Indiase Kofta Kebab

by Jan Scherders

Indiase Kofta Kebab zijn kleine gehaktballetjes, vaak van lamsgehakt. Je kunt ze als een appetizer/snack serveren, maar ook voor een kofta curry gebruiken.

Wat is Kofta Kebab?

Koftas zijn kleine gehaktballetjes die in grote delen van de wereld populair zijn:

Kofta is a family of meatball or meatloaf dishes found in South Asian, Middle Eastern, Balkan, and Central Asian cuisines. In the simplest form, koftas consist of balls of minced or ground meat—usually beef, chicken, lamb, or pork—mixed with spices and/or onions.

 

In South Asia and the Middle East, koftas are usually made from lamb, beef, mutton or chicken, whereas Greek, Cypriot, and Balkan versions may use pork, beef, lamb, or mixture of the three. In India, vegetarian varieties include koftas made from potato, calabash, paneer, or banana. In Europe, kofta is often served as fast-food sandwich in kebab shops.

Indiase Kofta Kebab

Ik beperk me hier even tot het soort gehaktballetjes dat je in Indiase kookboeken tegenkomt. Die balletjes kun je als een soort snack/appetizer serveren maar worden ook vaak gebruikt voor Kofta curry. Eerst maar eens wat recepten enkel voor de kebab.

Kofta Kebab recepten Dharamjit Singh

Hier allereerst wat recepten uit het beroemde boek Indian Cookery van Dharamjit Singh.

Kofta Kebab Khatai - Indiase gehaktballetjes

Auteur: Dharamjit Singh

Ingrediënten

  • 1 1/2 pond lamsschouder fijngehakt
  • melk of karnemelk om het vlees in te koken
  • 5 kardemoms geplet
  • 1/4 tl saffraan draadjes gemalen
  • 1/4 tl gemalen zwarte peper
  • 120 ml hangop yoghurt
  • 180 ml double cream
  • 120 gram geblancheerde amandelen
  • 3 el verse paprika gehakt
  • snuf asafoetida
  • 1 el geroosterd en gemalen zwart komijnzaad
  • 1/2 tl zout
  • 50 gram ghee
  • sap van 4 limoenen
  • vers gehakte kruiden

Instructies

  • Doe alle voorbereidingen. En kook dan het gehakte vlees in melk of karnemelk met de kardemom zo'n 12 minuten. Doe dan het gehaktmengsel in een grote kom
  • Meng er dan de saffraan en zwarte peper goed doorheen. En dan ook de yoghurt en room. Voeg dan ook de amandelen en paprika toe en de asafoetida en zwarte komijn
  • Kneed het gehakt goed zodat alle ingrediënten goed gemengd worden. Doe er ook wat zout bij
  • Verdeel het gehakt dan in balletjes ter grootte van een walnoot en leg de balletjes een half uur opzij in de koelkast.
  • Bak dan de balletjes (koftas) in de boter bruin, zet dan het vuur laag en laat nog een tijdje sudderen totdat de balletjes ook van binnen gaar zijn. Neem dan een klein sauspannetje en verhit daarin het limoensap en als het kookt giet het dan over de koftas. Bak de koftas nog enkele seconden op hoog vuur - al schuddend met de pan - en serveer dan met verse kruiden

En dan een recept waarbij je het lamsvlees in een melksausje kookt.

Kofta Kebab in melk - Indiase gehaktballetjes

Auteur: Dharamjit Singh

Ingrediënten

  • 1 1/2 pond lamsbout of rundvlees, fijngehakt
  • 1/2 liter melk
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl kruidnagel
  • flinke snuf gemalen anijszaad
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 gemalen Indiaas laurierblad
  • 90 gram ghee
  • 6 hele rode chillies
  • 1/2 liter melk
  • 60 gram gehakt pistache noten
  • 4 uien in ringetjes gesneden en donderbruin gebakken

Instructies

  • Doe alle voorbereidingen. Meng het gehakt met alle specerijen (behalve de pistache, rode pepers en een halve theelepel knoflookpoeder). Kneed alles goed en maak er dan balletjes ter grootte van een walnoot van
  • Verhit de helft van de boter en bak de koftas donkerbruin. Schep uit de pan en zet opzij
  • Hak de rode pepers fijn (zonder zaadjes) en bak die in dezelfde boter waar je net de koftas in aangebakken hebt. Zo gauw ze van kleur veranderen doe je de melk erbij, de pistache noten en je laat dit mengsel wat inkoken tot je ongeveer 1/4 cup overhoudt. Zeef en zet opzij
  • Smelt dan de rest van de boter en bak nu de koftas opnieuw terwijl je het overgebleven knoflookpoeder toevoegt. Bak de balletjes op hoog vuur droog (al roerend) en giet er dan het melksausje bij. Roerbak totdat het melksausje tot de helft is gereduceerd.
  • Strooi er dan gebakken uiringen overheen en serveer
  • En kook dan het gehakte vlees in melk of karnemelk met de kardemom zo'n 12 minuten. Doe dan het gehaktmengsel in een grote kom
  • Meng er dan de saffraan en zwarte peper goed doorheen. En dan ook de yoghurt en room. Voeg dan ook de amandelen en paprika toe en de asafoetida en zwarte komijn
  • Kneed het gehakt goed zodat alle ingrediënten goed gemengd worden. Doe er ook wat zout bij
  • Verdeel het gehakt dan in balletjes ter grootte van een walnoot en leg de balletjes een half uur opzij in de koelkast.
  • Bak dan de balletjes (koftas) in de boter bruin, zet dan het vuur laag en laat nog een tijdje sudderen totdat de balletjes ook van binnen gaar zijn. Neem dan een klein sauspannetje en verhit daarin het limoensap en als het kookt giet het dan over de koftas. Bak de koftas nog enkele seconden op hoog vuur - al schuddend met de pan - en serveer dan met verse kruiden

En nog een grappig recept waarbij je gekookte eieren bedekt met een mengsel van lamsvlees en specerijen en dat in een frituur doet.

Nargisi Kofta Kebab - Indiase gehaktballetjes

Auteur: Dharamjit Singh

Ingrediënten

  • 1 pond lamsbout of rundvlees, fijngehakt
  • 8 hardgekookte eieren
  • 2 el gemalen komijnzaad
  • 2 el gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1/4 tl geraspte nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 6 knoflooktenen
  • 2 uien
  • 1/2 tl garama masala
  • 2 el boter
  • 1/2 tl zout
  • geklopt ei om te bakken

Instructies

  • Doe alle voorbereidingen. Pel de hardgekookte eieren. Meng het gehakte vlees met de zwarte peper, koriander, komijn, nootmuskaat, zout. tomatenpuree, paprika en garam masala. Hak de ui en knoflook fijn en bak in de boter en draai het tot in een pasta in een keukenmachine. Meng het dan met het vlees
  • Neem de eieren en bedek die met het vleesmengsel. Doe de koftas dan in een goed beboterde schaal en zet een half uur opzij om af te koelen. Doop de koftas dan in een kommetje met geklopte ei en frituur ze dan maar zorg dat je niet teveel koftas ineens doet. Zo gauw de balletjes een amber achtige kleur hebben kun je ze uit de frituur scheppen op een stuk keukenpapier. Serveer meteen
  • En kook dan het gehakte vlees in melk of karnemelk met de kardemom zo'n 12 minuten. Doe dan het gehaktmengsel in een grote kom
  • Meng er dan de saffraan en zwarte peper goed doorheen. En dan ook de yoghurt en room. Voeg dan ook de amandelen en paprika toe en de asafoetida en zwarte komijn
  • Kneed het gehakt goed zodat alle ingrediënten goed gemengd worden. Doe er ook wat zout bij
  • Verdeel het gehakt dan in balletjes ter grootte van een walnoot en leg de balletjes een half uur opzij in de koelkast.
  • Bak dan de balletjes (koftas) in de boter bruin, zet dan het vuur laag en laat nog een tijdje sudderen totdat de balletjes ook van binnen gaar zijn. Neem dan een klein sauspannetje en verhit daarin het limoensap en als het kookt giet het dan over de koftas. Bak de koftas nog enkele seconden op hoog vuur - al schuddend met de pan - en serveer dan met verse kruiden

Kofta Kebab Rick Stein

De meeste recepten over Indiase Kofta’s hebben het over Kofta curry, waarbij je naast de balletjes ook een curry achtige saus maakt en de balletjes daarin opdient. Maar ook Rick Stein komt met een recept voor Kofta’s bedoeld als een soort starter/entree. Hier het recept van Rick Stein waarbij hij een recept voor de kofta’s geeft maar ook voor spicy yoghurt die je – zoals op de foto – over de kofta’s sprenkelt.

Keema Dahi Vada - Kofta's in yoghurt

Auteur: Rick Stein

Ingrediënten

Voor de kofta's

  • 300 gram lamsgehakt
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl garam masala
  • 1/2 tl kashmiri chili poeder
  • 2 knoflooktenen gehakt
  • handvol muntblaadjes
  • handvol korianderblaadjes
  • 1 tl zout
  • 3 el olie

Voor de yoghurt saus

  • 400 ml yoghurt
  • 1/2 tl gemalen kaneel plus nog wat extra om over de balletjes te strooien
  • snuf kashmiri chili poeder

Serveren

  • Parathas of Chapati om te servern

Instructies

De kofta's

  • Meng alle Ingredienten voor de kofta's in een keukenmachine en draai van het gehakt mengsel dan balletjes met een diameter van circa 5 cm.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan en bak daarin de kofta's in batches bruin (in 7-10 minuten). Op het eind moeten ze mooi bruin en gaar van binnen zijn

De yoghurt saus

  • Meng de yoghurt met de kaneel en kashmiri chili poeder
  • Serveer de kofta's met brood (chapati, parathas, naan) en besprenkel de kofta's met de yoghurt saus en strooi daar nog wat wat kaneel/kashmiri poeder

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment