Indiase kookboeken en blogs

by Jan Scherders
Boeken over de Indiase keuken

Welke Indiase kookboeken en food blogs over de Indiase keuken zijn de moeite waard? Hier mijn favoriete boeken en blogs.

Al 35 jaar fan

Toen ik net klaar was met studeren – zo’n 35 jaar geleden – kreeg ik een buur die uit Zuid-Afrika kwam. Uit de Indiase gemeenschap die daar zeer omvangrijk is. En die begon ineens allerlei mega lekkere curries te maken. Wel pittig!! Ben toen in de weinige Indiase restaurants die Nederland toen rijk was gaan eten. Afknapper, niet authentiek. Behalve India Gate in Nijmegen. Supers (30 jaar geleden) šŸ™‚ Besloten dat ik dat ook wilde leren. Boekje gekocht…kwam er niet uit.

Jaren later kwam Patak op de markt. Was uit potjes maar had tenminste smaak, misschien niet subtiel maar was niet slecht. Kreeg de smaak weer te pakken. En toen leerde ik in de jaren 90 Tante Rinie kennen, die wist hoe het moest en die was meerdere malen in India geweest. En vanaf toen ben ik me der echt in gaan storten. Want ik ben gek op dat Indiase eten en ik moest en ik zou het leren!!

En toen ben ik langzaam de Indiase keuken in de vingers gaan krijgen. En boeken en food blogs hebben me daar zeker bij geholpen. Daarom wil ik hier wat boeken en blogs met jullie delen waar ik veel aan gehad heb en nog steeds veel aan heb. Maar ik vind het nuttig om eerst iets te zeggen over die Indiase keuken.

De Indiase keuken in India

Kijkend naar het land India, dat onmetelijk grote land, dan kom je er al snel achter dat er grote regionale verschillen zijn wat betreft gerechten en ingrediƫnten. En ook de grens tussen boeddhisten (wel kip en lam maar geen rund) en hindoes (vegetarisch). Dus er is niet zo iets als een Indiase keuken die overal en op elke tafel hetzelfde is.

Vervolgens heeft veelal de oude generatie de kookkunst maar de goed opgeleide jonge generatie is degene die blogs schrijft.  India is natuurlijk – net als China – in korte tijd door een enorme verandering aan het gaan. Tot voor 10-20 jaar geleden werd er door Indiase mensen zelf nauwelijks geschreven over de Indiase keuken. En dat is de laatste jaren enorm veranderd. Inmiddels stromen de Indiase kookboeken uit India zelf als een lawine de berg af. En datzelfde geldt voor blogs.

Maar daar waar die mensen vroeger misschien niet konden lezen of schrijven maar de hele dag bezig waren met koken, zijn die jonge mensen heel hoog opgeleid maar hebben geen of nauwelijks tijd om te koken.

Je ziet het bijvoorbeeld aan het wijdverbreide gebruik van de snelkookpan in India. Men heeft geen tijd om in een gewone pan een potje dahl te maken haha. En wat je ook ziet, en dat is erger, dat toch nog al wat recepten van die bloggers gewoon niet goed zijn. Gericht op snel en simpel, gericht op indruk maken maar niet de juiste ingrediƫnten gebruiken en / of de juiste bereidingsmethoden.

Is dat altijd zo? Uiteraard niet, er zijn parels van food blogs te vinden. En de gerechten die je dan maakt met die recepten zijn hemels. Maar het is door al dat aanbod moeilijk om de de goede recepten te vinden. Het kost mij in ieder geval heel veel tijd.

Het tweede India – UK

Als het om de Indiase keuken gaat dan zijn er twee landen op de wereld waar ze het echt weten. Uiteraard India en daarnaast Engeland!! India behoorde tot 50 jaar geleden tot het British Empire. En zo zijn de Engelsen besmet geraakt met het curry virus.

En daarna zijn er volksstammen uit India naar UK verhuisd en zo is de Indiase keuken zo’n beetje de nationale volkskeuken in UK geworden. Je kunt in Engeland mega goed Indiaas eten en er is een enorm aanbod van ingrediĆ«nten, zowel in gewone winkels als in online toko’s. Deze oudere generaties kwamen na de Tweede wereldoorlog met tamelijk authentieke gerechten naar buiten. En de Engelsen omarmden de pittige curries.

En op deze manier is er eigenlijk een soort tweede India, en dat is UK. Met zijn curry houses en de grote Indiase community. Maar veel gerechten die in Engelse curry houses worden verkocht zijn geen authentieke Indiase gerechten. Dat zijn gerechten die in de Engelse curry houses zijn bedacht en toen wereldwijd populair werden. En nu denkt iedereen dat een madras curry uit India komt šŸ˜‰

De huidige migratiestromen

En in de huidige tijd zwermen veel jonge hoog opgeleide Indiase mensen over de hele wereld uit en beginnen daar te bloggen. Sommigen authentiek, maar anderen passen hun recepten erg aan de gewoontes van het land waar ze nu wonen aan. Vooral de laatste 20 jaar zie je veel (jonge) Indiase mensen in USA aanlanden en die beginnen ook te bloggen.

En dan zijn er twee dingen. EĆ©n, ze hebben doorgaans weinig tijd (hebben ook een carriĆØre). Twee,  in Amerika houden ze niet van echt pittig eten (het lijken wel Hollanders šŸ˜‰ ). Dus vaak zie je dat die jonge bloggers met Snel en Simpel gerechten komen en wat ingrediĆ«nten betreft vaak sterk aangepast aan de Amerikaanse smaak. Doen ze dat allemaal? Nee, maar food bloggers en boeken schrijvers woonachtig in USA komen meestal met andere recepten (voor hetzelfde gerecht) dan bloggers en boeken schrijvers uit de UK.

Kortom

Dus als mensen schrijven/bloggen over de Indiase keuken dan is het handig om te weten wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze wonen. Dat verklaart snel veel over hun gerechten en recepten.

Welke boeken zijn de moeite waard ?

Ik geef nu de titels van enkele boeken waar IK veel aan heb gehad. Sommige staan ook op de lijstjes van anderen sommigen misschien ook niet. Allereerst een paar boeken van TV koks. Meestal zijn de boeken in het Nederlands vertaald maar omdat ze origineel in het Engels zijn geschreven lees ik ze in het Engels.

Indian Cookery door Madhur Jaffrey

Madhur Jaffrey's Indian Cookery
Indian Cookery van Madhur Jaffrey is Ć©Ć©n van de boeken van deze mevrouw, die een enorme bijdrage heeft gehad in het bekend maken van de Engelsen met de Indiase keuken eind vorige eeuw. De curry houses waren inmiddels razend populair en Madhur Jaffrey stond als eerste op om aan de Engelsen uit te leggen hoe je dat ook zelf kon doen.

Het boek is heel toegankelijk, er staan veel beroemde gerechten in en het kookt gewoon tof. Wat betreft ingrediƫnten wel authentiek maar geen super moeilijk te vinden ingrediƫnten.

Haar eerste boek An Invitation to Indian Cooking is beroemder en staat nu nog steeds op de op de TOP 50 aller tijden van de kookboeken bij The Guardian / Observer. Zij schreef daarnaast onder andere ook het bekende boek de Curry Bijbel.

Maar op Ć©Ć©n of andere manier heb ik het meeste met Indian Cookery gedaan. Volgens mij werd het boek destijds parallel aan de gelijknamige TV serie uitgegeven. Madhur Jaffrey is ontegenzeggelijk degene geweest die de Indiase keuken tussen 1970 en 2000 voor het grote (Engelse) publiek heeft ontsloten.

Toffe recepten uit dit boek:

Rick Stein’s India

Rick Stein's India
Rick Stein is een Engelse top chef met meerdere restaurants. Vooral bekend om zijn visgerechten. En daarna werd ie een zeer bekende Engelse TV kok. En dan maakt ie TV programma’s over een bepaald land en er wordt dan parallel een kookboek uitgegeven. Het voordeel van dit soort boeken is dat ze toch meer op het grote publiek zijn geschreven – en dus zeer toegankelijk zijn, recepten kloppen gewoon – maar dicht bij de authentieke keuken blijven (zeker in het geval van Rick Stein). De recepten uit zijn Rick Stein’s India boek zijn gewoon yummie.

Toffe recepten uit dit boek:

Made in India door Meera Sodha

Een recent boek is Made in India, geschreven in 2014 door Meera Sodha. Het boek is een enorme bestseller geworden en terecht. Deze vrouw van Indiase komaf publiceerde haar Recipes from an Indian familie kitchen in dit prachtige boek. Super helder geschreven, no bullshit en recepten die gewoon yummy zijn. En ze geeft haar eigen inkleuring aan bekende gerechten.

Inmiddels is het boek Fresh India verschenen en dat is mogelijk een nog grotere bestseller. Dit boek bevat enkel vegetarische recepten. Ik heb het inmiddels wel maar ben er nog druk in bezig.

Toffe recepten uit dit boek:

50 Curries uit India door Camellia Panjabi

Hoewel boeken met dit soort titels gewoonlijk gemeden moeten worden staat dit boek bomvol met hele goede recepten. Camellia Panjabi komt uit Mumbai en werd later Marketing Directeur bij een grote hotelketen. In dit boek presenteert zij regionale gerechten uit India. Mooie gerechten, goed koken. Ik heb de Nederlandse versie, op dit moment is het boek alleen tweedehands in onze taal te krijgen. Hieronder een link om het nieuw te kopen in de Engelse taal.

Toffe recepten uit dit boek:

Indian Cookery door Dharamjit Singh

Dit is geschreven door Dharamjit Singh, een man uit India. Al rond 1960 vond hij het hoog tijd worden om de authentieke manieren van koken vast te leggen. Zijn prachtige en meesterlijke boek is echt Ć©Ć©n van de weinige boeken die je kunt vinden waarin het Indiase koken van zeg maar de eerste helft van de 20e eeuw wordt vastgelegd en uitgelegd.

Je zult hierin geen madras curry of wat dan ook in vinden maar wel vele mooie, authentieke gerechten. Met name uit Noord-India, dus veel kip- en lamsgerechten. En wat hij ook doet – behalve het geven van recepten – is het uitleggen van de oude bereidingsmethoden, zoals wat is nu eigenlijk een Korma bereiding.

Hoewel ik dit het beste boek over de Indiase keuken vind zou ik niet met dit boek beginnen. Want de bereidingstechnieken zijn toch wel “advanced” en het kost je gewoon moeite om je dat eigen te maken. Maar als je het er voor over hebt om te gaan koken met dit boek zul je rijkelijk beloond worden. Je inzicht in de Indiase keuken neemt enorm toe en de gerechten zijn buitengewoon lekker en subtiel van smaak.

Toffe recepten uit dit boek:

Tegenvallers

Boeken die met trendy titels wapperen (Quick and Easy, The Top xxx recipes, etc) vallen bijna altijd enorm tegen. Als je ze koopt merk je dat je er niet uit kookt en / of dat recepten erg tegenvallen of het gewoon net niet zijn. Toch zijn er ook wel boeken die internationaal veel waardering krijgen maar waar ik niet veel mee kan. Zoals de volgende titels:

  • Classic Indian Cooking van Julie Shanie
  • India Cookbook met wel 1000 recepten en weegt 1,5 kilo šŸ˜‰
  • Vegan Richa’s Indian Kitchen. Enkele jaren geleden een hype, maar mij bevielen de recepten niet.

Soms is het ook zo dat het een kwestie van persoonlijke smaak is of dat je het boek hebt maar er eigenlijk nog niet aan toe bent. Dan moet je dat boek gewoon rustig laten liggen totdat het je opnieuw roept haha.

Welke blogs zijn de moeite waard ?

Wat blogs betreft merk ik dat ik eigenlijk het meeste de blogs van jonge mensen lees. Zowel uit India zelf als van Indiase mensen uit andere landen. Het zal te maken hebben met opleidingsniveau, waaronder de beheersing van de Engelse taal, denk ik. Ik kijk ook wel op Food channels op You tube en dan zijn veel video’s in Hindi of zo en als ze al in het Engels zijn dan is dat met zo’n accent dat ik het niet goed kan volgen.

Overigens, de meeste bloggers uit India zelf hebben een food blog met vegetarische recepten. En bij degenen die goede food blogs in andere landen hebben vindt je vaker non-vegetarische recepten. Eerlijk gezegd is het zoeken naar food blogs met goede recepten voor kip- en lamsgerechten.

Sinfully Spicy

article image

Voor mij is Sinfully Spicy de beste food blog van de wereld (als het gaat om de Indiase keuken). Haar recepten zijn world class, haar fotografie is fantastisch en haar verhalen zijn hartverwarmend. Gewoon super!! En als ik haar mail voor nadere uitleg krijg ik kwaliteitsantwoorden.

Deze Indiase vrouw – woonachtig in Las Vegas – is zo’n 10  jaar geleden een super blog gestart. Ze houdt van pittig, en dat kan je merken ook haha, maar haar recepten zijn steengoed. En zeer begrijpelijk. Na een pauze van enkele jaren is ze weer alive and kicking en ze heeft in de afgelopen jaren  al weer een groot aantal prachtige recepten geplaatst.

Veg recipes of India

dassana

Deze Indiase vrouw is een kok van huis uit en zet inmiddels al jarenlang het ene na het andere fantastische vegetarische recept op haar site. Als het om Indiase vegetarische gerechten gaat dan is deze site voor mij de beste. Gewoon top!! Het leeuwendeel van mijn vegetarische recepten komt van haar site. Om een voorbeeld te geven, ze heeft op  VegrecipesofIndia.com een uitmuntende verzameling dahl recepten staan.

Toffe recepten van deze site:

Indian Simmer

AboutIndianSimmer

Op dit moment vindt je eerder goede food blogs over vegetarische gerechten dan over kip en vleesgerechten. Op de site van Indian Simmer (een echtpaar) zul je ook veel lekkere recepten kip- en vleesgerechten vinden. Dit is een voorbeeld van een hoog opgeleide jonge vrouw uit India die nu in USA woont. En in tegenstelling tot sommige anderen doet ze in haar recepten geen concessies aan de Amerikaanse smaak.

Toffe recepten van deze site:

  • Kofta curry, gehaktballetjes van lamsgehakt in een romige curry saus

Archana’s Kitchen

Archana Doshi

Op Arachana’s Kitchen vindt je niet alleen recepten van Arachana maar van een heel legioen Indiase mensen. En wat er zo leuk aan is, is dat er niet alleen recepten op deze site staan maar ook menu suggesties. Dus hoe je verschillende gerechten tot een menu kunt combineren. En daarbij vindt je ook veel maaltijd suggesties voor de dagelijkse kost, dus geen fancy en exclusieve maaltijden.

Zeker de moeite waard

Hier nog een paar blogs die ik ook met regelmaat bezoek. Als ik op zoek ben naar een recept voor een bepaald gerecht dan kijk ik vaak of ik het op een van deze sites kan vinden. Simpelweg omdat de recepten op die sites altijd op zijn minst OK zijn. Maar de eerder genoemde sites zijn mijn favorieten omdat de recepten op die sites bijna altijd GOED tot TOP zijn.

  • Een site die ik steeds vaker bezoek is Cook with Manali. Die dame heeft verdomd goede recepten. Vegetarisch en Veganistische gerechten
  • Maunika Gowardhan is een jonge dame uit de UK en een professioneel getrainde kok. Ze heeft diverse boeken geschreven – ook in het Nederlands vertaald – en op haar blog vindt je zowel vegetarische als non-vegetarische gerechten.
  • Swasthi’s Recipes. Hier vindt je ook non-vegetarische recepten.
  • The Curry Guy. Dan Toombs is een Engelsmans en noemt zich The Curry Guy. Hij is sterk gericht op het soort eten dat je in de Engelse curry houses vindt en komt met recepten om die gerechten thuis zelf te maken.

De beste sites zijn gewoonlijk toch van Indiase (jonge) vrouwen die nog goed getraind zijn door moeder of oma en die hun kookkennis nu via een food blog willen delen. Veel commerciƫle sites van koks en chefs vind ik niet erg overtuigend en heb er zelden recepten gevonden waar ik enthousiast over ben.

O ja, wat we wel eens vergeten is dat India en Pakistan halverwege de vorige eeuw nog Ć©Ć©n land waren. En de eetcultuur van Noord-India en die van Pakistaan hebben eigenlijk weinig verschillen. Daarom kijk ik ook steeds vaker op food blogs van Pakistaanse bloggers. Ik zal over een tijdje de besten aan dit overzicht toevoegen.

Dit vind je misschien ook leuk

3 comments

Aathirai 7 april 2021 - 07:18

Nice your Blogs.

Reply
milou 29 september 2022 - 14:52

Hai! Ken je toevallig ook Nederlandstalige blogs die goede Indiase recepten delen? Of erover schrijven? Groet,
Milou

Reply
Jan Scherders 29 september 2022 - 14:56

Nee, ik heb eerlijk gezegd nooit een poging ondernomen. Goede recepten komen meestal van Indiase mensen, woonachtig in India of als expat in Engeland of Amerika. En ook omdat ik bijzonder weinig goede ervaringen heb met Indiase restaurants in Nederland heb ik hier nooit rondgekeken. Alleen al het feit dat de meeste Nederlandse toko’s vooral gericht zijn op Chinees-Indonesisch eten zegt al genoeg.

Reply

Leave a Comment