Indiase groentecurry van bloemkool en aardappelen

by Jan Scherders

Aloo Gobi – de beroemde Indiase groentecurry van bloemkool en aardappelen – is een gerecht dat goed past bij tal van Indiase maaltijden.

Aloo = aardappelen en Gobi = bloemkool. Aloo Gobi dus 🙂 Een beroemd gerecht uit Noord-India (Punjabi regio) en zoals alle beroemde gerechten ontstaan er in de loop van de tijd meerdere versies. In alle recepten worden aardappelen, bloemkool en de nodige aromatics gebruikt. Meestal ook tomaten, soms ook erwtjes.

Hier Aloo Gobi in een recept van Sinfully Spicy – een Indiase blogger die in USA woont en werkt. In haar recept worden ook enkele eetlepels yoghurt toegevoegd. De meeste van haar recepten zijn aan de pittige kant.

Aloo Gobi - Indiase groentecurry van bloemkool en aardappelen

In deze Aloo Gobi van Sinfully Spicy worden naast bloemkool en aardappelen ook tomaten en yoghurt toegevoegd, waardoor je een rijke saus krijgt
Porties: 2 -3

Ingrediënten

Voor de spice mix

  • 1/2 tl zwarte peperkorrels
  • 1/2 tl komijn zaad
  • 2 kruidnagels
  • 1,5 tl korianderzaad
  • snufje ajwan zaad
  • 1/8 tl geraspte nootmuskaat
  • 1/2 tl zout
  • 4 el dikke yoghurt beste hangop yoghurt

Voor de rest van het gerecht

  • 4 el mosterdolie of andere olie
  • 3/4 cup rode uien in dunne plakjes
  • 1 indiaas laurierblad
  • klein stukje kaneel
  • 1 zwarte kardemom geplet
  • 3 hele gedroogde rode chili's
  • stukje gember van een 1/2 duim fijngehakt
  • 1 grote aardappel
  • 1 middelgrote bloemkool in roosjes
  • 1 dikke knoflookteen fijngehakt
  • 1/2 cup tomaten fijngehakt
  • zout naar smaak
  • water maximaal 1/2 cup

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes evengroot als de bloemkoolroosjes. Was de bloemkool en aardappelen en zorg dat ze daarna goed droog zijn. Maal de specerijen voor de spice mix en meng ze met nootmuskaat en yoghurt. Neem een grote kom en doe daarin de aardappelen, bloemkool en meng de spice mix met de groenten en zet opzij
  • Neem nu een braadpan en verhit die op middelhoog vuur. Als de mosterdolie rookt, voeg dan de gehakte ui, laurierblad, kaneel, chilies en de kardemom toe en bak de uien goudbruin. Voeg dan de gember en knoflook toe en bak een minuutje mee. Voeg dan ook de tomaten toe en laat die een paar minuten mee zweten
  • Zet dan het vuur wat lager en voeg de aardappelen/bloemkool toe en meng alles goed. Bak een paar minuten al roerend en als de yoghurt het water los laat komen zet dan de deksel op de pot en laat het gerecht circa 20 minuten koken.
  • Neem de deksel van de pan en kijk of de aardappelen/bloemkool gaar zijn en breng op smaak. Als je meer saus wil dan kun je nu wat water toevoegen en nog eens een minuut of vijf laten bakken. In deze fase zo min mogelijk roeren want anders worden de groenten mushy
  • Haal van het vuur en laat het gerecht een half uur staan. Garneer met korianderblaadjes en serveer

 

2 comments
0

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Riepko 4 maart 2018 - 21:16

Lekker recept, waarvoor dank. Al die verschillende kruiden bij mekaar geeft een behoorlijke smaakexplosie. Misschien kwam dit ook doordat ik niet het geduld had om de pan een half uur te laten staan, voordat ik hem opdiende.

Reply
janscherders 5 maart 2018 - 09:10

Nou, Sinfully Spicy houdt gewoon van spicy food 😉 maar haar gerechten zijn vrijwel altijd erg lekker.

Reply

Leave a Comment