Indiase dahl van rode linzen

by Jan Scherders
Indiase dahl van rode linzen

Indiase dahl van rode linzen -Masoor dahl – eet je met naan of rijst. Met een lekkere salade erbij heb je een prima vegetarische maaltijd.

Dahl van rode linzen

Onderstaand recept dat ik ontleend heb aan VegrecipesofIndia is een heerlijke dahl die je zowel met brood (naan, roti) als met rijst kunt eten. In het oorspronkelijke recept wordt een snelkookpan gebruikt maar die heb ik niet en dan duurt het dus wat langer om deze dahl te maken.

Als je deze masoor dahl nuttigt met een kom rijst of een stuk naan heb je al een maaltijd, maar je kunt natuurlijk ook wat pickles en/of een raita erbij maken. Zelf vind ik een kachumber salade bij zo’n maaltijd altijd erg goed smaken.

Indiase dahl van rode linzen
Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase dahl van rode linzen - Masoor dahl

Indiase dahl van rode linzen - Masoor dahl - eet je met naan of rijst. Met een lekkere salade erbij heb je een prima vegetarische maaltijd.
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 cup rode linzen
  • 2,5 cup water

Voor de tadka

  • 2 el olie of ghee
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 klein stukje gember, fijngehakt
  • 1 verse groene peper, in stukjes of in de lengte doorgesneden
  • 1-2 gedroogde rode pepers (eventueel gebroken)
  • snufje asafoetida
  • 1/4 tl garam masala
  • 1/4 - 1/2 tl rood chili poeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 middelgrote tomaat, in stukjes

Op smaak brengen en gerecht afmaken

  • zout naar smaak
  • 1/2 - 1 tl citroensap
  • 1 tl gedroogde fenegriek blaadjes
  • 1 el gehakte koriander blaadjes

1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Was de linzen. Als je tijd hebt kun je de linzen eerst een half uur weken, dan koken ze sneller.

    Tadka maken

    • Kook de linzen daarna in een pan gevuld met 2,5 cup water totdat ze zacht en mushy zijn. Als de dal ok is kun je de linzen met een houten lepel of een garde wat kapot duwen.
    • Neem een andere pan en verhit daarin de olie. Bak het komijnzaad kort in de olie en voeg dan de uien toe en bak die lichtbruin. Bak dan de gember en knoflook 10-15 seconden mee en voeg dan de rode en groene pepers toe. Roer alles een keer door mekaar
    • Roer dan ook de garam masala, kurkuma, rood chili poeder en asafoetida door het prutje, gevolgd door de tomaat blokjes en bak die totdat de tomaat zacht is.

    Gerecht afmaken

    • Giet nu de gekookte dal bij het prutje en voeg maximaal 2 cups water toe (totdat je de gewenste consistentie hebt). Dal moet nog dik nog dun zijn, een meer gemiddelde consistentie. Ik voeg zelf nog 1 cup water toe (dus in totaal doe ik er 3,5 cup water bij)
    • Voeg nu zout toe en laat de dal nog ruim vijf minuten pruttelen. Voeg dan ook de fenegriek blaadjes toe en breng op smaak met wat citroensap en wat koriander blaadjes
    • Eet de masoor dal met basmati rijst of brood (roti, chapati)

    Notities

    Als dit onderdeel is van een groter menu dan is het denk ik voor 4 personen. Maar als dit het hoofdbestanddeel van de maaltijd is dan denk ik 2 personen.

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment

    Rating recept