Huzarensalade en koude schotel met rundvlees

by Jan Scherders
Koude schotel

Huzarensalade en koude schotel zijn klassieke Hollandse gerechten die we traditioneel met rundvlees of kalfsvlees maken.

Ik ben een fan van koude schotels

Vooral in de zomer eet ik graag koude schotels. Soms als een voorgerecht, soms als een lunchgerecht, soms als een hoofdgerecht en soms als een buffet schotel bij de BBQ. Hier mijn huidige recepten voor koude schotels op deze website.

Ik probeer ieder jaar een nieuw recept aan dit lijstje toe te voegen. In dit verhaaltje aandacht voor de huzarensalade en de koude schotel met rundvlees.

Huzarensalade van oudsher met rundvlees

Een huzarensalade bevat van oudsher de volgende ingrediënten: aardappel, rundvlees (bij voorkeur kalfsvlees), appel, augurk, eventueel een ui (of zilveruitjes) en wordt aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette), geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast.

Verder zijn vaak doperwten, paprika, bietjes, ham, corned beef en ei aan te treffen in een huzarensalade. Van oorsprong horen deze ingrediënten niet in de salade thuis. Huzarensalade is makkelijk en ruim van tevoren te maken, het vult goed en daarom vaak gemaakt als er veel bezoek in huis komt, bij feesten en BBQ-en.

Traditioneel is een huzarensalade een voorgerecht of lunchgerecht. Een leuk verhaal over het ontstaan van de huzarensalade kun je lezen op My Happy Kitchen.

Recepten huzarensalade

Op de site AH Kookschriften delen veel mensen hun mooie recepten. Dat is mooi. Maar er zijn zoveel mensen die daar recepten delen, en vaak veel recepten voor dezelfde gerechten (net als op Smulweb) dat het toch wel lastig is om daar de goede recepten uit te vissen.

Maar uit de tijd dat ik daar vaak rondkeek is mij vooral de naam van Ger Bakker blijven hangen. Als iemand die altijd gewoon goede recepten had. Hier daarom de Huisgemaakte huzarensalade van Ger Bakker.

Huisgemaakte huzarensalade met rundvlees

Porties: 4
Auteur: Ger Bakker / Casper

Ingrediënten

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 1/2 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 100 gram doperwten
  • 3 stengels bleekselderij
  • 300 gram rundvlees (bij voorkeur kalfsschenkel)
  • 1 appel
  • 2 augurken
  • 1 rode ui
  • 1 el mosterd
  • 3 el mayonaise
  • 1 el zure room
  • 1 el fijngehakte peterselie

Instructies

  • Snijd de knolselderij, aardappel, winterpeen in echt kleine blokjes en blancheer ze kort. Blancheer ook de doperwten. Snijd de bleekselderij en het vlees, de appel en de augurken in blokjes. Meng door de afgekoelde groenten. Snipper de rode ui fijn en meng met de mosterd, mayo, zure room en de peterselie door de salade. Breng op smaak.

Huzarensalade heeft de geur van de bakken huzarensalade die in de supermarkt staan. En de geur van iets wat voorbij is. Maar via het kookschrift van Ger Bakker kwam ik eigenlijk de klassiek gemaakte huzarensalades op het spoor. Daarover nu meer.

Klassiek gemaakte huzarensalades

Als je kijkt naar een aantal recepten voor een klassieke huzarensalade dan verschillen ze uiteindelijk heel weinig. Hier wat voorbeelden

En ook de roemruchte Johannes van Dam was kennelijk een liefhebber van huzarensalade, kijk naar dit filmpje om zijn recept te bekijken (uit zijn boek Koken op Bommelstein). Er is blijkbaar grote overeenstemming over wat een klassieke huzarensalade is.

Maar uiteindelijk heb ik het meeste geleerd van Casper Holtkamp die in een filmpje uitlegt hoe hij de Klassieke Huzarensalade van Kessens maakt die hij in zijn lunchroom Kessens serveert. Dit is een zogenaamde klassieke banketbakkersversie. Als je het precieze recept van Casper Holtkamp wilt hebben moet je even met pen en papier het eerder genoemde filmpje bekijken.

Een van de grote  verschillen met andere huzarensalades is dat een banketbakker geen afsnijdsels van andere bewerkingen gebruikt, maar vlees koopt om salade mee te maken. De mayonaise die een belangrijk onderdeel van het gerecht is, demonstreert Casper in een andere video op Foodtube.

Hieronder mijn recept, afgekeken van genoemde recepten 😉

Klassieke huzarensalade

Porties: 6

Ingrediënten

  • 250 gram gaar vlees, bijvoorbeeld kalfvlees (kalfsnek, kalsfpoulet) of een lekker restje draadjesvlees
  • 750 gram vastkokende aardappels, Ditta’s zijn lekker
  • zout
  • 100 gram zilveruitjes of een rode ui
  • zoetzuur augurkjes of (zure) cornichons ik zou zeggen 8 augurken
  • 2 zure appels bijvoorbeeld Elstar
  • paar takjes bladpeterselie
  • 3 eetlepels (olijf-)olie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • peper uit de molen
  • mayonaise, zelfgemaakt of een goede (niet zoete) kant-en klare

Voor de garnering, naar keuze:

  • kropsla
  • hardgekookt eieren
  • augurkjes
  • sardientjes
  • tomaat
  • beetje mayonaise
  • kappertjes
  • gekookte biet

Recepten voor Limburgse koude schotel

Limburgse koude schotel

Auteur: Zelfmaakrecepten.nl

Ingrediënten

Voor 1 grote schotel:

  • 2,5 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 kilo soepvlees rund
  • 3 laurierbladeren
  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 ui
  • 1 pot zilveruitjes
  • 1 pot augurken
  • 1 pot mayonaise
  • zout/peper
  • garnering:
  • 3 hardgekookte eieren
  • 2 tomaten in plakjes
  • 2 grote augurken in waaier gesneden
  • zilveruitjes
  • paprikapoeder

Instructies

  • Soepvlees met een kop koud water, laurier en bouillonblokjes opzetten en op laag vuur in enkele uren gaar laten trekken.
  • Het gare soepvlees af laten koelen en met de handen tot draadjes fijn plukken.
  • Aardappels schillen, in kleinere stukken snijden en in water en de bouillon gaar koken.
  • Ui, zilveruitjes en augurken in kleine stukjes snijden.
  • Als de aardappelen beetgaar zijn deze in hele kleine blokjes snijden en goed laten afkoelen.
  • In een grote kom de aardappelen, het soepvlees, ui, zilveruien, augurkjes mengen.
  • Een scheutje van het augurkenvocht erbij doen.
  • Mayonaise naar wens toevoegen. Mag 1 pot zijn.
  • Alles goed door elkaar mengen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Proeven en eventueel naar smaak nog wat augurkenvocht toevoegen als je het wat zuurder wilt hebben.
  • Minimaal een nacht in een afgedekte kom in de koelkast laten staan.
  • Eventueel serveren met asperges in ham gerold, gevulde eitjes, gevulde tomaatjes of anders.
  • Toevoeging van doperwtjes maakt het gerecht zoeter, toevoeging van fijngesnipperde ui maakt het pittiger, een fijngesnipperde appel maakt het frisser.

Eigengemaakte koude schotel Irma Duijk

Een eigen recept van Irma Duijk dat op Smulweb zeer veel waardering krijgt. .

Heerlijke koude schotel gemaakt met soepvlees,zoals wij dat hier in limburg doen. eet je hem puur is dit voldoende voor 6 pers. gebruik je het als bijgerecht is het voor 10 of nog meer pers. het kost wel wat tijd maar dan heb je ook iets heeeeerlijks!!!!!!!!!!!!

Hier haar recept.

Eigengemaakte Limburgse koude schotel

Porties: 6
Auteur: Irma Duijk

Ingrediënten

  • 3 kilo aardappels ( vastkokende )-
  • 500 gram soepvlees ( bouillonvlees )
  • groot blik erwten met wortelen ( 850 ml. )
  • 100 gr. fijn gesnipperde ui
  • 100 gr. fijn gesnipperde augurk
  • 50 gr. kleine zilveruitjes ( 1 x doormidden gesneden )
  • 1/2 liter slasaus
  • 1 tl. paprikapoeder-
  • 1 rundvlees bouillonblok
  • – zout en pepereder

VOOR DE GARNERING

  • 50 ml slasaus
  • 3 eieren ( hard gekookt )
  • 2 tomaten
  • 2 grote augurken
  • nog wat zilveruitjes
  • paprikapoeder

Instructies

  • Zet het soepvlees op met 1 liter water en doe het rundvlees bouillonblok erbij, breng aan de kook, schep het schuim eraf en laat het 3 uur trekken ( door het rundvlees bouillonblok krijgt het soepvlees wat meer smaak ), uit de pan en laten afkoelen.
    Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen. Kook de eieren hard. Deze 3 dingen kun je eventueel ook al daags van te voren doen
  • Doe de aardappels in een grote kom ( heb je niet zo´n grote kom gebruik dan je soeppan ) en prak ze in stukken of doe zoals ik doe, knijp ze met je handen fijn, het moet wel geen puree worden. Pluk het soepvlees in stukjes ( vet ertussen uithalen ) zodat je losse sliertjes hebt, zorg dat de slierten niet te lang zijn. Laat de erwten met wortels uitlekken in vergiet en snij de wortels klein.
  • Doe het soepvlees, erwten met wortels, fijgesnipperde ui, augurk en zilveruitjes bij de aardappelen en meng goed door elkaar. Voeg de slasaus, paprikapoeder en wat zout en peper toe en meng weer goed door elkaar. Schep nu alles op een grote schaal

GARNERING

  • Giet de 50 ml. slasaus erover en strijk met de bolle kant van een lepel het helemaal uit zodat de koude schotel bedekt is met een laagje saus. Pel de eieren en verdeel ieder ei in 8 partjes, iedere tomaat ook in 8 partjes. Snij iedere augurk doormidden en snij iedere helft 4 maal in zodat je er een waaier van kan maken. Vergeet de zilveruitjes niet
    Als je klaar bent bestrooi het geheel met wat paprikapoeder.
    ZET HET AFGEDEKT ZEKER 2 UUR IN DE KOELKAST; KOUDE SCHOTEL IS HET LEKKERST ALS HIJ OOK ECHT KOUD IS.
    smakelijk eten!!!!!!!!!
  • Serveertips: Gewoon puur is hij al heerlijk maar je kunt er natuurlijk altijd stokbrood en een salade bij doen, of gebruik het bij een buffet.

De lekkerste Limburgse koude schotel

En dan een Limburgse Koude Schotel van FJbaktpannenkoeken, ook een gewaardeerd Smulweb recept.

Er zijn zoveel recepten voor koude schotel in Limburg als voor pasta carbonara in Italië, maar ik vind dit misschien wel de beste variant. Ik heb altijd een beetje medelijden met al die mensen van boven de rivieren, die alleen de noordelijke huzarensalade kennen. Geen vergelijk hoor! Dit is een perfect gerecht voor een koud buffetje, traditioneel bij ons altijd met de kermis gegeten.

Overigens, omschrijving “De lekkerste Limburgse koude schotel” komt van FJbaktpannenkoeken zelf 😉

De lekkerste Limburgse koude schotel

Porties: 8

Ingrediënten

  • 2 kilo vastkokende aardappels
  • 1/2 kilo kilo soepvlees (rund) zelf zou ik een kilo soepvlees doen
  • pot goede mayonaise van 600 gram (halfvol kan ook, maar fritessaus is niet geschikt)
  • 1 potje zilveruitjes
  • 250 gram zoetzure augurken (of ietsje meer)
  • handjevol fijne erwten uit de diepvries, van goede kwaliteit (uit een glas kan ook, maar die zijn gekookt en worden daarom snel pappig)
  • 1 Granny Smith appel
  • 1 kleine ui*
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout
  • 2 bouillonblokjes

Instructies

  • Zet het vlees net onder water, voeg 1 of 2 bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat in 3 à 4 uur gaar trekken. Het vlees moet makkelijk uit elkaar vallen. Laat wat afkoelen.
  • Schil de aardappels intussen en kook ze (evt. ook met een bouillonblokje) gaar. Laat ze daarna goed afkoelen. Hak de augurken en zilveruitjes in stukjes, snipper de ui heel fijn en snijd de appel (zonder schil) in kleine blokjes. Als je wil kun je de erwtjes kort blancheren, maar ik doe dat niet.
  • Trek het vlees uit elkaar tot je allemaal draadjes hebt. Wrijf de aardappelen met je handen tot een soort grove massa of stamp ze grof, maar maak er geen fijne puree van.
    Roer de pot mayonaise los met een scheut augurken nat. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en een likje mosterd. Meng 2/3 van de mayonaise saus en alle andere ingrediënten vervolgens goed door elkaar. Voeg daarna nog zoveel mayonaise saus toe, tot je een romige massa hebt. Proeven mag maar wees gewaarschuwd: pas de volgende dag komt de echte smaak naar voren.
  • Serveertips: In Limburg wordt koude schotel geserveerd op een mooie schaal, bijvoorbeeld met slablaadjes eromheen en versierd met schijfjes of partjes ei, tomaat en waaiertjes gesneden uit augurk.

Notities

LET OP: een goede koude schotel maak je minstens een dag eerder. Eén of twee nachtjes in de koelkast zorgen ervoor dat de smaken goed kunnen intrekken en de salade mooi koud wordt. Vlak na het maken is hij echt een stuk minder lekker.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

JC 7 november 2019 - 01:48

Ik denk, ik zoek je eens op online. Het eerste woord wanneer je aanlandt op jouw site is ‘Restverwerking”. Man, wat klinkt dat lekker. Ik ga zeker je andere recepten bekijken….

Reply
Jan Scherders 7 november 2019 - 16:31

hey hallo Jan Coen

ja ik probeer vooral “ouderwetse” oplossingen voor moderne uitdagingen te vinden. Niks weggooien, Indiase vegetarische keuken voor minder vlees eten, dat soort dingen.

Gr
Jan

Reply

Leave a Comment