Indiase kofta curry maak je door gehaktballetjes van lamsgehakt in een traditionele currysaus te laten garen.
Kofta curry
Kofta curry is een Indiaas gerecht. Je draait de balletjes, legt ze onder de gril, maakt de saus, laat de balletjes daar nog even in sudderen en klaar is Kees. Met een stuk naan erbij heb je al een lekkere, eenvoudige maaltijd. Meestal wordt de gehaktballetjes (kofta) in een romige (tomaten)saus gegaard. In dit recept wordt een traditionele currysaus gebruikt.
Indiase curry met gehaktballetjes
In dit recept (zie bovenstaande foto) van Indian Simmer wordt de saus zonder tomaten gemaakt en wordt Kashmiri chilipoeder gebruikt. Mocht je kashmiri chilipoeder niet hebben dan kun je dat ook vervangen door paprikapoeder en een beetje cayenne. Anyway, ik heb het gemaakt zoals hieronder beschreven en het is superlekker.
Mede door het gebruik van de Thai pepertjes is het denk ik voor veel mensen een behoorlijk pittig gerecht. Je zou minder pepertjes kunnen gebruiken of ze vervangen door groene lomboks of anders jalapenos pepers.
Indiase kofta curry
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
- 250 gram lamsgehakt
- 1 middelgrote aardappel gekookt, geschild en geprakt
- 1/2 tl venkelzaad grof geplet
- 1 tl korianderzaad grof geplet
- 1/4 cup ui fijn gesnipperd
- 1 tl gember/knoflook pasta of beetje gember en beetje knoflook
- beetje zout
Voor de curry saus
- 3-4 el olie
- 1 1/2 el korianderzaad
- 1 stokje kaneel ik vermoed cassia bark
- 3-4 groene kardemom peulen
- 2-3 zwarte kardemom peulen
- 4-5 kruidnagels
- 1 Indiaas laurierblad
- 1/2 tl komijnzaad
- 2 el cashew noten
- 1 el pompoenzaden
- 1/2 cup melk
- 1 1/2 ui gesnipperd
- 3 tenen knoflook
- stukje gember van een halve duim
- 2-3 groene Thai pepers of rawits
- zout
- 1 tl kurkuma
- 1 tl suiker
- 1 tl Garam Masala
- 1 tl Kashmiri chilipoeder
- 1/2 cup slagroom
Instructies
Voorbereidingen
- Week de cashew noten en de pompoen zaden in wat melk totdat ze zacht. Dat duurt minstens een uur. Maak er dan een pasta van.
De gehaktballetjes
- Verwarm je oven op 190 graden
- Meng alle Ingredienten voor de gehaktballetjes en draai er dan balletjes ter grootte van een walnoot van. Doe wat olie op een bakplaat en bak de balletjes in 15-20 minuten in de oven
De saus
- Maal de specerijen (korianderzaad, kaneel, kardemom, kruidnagel, laurierblad, komijnzaad) met een koffiemolen of vijzel. Maak een pasta van de uien, gember, knoflook en groene pepers. Zet opzij.
- Verhit nu de olie in een pan met dikke bodem en voeg de gemalen specerijen toe. Als ze beginnen te sputteren dan kun je de uienpasta toevoegen. Bak die in een kleine 10 minuten licht goudbruin op middelhoog vuur.
- Voeg nu zout, suiker en kurkuma toe en roer alles goed door mekaar. Zet dan het vuur laag en voeg de garam masala en de kashmiri chilipoeder toe. Ook de pasta van gemalen noten en pompoenzaden. Roer weer en laat het gerecht een minuutje pruttelen
- Voeg nu de slagroom toe en roer goed. Je kunt nu wat water toevoegen (maximaal 1/2 cup) afhankelijk hoe dik je de saus wilt hebben.
- Zet het vuur weer middelhoog en breng de saus aan de kook. Voeg nu de balletjes toe aan de saus en laat alles nog een minuut op vijf op ;aan vuur pruttelen.
- Lekker met rijst of naan