Indiase kip curry met drumsticks

by Jan Scherders
Indiase kip curry met drumsticks

Twee recepten voor Indiase kip curry met drumsticks. Eentje uit het prachtige boek van Meera Sodha en een ander recept voor liefhebbers van pittige curry gerechten.

Indiase kip curry met drumsticks van Meera Sodha

Mummy’s Chicken Curry … deze prachtige titel heeft Meera Sodha – schrijfster van dat prachtige boek Made in India – aan dit gerecht gegeven. Het is niet moeilijk te raden waarom, nietwaar? Toen zij als jong meisje in Londen ging studeren dacht ze vaak aan thuis en aan moeder’s kip curry 🙂 Ik ben niet opgegroeid met deze curry maar ik kan u verzekeren dat hij heerlijk is. Eenvoudig te maken en met wat rijst of naan en een raita en/of salade en je hebt een heerlijke maaltijd.

Je kunt dit gerecht mak en met kippenpoten, kippendijen, maar ook met drumsticks (zonder vel), zoals ik gedaan heb. Voor dit gerecht zijn volgens mij geen ingrediënten benodigd die je niet in een supermarkt kunt vinden.

Het idee is dat je eerst de saus maakt en daar de kip in laat garen, dus niet eerst aanbakken of zo. Ik heb voor mijn 10 drumsticks gewoon een blik gepelde tomaten gepureerd en dat erbij gegoten als tomaten passata. Is wel wat meer dan 200 ml maar ik houd van saus 😉

Als je dit recept met drumsticks maakt moet je wel goed opletten dat de kip ook aan de binnenkant tot op het bot gaar is (en niet roze blijft). Volgens mij kun je dan het beste de drumsticks eerst 15-20 minuten op middelhoog vuur al roerend garen, en dan het vuur laag zetten en nog een minuut of 20 laten pruttelen. Enfin, je kunt het ook met kippendijen (is wat makkelijker) of met kippenpoten maken.

Wat betreft de saus, als je hele gladde saus wilt dan moet je de ui echt fijn snipperen, of misschien de uien met de knoflook/gember tezamen in de keukenmachine doen. Zoals je dat ook wel doet voor Indonesische gerechten. Zoals je ziet op de foto heb ik dat niet gedaan 😉 I

Ik heb deze kip curry nu een keer met verse groene pepers en een keer met een theelepel chilipoeder gemaakt. Met dat chilipoeder is deze curry volgens mij wel wat pittiger. O ja, in India eten ze met hun handen. Niks lekkerder dan die drumstick ook met je handen weg te peuzelen en dan met het naan brood lekker te soppen haha.

Indiase kip curry met drumsticks
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Indiase kip curry met drumsticks

Uit het prachtige boek Made in India van Meera Sodha
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4
Auteur: Jan Scherders

Ingrediënten

  • 2 el ghee
  • 1 el olie
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 stokjes kaneel
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook gepeld en geplet
  • stukje gember van ca 5 cm fijngehakt
  • 2 verse groene pepers of: 1 theelepel rood chilipoeder
  • zout naar smaak
  • 200 gram tomaten passata
  • 2 el tomatenpuree
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 3 el yoghurt
  • 8-10 drumsticks (2-3 per persoon)
  • 3 el gemalen amandelen
  • 1 tl garam masala

Instructies

  • Verhit de ghee en de olie in een wijde pan op middelhoog vuur. Als de olie heet is voeg dan het komijnzaad toe en laat dat kort bakken totdat het knispert. Voeg dan de uien toe en bak die in 10-15 minuten goudbruin
  • Ondertussen kun je een ruwe pasta maken van de gember, de knoflook en groene pepers door ze in een keukenmachine of een vijzel met een snuf zout fijn te prakken.
  • Voeg deze pasta toe als de uien goudbruin zijn en laat de pasta twee minuten meebakken. Voeg dan de passata toe en roer alles door mekaar. Laat ook de passata een paar minuten pruttelen en voeg dan de tomatenpuree, de gemalen komijn, de kurkuma en 1/2 theelepel zout toe.
  • Roer dan de yoghurt lepel voor lepel door de curry en als de saus begint te bubbelen voeg dan de drumsticks toe. Goed opletten dat de kip ook aan de binnenkant tot op het bot gaar is (en niet roze blijft). Volgens mij kun je dan het beste de drumsticks eerst 15-20 minuten op middelhoog vuur al roerend garen, en dan het vuur laag zetten en nog een minuut of 20 laten pruttelen. Enfin, je kunt het ook met kippendijen (is wat makkelijker) of met kippenpoten maken!

Gerecht afmaken en serveren

  • Voeg dan de gemalen amandelen en de Garam Masala toe en laat het gerecht nog vijf minuten pruttelen. Serveer met naan, chapati's of rijst en serveer een salade en/of een Raita

Indiase kip curry van Sinfully Spicy

Deze Everyday Chicken Curry van Sinfully Spicy is voor de liefhebbers van echt pittig eten (en als ik pittig zeg dan bedoel ik ook pittig). Dit eet je het beste met witte rijst en een Kachumber Salad (en mogelijk een verfrissende raita).

Dit is het soort kip curry die Indiase mensen thuis vaak maken. Je kunt er makkelijk zelf in variëren door meer of minder spices toe te voegen, en wellicht ook wat kokosmelk of -room. Je kunt het met rijst eten maar met naan is ook erg lekker.

Indiase kip curry met drumsticks
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Pittige Kip Curry Sinfully Spicy

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 2

Ingrediënten

Marinade

  • 1 1/2 el korianderzaad
  • 3/4 tl zwarte peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 2 hele groen kardemom
  • 1/2 tl komijnzaad
  • een stukje foelie
  • half stokje kaneel
  • 5 hele gedroogde rode pepers
  • 2 tl kashmiri chili poeder
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 cup water

Voor de curry

  • 4-5 drumsticks
  • 4 el mosterd olie je kunt die vervangen door andere olie
  • 1 Indiaas laurierblad
  • 1 cup rode uien in dunne schijfjes
  • 2 roma tomaten
  • 3 el yoghurt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • stukje gember van ca 2,5 cm fijngehakt
  • 1/2 tl kurkuma
  • zout naar smaak
  • wat water om de saus aan te lengen
  • gehakte korianderblaadjes

Instructies

Marinade

  • Maak eerst de marinade mix. Rooster daarvoor de "whole spices" kort in een koekenpannetje zonder olie. Maar een paar minuten totdat de geuren loskomen. Laat de geroosterde specerijen even afkoelen en maal ze dan fijn. Meng met de kurkuma, kashmiri chili poeder en zout en doe er een beetje water bij zodat je een mooie pasta hebt.
  • Doe doe dan de marinade mix samen met de drumsticks in een diepvrieszakje en meng alles goed zodat de kip aan alle kanten in de marinade zit. Leg de kip dan minstens drie uur in de koelkast (of een nacht).

Curry maken

  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur totdat de olie begint te roken. Zet dan het vuur lager en laat de olie een minuutje afkoelen. Voeg de rode uien en het laurierblad toe aan de olie en bak de uien goudbruin.
  • Maak ondertussen met een food processor een curry pasta van de tomaten, yoghurt, knoflook en gember. Voeg die pasta op laag vuur toe aan de gebruinde uien. Roer goed. Voeg ook de kurkuma poeder toe. Zet het vuur weer middelhoog en blijf roeren totdat je de olie aan de zijkant van de pan ziet loskomen.
  • Voeg nu de kip toe aan de pan en ook wat zout. Blijf goed roeren zodat de kip goed in de curry pasta komt te zitten en ook niet aan de pan vast gaat zitten. Bak de kip nu op middelhoog vuur gedurende zo'n 20-25 minuten maar blijf goed roeren. Na zo'n 20 minuten moet de kip op 95% gaarheid zitten en nu kun je wat water toevoegen om de gewenste sausdikte te krijgen. Breng ook op smaak.
  • Zet de deksel op de pan en laat de kip nog een minuut of 10 pruttelen (en roer nog een of twee keer). Nu moet de klip gaar zijn.
  • Garneer met korianderblaadjes en serveer met rijst en een eenvoudige salade.
0 comment
1

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment