder toe.
  • Als de olie zich afscheidt kun je het kippenvlees toevoegen en een paar minuten meebakken. Dan 250 ml heet water toevoegen, aan de kook brengen en een paar minuten laten pruttelen.
  • Voeg dan de gepureerde soep toe en een eetlepel citroensap. Proef en breng eventueel op smaak. Laat de soep dan nog even pruttelen en serveer dan heet.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Maya 2 augustus 2021 - 12:45

De soep al 3 x gemaakt. Hij is echt heerlijk. Met zelfgemaakte kippenbouillon waarin je bijvoorbeeld een soepkip laat trekken wordt de soep extra lekker. Bedankt voor het plaatsen.

Reply
Jan Scherders 2 augustus 2021 - 15:21

Heel oud recept van Madhur Jaffrey. En natuurlijk zelfgemaakte kippenbouillon, wat dacht je dan 😉
Ik word helemaal blij van je vrolijke en enthousiaste reactie 🙂

Reply
Maya 5 augustus 2021 - 11:50

Ik ben fan van Madhur Jaffrey. Ik heb zelf 3 boeken van haar. Ik twijfel al een tijdje over de aanschaf van een kookboek van Meera Sodha. Ik vraag me af of het nog veel toevoegt aan de boeken die ik al heb. Daarnaast vind ik eigenlijk dat ik eerst meer recepten moet gaan maken uit de boeken die ik al heb voor ik weer een kookboek aanschaf. (smiley). Maar ik kan me zeker voorstellen dat dat ik in andere kookboeken weer andere unieke heerlijke recepten aantref. Ik ben ook fan van het opsporen en uitzoeken van het ultieme lekkere recept. Ik wil binnenkort een lekkere chili con carne gaan maken. Ik vond de chili con carne die jij bij het artikel “zelf chilipoeder voor chili con carne maken” er heel erg lekker uitzien. Jammer dat het recept voor deze chili er niet bijstaat.
De Chana dahl met spicy tomatenprutje heb ik inmiddels ook gemaakt en deze vonden we erg lekker.
Vanmiddag ga ik de daging smoor maken. Ik heb veel Indisch gekookt maar nog nooit van Bep Vuyk. Dus ik ben benieuwd.

Reply
Jan Scherders 12 juni 2022 - 12:10

Bep Vuyk is een van de eersten in Nederland die een Indonesische kookboek heeft geschreven. Zij deed dat in een tijd dat we nog geen toko’s en zo hadden. Maar voor mijn generatie was het boek van Bep Vuyk eigenlijk het eerste boek dat de Indonesische keuken voor een groter publiek opende, een beetje zoals Madhur Jaffrey dat deed met de Indiase keuken. En eerlijk gezegd, na al die jaren kijk ik nog steeds graag in het boek

Reply

Leave a Comment