Huzarensalade als restverwerking

by Jan Scherders
Huzarensalade maken als restverwerking

Huzarensalade en koude schotel maken als restverwerking na het maken van runderbouillon is een voorbeeld van hoe men vroeger aan restverwerking deed.

In dit artikel recepten voor huzarensalade en koude schotel als ideetjes voor restverwerking na het trekken van runderbouillon. Voor andere voorbeelden van restverwerking klik op de link.

Huzarensalade als restverwerking

Een huzarensalade bevat de volgende ingrediënten: aardappel, rundvlees (bij voorkeur kalfsvlees), appel, augurk, eventueel een ui (of zilveruitjes) en wordt aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette), geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast. Traditioneel is een huzarensalade een voorgerecht.

Verder zijn vaak doperwten, paprika, bietjes, ham, corned beef en ei aan te treffen in een huzarensalade. Van oorsprong horen deze ingrediënten niet in de salade thuis. Huzarensalade is makkelijk en ruim van tevoren te maken, het vult goed en daarom vaak gemaakt als er veel bezoek in huis komt, bij feesten en barbeques.

Op de AH kookschriftensite delen thuiskoks vaak ouderwets goede recepten. Hier een recept van Gert Bakker.

Huzarensalade

Auteur: Gert Bakker

Ingrediënten

  • 2 kilo vastkokende aardappels
  • 500 gram soepvlees bouillonvlees
  • groot blik erwten met wortelen 850 ml.
  • 100 gr. fijn gesnipperde ui
  • 100 gr. fijn gesnipperde augurk
  • 50 gr. kleine zilveruitjes 1 x doormidden gesneden
  • 1/2 liter slasaus
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 rundvlees bouillonblok
  • zout en peper

Voor de garnering

  • 50 ml slasaus
  • 3 eieren hard gekookt
  • 2 tomaten
  • 2 grote augurken
  • nog wat zilveruitjes
  • paprikapoeder

Instructies

Voorbereiding

  • Zet het soepvlees op met 1 liter water en doe het rundvlees bouillonblok erbij, breng aan de kook, schep het schuim eraf en laat het 3 uur trekken ( door het rundvlees bouillonblok krijgt het soepvlees wat meer smaak ), uit de pan en laten afkoelen
  • Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen
  • Kook de eieren hard
  • Deze 3 dingen kun je eventueel ook al daags van te voren doen

Bereidingswijze

  • Doe de aardappels in een grote kom ( heb je niet zo´n grote kom gebruik dan je soeppan ) en prak ze in stukken of doe zoals ik doe, knijp ze met je handen fijn, het moet wel geen puree worden.
  • Pluk het soepvlees in stukjes ( vet ertussen uithalen ) zodat je losse sliertjes hebt, zorg dat de slierten niet te lang zijn
  • -laat de erwten met wortels uitlekken in vergiet en snij de wortels klein
  • -doe het soepvlees, erwten met wortels, fijngesnipperde ui, augurk en zilveruitjes bij de aardappelen en meng goed door elkaar
  • Voeg de slasaus, paprikapoeder en wat zout en peper toe en meng weer goed door elkaar
  • Schep nu alles op een grote schaal

Garnering

  • Giet de 50 ml. slasaus erover en strijk met de bolle kant van een lepel het helemaal uit zodat de koude schotel bedekt is met een laagje saus
  • Pel de eieren en verdeel ieder ei in 8 partjes
  • Iedere tomaat ook in 8 partjes
  • Snij iedere augurk doormidden en snij iedere helft 4 maal in zodat je er een waaier van kan maken
  • Vergeet de zilveruitjes niet
  • Als je klaar bent bestrooi het geheel met wat paprikapoeder

Serveertips

  • ZET HET AFGEDEKT ZEKER 2 UUR IN DE KOELKAST; KOUDE SCHOTEL IS HET LEKKERST ALS HIJ OOK ECHT KOUD IS. Gewoon puur is hij al heerlijk maar je kunt er natuurlijk altijd stokbrood en een salade bij doen, of gebruik het bij een buffet.

Huzarensalade

Auteur: Zelfmaakrecepten.nl

Ingrediënten

Voor 1 grote schotel:

  • 2,5 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 kilo soepvlees rund
  • 3 laurierbladeren
  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 ui
  • 1 pot zilveruitjes
  • 1 pot augurken
  • 1 pot mayonaise
  • zout/peper
  • garnering:
  • 3 hardgekookte eieren
  • 2 tomaten in plakjes
  • 2 grote augurken in waaier gesneden
  • zilveruitjes
  • paprikapoeder

Instructies

  • Soepvlees met een kop koud water, laurier en bouillonblokjes opzetten en op laag vuur in enkele uren gaar laten trekken.
  • Het gare soepvlees af laten koelen en met de handen tot draadjes fijn plukken.
  • Aardappels schillen, in kleinere stukken snijden en in water en de bouillon gaar koken.
  • Ui, zilveruitjes en augurken in kleine stukjes snijden.
  • Als de aardappelen beetgaar zijn deze in hele kleine blokjes snijden en goed laten afkoelen.
  • In een grote kom de aardappelen, het soepvlees, ui, zilveruien, augurkjes mengen.
  • Een scheutje van het augurkenvocht erbij doen.
  • Mayonaise naar wens toevoegen. Mag 1 pot zijn.
  • Alles goed door elkaar mengen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Proeven en eventueel naar smaak nog wat augurkenvocht toevoegen als je het wat zuurder wilt hebben.
  • Minimaal een nacht in een afgedekte kom in de koelkast laten staan.
  • Eventueel serveren met asperges in ham gerold, gevulde eitjes, gevulde tomaatjes of anders.
  • Toevoeging van doperwtjes maakt het gerecht zoeter, toevoeging van fijngesnipperde ui maakt het pittiger, een fijngesnipperde appel maakt het frisser.

Limburgse koude schotel

Auteur: Zelfmaakrecepten.nl

Ingrediënten

  • 800 g vastkokende aardappels gekookt
  • 200 g gaar rundvlees of ham
  • 2 hardgekookte eieren eventueel nog 1 ter garnering
  • 200 g augurken
  • 200 g doperwten
  • 100 g zilveruitjes
  • 1 appel
  • 1 ui
  • peper en zout
  • olijfolie
  • azijn

Instructies

  • Snij de augurk, gekookte aardappel en appel in blokjes van 5mm.
  • Snipper de ui zo fijn mogelijk.
  • Prak het ei met een vork fijn.
  • Meng alle ingredienten losjes door elkaar, en breng het geheel op smaak met wat olijfolie, azijn, en wat peper en zout.
  • Leg de salade op een schaal, en bekleed de rand van de schaal met wat slabladeren, bestrijk de salade met mayonaise en garneer met augurk, zilveruitjes en plakjes gekookte ei.

2 comments
0

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

JC 7 november 2019 - 01:48

Ik denk, ik zoek je eens op online. Het eerste woord wanneer je aanlandt op jouw site is ‘Restverwerking”. Man, wat klinkt dat lekker. Ik ga zeker je andere recepten bekijken….

Reply
Jan Scherders 7 november 2019 - 16:31

hey hallo Jan Coen

ja ik probeer vooral “ouderwetse” oplossingen voor moderne uitdagingen te vinden. Niks weggooien, Indiase vegetarische keuken voor minder vlees eten, dat soort dingen.

Gr
Jan

Reply

Leave a Comment