Indiase kip curry volgens familie recept

by Jan Scherders
Indiase kip curry volgens familierecept

Deze Indiase kip curry met warme specerijen is een familie gerecht van een Indiase blogster. Superlekker en makkelijk te maken.

Indiase Kip Curry van Indian Simmer

Als we naar Indiase restaurants gaan krijgen we meestal een lijstje met beroemde curries (zoals bijvoorbeeld kip tandoori) als menu en die worden dan vaak in restaurantstijl klaargemaakt. Maar dat is niet echt het soort gerechten dat doorgaans bij een gewone Indiase familie op tafel komt.

Als je dat soort gerechten wilt maken dan zul je toch op zoek moeten naar goede Indiase bloggers die de geheimen van hun familiekeuken verklappen. Prerna Singh, de dame achter Indian Simmer is zo iemand. En in deze blog wil ik haar recept voor een heuse Indiase familie curry delen. Echt superlekker en eigenlijk heel eenvoudig te maken.

Familie herinneringen

Kennelijk heeft iedere familie In India zo zijn eigen kip curry recept en dit is de familie kip curry waar Indian Simmer zulke goede herinneringen aan heeft. Het is werkelijk de moeite waard om het verhaal van Prerna Singh over hoe zij de zondagen – Chicken Curry Day – thuis beleefde, de dag waarop pa de kip curry maakte.

Die herinneringen heb ik natuurlijk niet (hoewel bij ons ook vader op zondag het eten klaarmaakte), maar wat ik wel kan vertellen is dat dit familiegerecht smullen is. En door het gebruik van warme specerijen zoals kaneel, kruidnagel, zwarte kardemon is het een curry die heel goed in de herfst/winter en het vroege voorjaar op tafel past.

Een hele kip zonder vel

Je koopt dus een hele kip zonder vel en die deel je op in kleine stukjes. Als wij een kip in stukken verdelen dan zijn dat meestal acht stukken. De bedoeling is dat je nog verder in stukken hakt dat je “curry size” stukjes overhoudt. En je moet het bot laten zitten.

Bij dat opdelen houdt je de rug van de kip over en die gaat bij mij de vriezer in. En als ik dan genoeg karkas heb maak ik weer een pan kippenbouillon. Overigens, als je een kip met vel hebt dan moet je het vel beetpakken waar de kop gezeten heeft en dan kun je het in één haal van de kip aftrekken, ook over de poten heen.

Hoe maak je deze kip curry?

Je sprenkelt wat citroensap en zout en peper over de kip en dan zet je de kip even opzij. Ondertussen maak je in de keukenmachine een puree van ui, knoflook, gember en verse groene pepers. Ik doe daar meestal een paar eetlepels water bij zodat het echt een puree wordt. En je stampt de “whole spices” in een vijzel even grof aan. Meer kneuzen / breken dan malen.

Dan gaat de olie in de pan en je bakt eerst de “whole spices” even aan en meteen gaat er de ui-gember-knoflook puree bij. Even daarna tomaten, wat zout, korianderpoeder en weer even bakken. Dan een beetje garam masala en de stukjes kip in de pan.

Je laat nu de kip met de deksel op de pan garen. Daarbij laat een kip nog best wat vocht los. Na zo’n 20 minuten haal je de deksel van de pan en laat dan de kip nog eens 25 minuten pruttelen. Ondertussen kun je de rijst koken of je naan warm maken. Want je kunt het met rijst eten, maar omdat het een tamelijk dikke saus heeft kun je het ook heel goed met brood eten.

Indiase kip curry met warme specerijen

In veel gebieden in Noord-India worden curries met mosterdolie bereid. Deze olie draagt bij aan de smaak van een Indiase curry. Die verhit je eerst op hoog vuur totdat je rook ziet en dan zet je vuur uit en laat 1-2 minuten afkoelen. Vervolgens gebruiken als iedere andere olie. Heb je geen mosterdolie? Gebruik dan wat je wel hebt.

Indiase kip curry volgens familie recept

Deze Indiase kip curry met warme specerijen is een familie gerecht van een Indiase blogster. Superlekker en makkelijk te maken.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade (half uur)

  • 1 braadkip van ca 1200-1300 gram in ca 16-18 stukjes gesneden
  • 4 el citroensap marinade
  • 1/2 tl zout + 1/2 tl peper

Ui-knoflook-gember puree

  • 400 ml ui, fijngehakt
  • 3-4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • stukje gember van een duim lang
  • 2-3 verse groene pepers naar smaak
  • paar eetlepels water

Whole Spices

  • 2-3 Indiase laurierbladeren
  • 3-4 zwarte kardemom peuien
  • 1 tl komijnzaad
  • 5-6 kruidnagels
  • 1,5 stokje kaneel ze bedoelen meestal cassia bark

De rest

  • 125 ml (mosterd) olie of anders een andere olie
  • 1/2 tl kurkuma
  • zout
  • 2,5 el gemalen koriander
  • 400 ml tomaten in stukjes ik doe een blik tomaten blokjes
  • 1,5 tl garam masala

Garnering

  • wat gehakte korianderblaadjes voor garnering
  • 1,5 el ghee

NB 1 cup = 250 ml

Instructies

  • Mix de marinade en smeer de kip ermee in. Laat de kip dan een half uur staan.
  • Ondertussen kun je de ui, gember, knoflook en pepers fijnhakken en er een pasta van maken. Ik doe dat met de keukenmachine en voeg dan een paar eetlepels water toe.
  • Als je geen mosterdolie gebruikt gewoon normaal verhitten. Als je wel mosterdolie gebruikt, lees dan even de Notities hieronder.
  • Stamp de “whole spices” grof, dat zijn de laurierbladeren, kaneel, komijn, kruidnagels, kardemom, en voeg ze aan de olie toe. Als ze beginnen te sputteren roer ze dan een keer door. Voeg dan ook de kurkuma en de uien pasta toe en bak dat op middelhoog vuur totdat alle vloeistof is verdampt en je een goudbruine pasta overhebt.
  • Voeg dan ook het zout, koriander poeder, en tomaten toe, zet het vuur iets hoger en bak de tomaten al roerend. Als de tomaten een zachte pasta zijn geworden en de olie zich begint af te scheiden, voeg dan de garam masala en de stukjes kip toe en schep alles een keer goed door. Laat de kip dan even meebakken totdat de stukjes kip van kleur verandert zijn.
  • Zet het vuur dan iets lager (middelhoog vuur) en kook de kip met de deksel op de pan circa 15-20 minuten. Af en toe een keer roeren.
    De verleiding is groot er wat water bij te doen. Maar weet dat de kip nog het nodige water loslaat tijdens het koken. Dus beter eventueel wat water toevoegen NA de volgende stap.
  • Dan kan de deksel eraf, het vuur wat lager en je bakt de kip nog eens 20-25 minuten totdat ie gaar is. Als het goed is heb je nu een lekker dikke saus. Zo kun je de curry ook heel goed met brood eten. Wil je liever een dunnere saus dan naar smaak wat water toevoegen.
  • Als de kip klaar is dan kun je nog wat ghee en gehakte korianderblaadjes toevoegen. Zet dan de deksel op de pan en laat nog even staan. Je kunt dit met Indiaas brood of met rijst eten.

Notities

Als je mosterdolie gebruikt moet je die eerst altijd op hoog vuur verhitten totdat de olie gaat roken, dan een paar minuten wat laten afkoelen en dan zet je het vuur op de stand die je nodig hebt voor het koken

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment