Indiase linzencurry met gestoomde groenten

by Jan Scherders
Indiase linzencurry met gestoomde groenten

Indiase linzencurry met gestoomde groenten – Poricha Kuzhambu – is een gerecht uit de Tamil regio van India. Dus met kokosmelk en een beetje spicy.

Wat is Poricha Kuzhambu?

Gestoomde groenten in een pannetje dahl – Poricha Kuzhambu – maak je door wat knapperige groenten te stomen en die aan een pannetje dahl toe te voegen.

Dit gerecht komt uit de Tamil regio van Zuid-India. Supergerecht voor mensen die vegetarisch willen eten met veel smaak. Die eeuwenoude Indiase keuken is zo goed voor ons vleeseters die ook wel eens geen vlees willen eten!! En wie had gedacht dat een zakje Hollandse wolgroenten van Appie hier nu prima in past 😉

Het lijkt eigenlijk veel op sambar, die andere Indiase groentestoof. Bijzonder lekker gerecht voor de dagelijkse kost. En nu wij hier in Nederland gewoon een zak wokgroenten kunnen kopen is het eigenlijk een moeite van niks om het klaar te maken. Erg smaakvol met wat witte rijst of Naan brood, en je hebt in één pannetje en de veggies en de peulvruchten en de smaak. Toppie toch 😉

Aanpassingen oorspronkelijke recept

Indiase mensen zijn gek op snelkookpannen, maar aangezien ik die geen heb moest ik het oorspronkelijke recept wat aanpassen. Ook gebruiken ze in het oorspronkelijke recept verse kokos en maken daar een kokospapje van door water toe te voegen. Ik gebruik kokosmelk.

Ik doe nu in het ene pannetje de dal met water, en zet er een stoominzet op met de wokgroenten. Dan voeg ik die bij mekaar, kokospasta erbij en de spices en klaar is de man 🙂 De kokospasta maak ik met wat kokosmelk.

Als je dit voor 2 personen maakt en alleen rijst erbij eet dan zou ik denk ik het dubbele doen en een zak wokgroenten van 400 gram nemen. Indiase mensen zetten altijd diverse kommetjes met eten op tafel en nemen overal wat van. Als je wat Hollandser eet dan moet dit denk ik het hoofdgerecht zijn.

Indiase linzencurry met gestoomde groenten

Poricha Kuzhambu (Indiase linzencurry met gestoomde groenten)

Indiase linzencurry met gestoomde groenten - Poricha Kuzhambu - is een gerecht uit de Tamil regio van India. Dus met kokosmelk en een beetje spicy.  Groente stoofpotjes Indiase linzencurry met gestoomde groenten European Afdrukken
Voor: 1-2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Kokosmelk met specerijen

  • 2-3 gedroogde rode pepers, gehalveerd en zonder zaadjes
  • 1 tl Urad Dal
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 125 ml kokosmelk

De dahl

  • 1/3 cup toor dal
  • 1/4 tl kurkuma
  • 2 cups water (of wat minder)

De gestoomde groenten

  • 200 - 250 gram wokgroenten (Hollandse of Indiase wokgroenten)
  • 1/4 cup erwten (vers of ingevroren)

Op smaak brengen

  • 2 el sesam olie (of zonnebloem olie)
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 1/2 tl Urad Dal
  • 1 takje curry blaadjes (10-12 blaadjes)
  • 1 snufje asafoetida

Bereiding

Koken en stomen
Doe de wolgroenten in een stoommandje.
Was de toor dal en doe dan in een pan met ongeveer 2 cups water (of wat minder ...). Voeg 1/4 tl kurkuma toe. Breng de pan met deksel erop aan de kook. Laat een dan op laag vuur een half uur pruttelen
Verwijder nu de deksel en zet de stoominzet op de pan met dal en doe daar de wolgroenten in.
Zet een deksel op een stoominzet. Laat de dal koken nog een kwartier koken totdat deze gaar is.
Kokosmelk papje maken
Maak ondertussen het specerijen papje. Neem een koekenpannetje en voeg de Urad Dal, komijn, chilipepers en eventueel wat peperkorrels toe en rooster totdat de urad dal goudbruin is en de pepers donker van kleur. Maal de specerijen fijn en meng die met ca 125 ml kokosmelk. Zet opzij
Poricha Kuzhambu afwerken
Voeg de gestoomde groenten toe aan de dal. Voeg dan ook de erwten en de kokospasta toe. En breng met wat zout op smaak. Roer alles goed door mekaar en laat nog een minuut of vijf pruttelen.
Op smaak brengen
Terwijl de groenten pruttelen kun je in een klein pannetje een paar eetlepels sesam olie verhitten. Voeg dan op laag vuur 1/2 tl mosterdzaad en 1/2 tl komijnzaad toe. Als die poppen dan ook de curry blaadjes en de asafoetida en bak de curry blaadjes krokant.
Giet dan de spices op de pan met groenten en roer een keer door. Laat de smaken even mengen en serveer de poricha kuzhambu met witte rijst.

Opmerkingen

1 cup = 250 ml

O ja, bijna vergeten. Heb je vragen over de Kruiden en specerijen voor Indiase gerechten keuken klik dan op de link. Overigens, als je goed naar de foto kijkt dan zie je dat ik wel de erwten vergeten was. Eerlijk gezegd vind ik dat ook meer optioneel. Op de foto heb ik een zak AH Indiase wokgroenten toegevoegd, daar zit ook wat pompoen in.

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment