Hoe maak je kip tikka masala in restaurant stijl?

by Jan Scherders

Kip Tikka Masala is kleine stukjes gegrilde kip tandoori in een mild pittige tomaten curry saus. Hoe maken restaurants dat?

Kip Tikka Masala is een Brits uitvinding!!

Ja, Tikka Masala is ergens in de tweede helft van de vorige eeuw in de Britse curry houses bedacht en op die manier een gerecht in de Brits/Indiase keuken geworden. En omdat het zo lekker is inmiddels een “Indiaas” gerecht dat over de hele wereld grote bekendheid heeft. Een beetje zoals het ook met Madras gerechten is gegaan. En in de Britse afhaalrestaurants, de curry houses, heeft Kip Tikka Masala al heel lang een top positie als één van de meest bestelde gerechten.

Dan Toombs – aka The Curry Guy – heeft er zijn vak van gemaakt om recepten uit te vogelen voor de gerechten zoals ze in Engeland in de Indiase restaurants (curry houses) opgediend worden. Zo heeft hij uiteraard recepten voor Kip Tikka Masala. En die zijn verdomd goed in mijn beleving. En daarom heb ik besloten Dan Toombs voor dit gerecht te volgen. Ik heb wel een paar kleine wijzigingen in zijn recept aangebracht.

Wat is het ?

Tikka Masala bestaat eigenlijk uit twee dingen, namelijk de stukjes kip (chicken tikka) en de masala saus. Het idee is dat je de kip marineert en grilt, de saus maakt en dan de gegrilde kip en saus samenvoegt. Je eet het met basmati rijst en/of naan brood. Vooral dat soppen met naan brood is heerlijk 😉

De stukjes kip zijn kleine stukjes kippenborst of kippendijen, eerst gemarineerd in specerijen en yoghurt en daarna gegaard in een Tandoori oven,  de Masala saus is een saus van tomaten en specerijen, meestal met een scheut room. Eigenlijk moet dat dus in de Tandoori oven bereid worden maar de BBQ en de grill of oven bieden goede alternatieven.

Hoe maak je het ?

Volgens Dan Toombs gebruiken de meeste restaurants Tandoori style chicken. Ik heb mijn recept voor Kip tandoori tikka in mijn verhaaltje over kip tandoori opgenomen. Dus je maakt gewoon stukjes kip in tandoori stijl volgens dat recept en dat voeg je samen met de masala saus. In onderstaand recept geef ik aan hoe je de masala saus maakt.

Wat ik vaak doe is een batch saus maken volgens onderstaand recept. En dan maak ik wat kip tandoori tikka (bijvoorbeeld voor 2 personen) en daar gebruik ik een deel van de saus voor en de rest van de saus vries ik in. Daarom heb ik twee stappen opgenomen: het maken van de saus (en die zou je dan in kunnen vriezen) en het gerecht afmaken.

Het gerecht afmaken doe je door te beginnen met proeven. Dan breng je het op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap. Als het dan goed is voeg je naar smaak de room erbij en dan kan de kip erbij. Dat laat je even doorwarmen en dat maak je het gerecht af met verkruimelde fenegriek blaadjes en gehakte korianderblaadjes.

Wat betreft het romige van de saus … in de Engelse recepten wordt meestal double cream toegevoegd, dat is wat vetter dan onze slagroom. Maar onze slagroom is prima. Als je wat minder romig wilt dan kun je de room ook (gedeeltelijk) door yoghurt vervangen. Als je nog romiger wilt dan kun je net als Dan Toombs extra veel room toevoegen en vlak voor het serveren een of meerdere eetlepels koude boter bij de saus doen en even laten smelten.

In onderstaand recept zijn de hoeveelheden kip, slagroom etc (bij het afmaken van het gerecht) bedoeld voor als je kip tikka masala wilt maken voor 4-6 personen. Anders pas je de hoeveelheden kip en slagroom aan natuurlijk.

Oh ja, omdat je spiesjes met kip tandoori goed kunt maken op de barbecue vind ik kip tikka masala een heel goed zomers gerecht.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Kip Tikka Masala

Kip tikka masala maak je door stukjes kip tandoori te maken en die toe te voegen aan de saus. Het maken van de stukjes kip doe je volgens mijn kip tandoori recept. En die stukjes kip voeg je dan toe aan de masala saus volgens onderstaand recept.
Dit recept voor Kip Tikka masala saus is goed voor circa 4-6 personen (goed voor circa 1kilo kippenvlees).
Porties: 1 liter

Ingrediënten

  • 2 el ghee of olie
  • 2 middelgrote uien gesnipperd
  • snuf zout
  • 2 el gember puree
  • 2 el knoflook puree
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el garam masala
  • 1 el kashmiri chili poeder OF: 1 el paprikapoeder plus 1/2 theelepel rood chili poeder (of cayenne peper)
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenpulp of tomaten blokjes
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout

Gerecht afmaken

  • 1 kilo kip tandoori tikka
  • zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • citroensap (voor op smaak brengen) naar smaak
  • 125 - 250 ml slagroom (of geheel of gedeeltelijk vervangen door yoghurt)
  • 1 tl fenegriek blaadjes verkruimeld tussen je vingers
  • klein bosje koriander blaadjes gehakt

Instructies

  • Verhit twee eetlepels ghee/olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui met een snufje zout goudbruin. Roer daarbij regelmatig. Dan kun je ook de knoflook en gember toevoegen en die 1-2 minuten meebakken (alsmaar roerend).
  • Voeg dan alle gemalen specerijen toe (komijn, koriander, garam masala, kurkuma, chili poeder) en bak die een minuutje mee. Doe datzelfde met de tomatenpuree.
  • Voeg dan de tomaten, een theelepel zout en een theelepel suiker toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager en laat tien minuten pruttelen.
  • Pureer nu de saus met staafmixer of een blender. Laat de saus daarna nog even pruttelen en verder smaak opbouwen.

Gerecht afmaken / Op smaak brengen

  • Proef en breng op smaak met peper en zout en wat citroensap.
  • Voeg nu de stukjes kip tandoori tikka en de room (en/of de yoghurt) toe en roer goed door mekaar. Sommigen doen wel 250 ml maar ik houd het op circa 125 ml. Daarnaast vind ik yoghurt in plaats van room ook erg lekker.
    Sommigen voegen nu nog twee groene pepers toe (in zijn geheel), dat geeft wat extra pittigheid maar staat vooral ook erg leuk.
  • Strooi er dan de verkruimelde fenegriek blaadjes over en laat het gerecht nog vijf minuten op laag vuur pruttelen.
  • Roer er wat gehakte korianderblaadjes doorheen vlak voordat je de kip tikka masala serveert. Serveer er in ieder geval naan bij maar rijst is ook lekker.

Notities

  • Dit recept is voor 4-6 personen. Als je circa een kilo kipfilet gebruikt voor de kip tikka, dan heb je met deze hoeveelheid saus echt zeer royaal voldoende.  
  • Je kunt in plaats van een eetlepel garam masala ook een stokje kaneel, vijf kardemom peulen (geplet) en 4 kruidnagels in de pan doen. Dan wel voordat je de uien in de pan doet!! 
  • Je kunt de pittigheid van deze saus op meerdere manieren sturen: allereerst door wat chili poeder, daarnaast door op het laatst wat verse groene pepers toe te voegen

 

 

 

 

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment