Hollandse kip noedelsoep

by Jan Scherders

Deze Hollandse kip noedelsoep is goed gevuld met groenten, lekker kippenvlees en uiteraard  noedels. De soep is bedoeld als een maaltijdsoep.

Ik kwam op allerlei buitenlandse food blogs leuke recepten voor Chicken Noodle Soup en daar werd dan een goed gevulde ouderwetse kippensoep mee bedoeld. En deze soepen zijn vaak echt goed gevuld met groenten, kippenvlees en noedels.

Dus toch wat anders dan onze welbekende kippensoep als voorgerecht. En ik ben eens gaan kijken hoe ik dan een Hollandse kip noedelsoep in mekaar kon knutselen. En dat het met een stukje brood erbij gewoon een prima maaltijd is.

Kippensoep maken met een soepkip

Als je kippensoep gaat maken dan is er eigenlijk niets simpeler dan beginnen met een kip. Dat klinkt stom, toch zijn er tegenwoordig weinig recepten die zo beginnen.

De lekkerste bouillon maak je van zo’n oudere kip – soepkip genaamd. Want die heeft veel smaak in zijn vlees, en dan krijg je die heerlijke smaak van kippenvlees in je bouillon. En die botten zorgen ervoor dat je een rijke bouillon met body hebt.

Een soepkip weegt snel 3 kilo en daar kun je dus een mega pan bouillon van trekken, denk aan minstens zes liter. Daarom heeft onze poelier zijn soepkippen in vier stukken gehakt – twee poten en twee borststukken – en kun je zelf bedenken hoeveel stukken je koopt. Omdat het trekken van kippenbouillon toch gauw het grootste deel van de dag beslaat kies ik meestal voor drie stukken, dus circa 2 1/4 kilo, want dan loont het de moeite. En het past ook goed in het recept dat ik de laatste tijd gebruik.

Bovendien is het borstvlees lekker in de kippensoep en het donkere vlees van de poten minder lekker. Dus ik koop dan twee stukken borst en één stuk kippenpoot en gebruik het borstvlees voor de soep en met het vlees van de kippenpoten doe ik wat anders.

De bouillon maken

Daar doe ik dan vijf liter water bij en natuurlijk groenten en kruiderij. Wat je dan doet is de het water met de kip tegen de kook aan brengen en dan de bouillon een uur of vijf laten trekken. En dan pas de grof gesneden groenten erbij. En die zitten dan zo’n anderhalf uur in de pan.

De groenten geven namelijk in anderhalf uur hun smaken af en daarna wordt het alleen maar minder in plaats van beter. Zo heb ik geleerd uit wat boeken die ik onlangs heb gelezen. Dan kun je de bouillon zeven en het kippenvlees van de kip plukken.

Uiteraard zul je op deze manier meer bouillon en kippenvlees hebben dan je voor de soep gaat gebruiken maar dat vind ik geen probleem. De bouillon vriezen we in (al dan niet met het kippenvlees) en we kunnen met het donkere kippenvlees ook andere leuke dingen doen.

Kippenbouillon maken met een gewone kip

Als je geen soepkip hebt dan kun je dit ook met een gewone kip doen. Voor 2 1/4 kilo heb je denk ik twee doorsnee kippen nodig of je maakt de helft (met één kip).

Je doet eigenlijk bijna alles op dezelfde manier, maar je haalt wel de kip(pen) na één to anderhalf uur uit de bouillon, laat het even afkoelen en plukt dan het vlees eraf (want dan is het al gaar). Daarna kun je de botten weer terug doen in de pan met water en de bouillon nog vier uur laten trekken voordat je de groenten erbij doet.

De bouillon getrokken van zo’n jonge kip zal niet zo’n sterke kippensmaak hebben als de bouillon van een soepkip. Daarom na bouillon trekken even proeven en dan eventueel de bouillon wat inkoken.

Kippensoep maken

Je bedenkt van tevoren hoeveel kippensoep je wilt gaan maken. En neemt dan de hoeveelheid kippenvlees en bouillon dat je daarvoor nodig hebt. In mijn recept ga ik uit van ongeveer 1 kilo kippenvlees en 2,5 liter bouillon. Alle overgebleven bouillon en kippenvlees gebruik je voor iets anders, zie mijn verhaaltje over restverwerking.

Als je eenmaal de bouillon en het lekkere kippenvlees hebt dan is het maken van de soep eigenlijk een eitje. Dan is het gewoonweg wat groenten aanfruiten, bouillon erbij, aan de kook brengen en dan op het laatst het kippenvlees en de noedels erbij. Ja, maar welke noedels?

Noedelsoep met ouderwetse vermicelli

Ik ben dus eigenlijk langs een omweg op deze soep gekomen. Ik had enkele leuke Chicken Noodle Soup recepten gevonden en daar stond in dat je die soep met eiernoedels moest maken. Dat heb ik geprobeerd maar ik was eigenlijk niet kapot van die Aziatische eiernoedels in de kippensoep. En heel toevallig viel toen mijn oog op vermicelli. Ja, die ouderwets vermicelli. En toen ik de krulvermicelli van Honig erin deed was het echt top. En toen was ik eigenlijk terug bij de ouderwetse Hollandse kippensoep.

Maar ik ben toen toch maar eens gaan uitzoeken hoe dat nou eigenlijk zit met vermicelli. Want wat is dat eigenlijk. Die pakjes van Honig, die een halve eeuw geleden al bij ons thuis op de aanrecht stonden op zondag ? Het klinkt wel Italiaans. Dus ik ben maar eens gaan zoeken op internet wat ik kon vinden over vermicelli.

Even een intermezzo over Italiaanse pasta

Hieronder het overzicht van de “lange pasta’s”. Te beginnen met het ultra-dunne engelenhaar en eindigend met het zeer brede lasagne. Wat in onderstaande foto meteen opvalt is dat wat de Italianen zelf vermicelli noemen, dat dat dus een pasta is die dikker is dan spaghetti.

De rest van de wereld noemt vermicelli pasta die dunner is dan spaghetti. En Grand d’Italia zet dus vermicelli op hun zakjes om het ons makkelijk te maken. En waarschijnlijk heeft Honig dit een halve eeuw ook zo bedacht en noemde de dunnere pasta vermicelli, terwijl het dat eigenlijk niet is;)

Italiaanse lange pasta soorten

Italiaanse lange pasta soorten

Hier dan het lijstje (vaun naar dik/breed). Tussen haakjes de nummers die De Cecco op zijn verpakkingen zet.

 • Capellini (n° 9): oftewel het zogenaamde engelenhaar. Ultra-dun met steeltjes die een dikte van ca 1 millimeter hebben en in stukjes uit mekaar vallen als je ze te lang kookt. Dit zie je in de winkel bijna nergens liggen, hoewel de vermicelli van Grand dÍtalia misschien in de buurt komt.
 • Fedelini (n° 10): Dit is eigenlijk hele dunne spaghetti en De Cecco vindt die ook goed passen in kippenbouillon
 • Spaghettini (n° 11): iets dunner dan spaghetti, verder hetzelfde.
 • Spaghetti (n° 12): de bekendste pasta met van die lange, dunne stelen. Met een gemiddelde dikte.
 • Vermicelli: Is een traditionele pasta, iets dikker dan spaghetti. De Cecco noemt het ook wel spaghettoni (no 412). Overigens, buiten Italie wordt met vermicelli meestal een pasta aangeduid die dunner is dan spaghetti. Daarom zit er wellicht in de zakjes Vermicelli van Grand d’Italia van die dunne pasta, van die kleine wormpjes ? Want dat schijnt vermicelli te betekenen: kleine wormpjes.
 • Linguine: Iets breder dan spaghetti
 • Tagliatelle: Nog wat breder, en daarmee erg geschikt voor vleessauzen als bolognaise.
 • Fettuccine: Platte, dikke pasta
 • Pappardelle: Brede, platte noedels en nog wat wijder dan fettuccine.

En dan heb je nog Bucatini en Lasagne.

Hoewel ik het niet met zekerheid durf te zeggen is de ouderwetse vermicelli van Honig met de drie dunnere pasta’s (capellini, fedelini en spaghettini) te vergelijken. Want dat waren fijn, middel en grof. Tegenwoordig vindt je eigenlijk alleen nog middel in de winkel. Dat zou dan misschien fedelini zijn ?

Recept voor Hollandse kip noedelsoep

Ik maak deze soep dus met een kip, ouderwetse vermicelli en verse groenten. Al bij al is dit wel een maaltijdsoep denk ik. Eventueel met een broodje erbij.

En je kunt dus voor je kip noedelsoep eigenlijk kiezen uit de spaghetti achtige pasta (wat dunner of wat dikker), of de bredere pasta’s zoals fettucine of pappardelle. Mij smaakt de Honig krulvermicelli (middel) erg goed in deze kippensoep. Daarom zoue je deze soep ook Hollandse kip noedelsoep  kunnen noemen 😉

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Hollandse kip noedelsoep

Deze Hollandse kip noedelsoep is goed gevuld met groenten, lekker kippenvlees en uiteraard noedels. Een maaltijdsoep met kip en noedels in Hollandse stijl.

Equipment

 • Grote soeppan (van minstens 8-9 liter). Voor het trekken van bouillon gebruik je pannen die veel hoger dan breed zijn.. Handigste zijn pannen met een inhoud van 12-14 liter. Dat hoeven helemaal geen dure pannen te zijn.

Ingrediënten

Voor de bouillon (zie Notities)

 • 2 - 2,5 kilo soepkip
 • 5 liter koud water
 • 2 el appel azijn optioneel
 • 2 flinke winterpenen (350 gram) in blokjes van 2,5 cm
 • 2 - 3 preien (alleen witte en lichtgroene delen) in stukken van 2,5 cm
 • 2 grote uien in vieren
 • 4 takjes platte peterselie
 • 4 takjes tijm
 • paar stukjes foelie
 • 8 hele zwarte peperkorrels
 • 2 laurierbladeren

Voor de soep

 • 3 el olie (of eventueel wat kippenvet)
 • 1 grote ui gesnipperd
 • 1 knoflookteen fijngehakt
 • 3 flinke winterpenen in kleine stukjes
 • 1 prei in ringetjes
 • 3 stelen bleekselderij in kleine stukjes
 • 2,5 liter kippenbouillon
 • peper en zout

Soep afmaken / serveren

 • 1 kilo kippenvlees van de (soep)kip, vooral borstvlees
 • krulvermicelli, spaghettini maar andere Italiaanse pasta (linguine, pappardelle) kan ook
 • wat gehakte lente-uitjes en/of peterselie

Instructies

Bouillon trekken

 • De kip gaat nu in de soeppan met 5 liter water en eventueel de appelazijn. Zet de pan op het vuur en breng zonder deksel op de pan op tamelijk hoog vuur tegen de kook aan. Schuim af indien nodig. Zo gauw als je de eerste bubbeltjes ziet verschijnen zet je het vuur wat lager. Als het water zachtjes begint te koken dan zet je het vuur onmiddellijk laag. Laat dan onafgedekt minstens vijf uur trekken. En blijf het eerste uur afschuimen.
 • Je laat nu de bouillon 5 uur trekken. Schil ondertussen de uien, maak de andere groenten schoon en snijd alle groenten in stukken van circa 2,5 cm.
 • Voeg dan alle groenten en kruiden toe aan de pan met water en breng weer tegen de kook aan. Laat de bouillon dan nog anderhalf uur trekken. Zet dan het vuur uit en laat de bouillon een kwartier rusten.
 • Zet nu een grote zeef op een andere pan en bedek die met kaasdoek. Schep dan de inhoud van de pan en in de zeef, laat daarbij het onderste restje (dat troebel is) in de pan zitten. De groenten en kruiden kunnen weggegooid worden.
 • Gebruik hem meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in.
  Als je de soep niet meteen gaat maken zet dan de pan met bouillon in de gootsteen en laat die vollopen met koud water. Daarna kun je de bouillon met kippenvlees in bakken doen en dan in de koelkast bewaren. De bouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar.
  Omdat ik een echt grote pan bouillon maak met borsten en kippenpoten, zet ik het borstvlees en 2,5 liter bouillon opzij voor de kippensoep en met de rest doe ik andere dingen.

Soep maken

 • Als je de bouillon af hebt laten koelen dan drijft er nu misschien wat vet op. Sommigen zeggen dat je dat weg moet gooien maar dan gooi je ook smaak weg. Dus gebruik het kippenvet om de groenten in te fruiten of laat het gewoon in de bouillon. Zo veel is het echt niet.
 • Verhit wat olie of kippenvet in een soeppan en fruit daarin de ui, wortelen en bleekselderij totdat de ui zacht is. Voeg dan de knoflook toe en fruit die een minuut mee. Voeg dan de bouillon toe en laat de soep een klein half uur koken (totdat de groenten gaar zijn).
 • Laat de laatste 10 minuten de kip en de pasta / vermicelli meekoken. Als je lange pasta gebruikt is het handig om die even in stukken te breken voordat je de pasta in de pan doet. Je kunt eventueel op het laatst wat gehakte peterselie en/of lente-uitjes toevoegen.

Notities

Als je geen soepkip hebt dan kun je dit ook met een gewone kip doen. Voor 2 1/4 kilo heb je denk ik twee doorsnee kippen nodig of je maakt de helft (met één kip). Je doet eigenlijk bijna alles op dezelfde manier, maar je haalt wel de kip(pen) na een uur uit de bouillon, laat het even afkoelen en plukt dan het vlees eraf (want dan is het al gaar).
Daarna kun je de botten weer terug doen in de pan met water en de bouillon nog vier uur laten trekken voordat je de groenten erbij doet. Maar je zult van zo’n jonge kip niet dezelfde krachtige bouillon hebben als van een soepkip, daarom handig om de bouillon na zeven wat in te koken.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept