Hoe maak je kip tandoori ?

by Jan Scherders
Kip Tandoori maken

Kip Tandoori is een mild gekruid kip gerecht dat makkelijk zelf te maken is en dat vele mogelijkheden biedt om een maaltijd mee in te vullen.

Kip tandoori komt uit Noord-India

Het is denk ik leuk om eerst even te kijken hoe ze al eeuwenlang kip tandoori maken in India. En dan eens kijken hoe we dat zelf thuis op een makkelijke manier kunnen doen. En wat dan leuke recepten zijn.

De kip wordt eerst in een mengsel van yoghurt en tandoori masala (een mengsel van diverse specerijen) gemarineerd. Vaak wordt daarbij ook iets aan food coloring gedaan om de kip zijn typische oranje-rode kleur te geven. Ik heb zelf wel die flesjes van Jola gebruikt, daarvan hoef je maar heel weinig toe te voegen. Momenteel gebruik ik bietenpoeder. Dat is een natuurlijk product, maar heeft natuurlijk wel de bietjessmaak.

Typisch voor de Indiase manier van kip bereiden is dat het vel vrijwel altijd verwijderd wordt zodat de specerijen goed in het vlees kunnen trekken. De kip wordt dan traditioneel in de tandoori oven geroosterd. Dat kunnen spiesjes met kleine stukjes kip zijn, dat kunnen drumsticks zijn maar ook hele kippen.

De Tandoori oven

Zo’n tandoori oven was vroeger meestal van klei. De kolen werden in de oven gelegd en op deze manier wordt de oven gierend heet, wel zo’n 450 graden. Het gebruik van de tandoori oven was typisch voor de Punjabi regio (Noord-India). De tandoori oven bestaat nog steeds maar Indiase restaurants gebruiken nu vaak een moderne versie. Het principe blijft hetzelfde.

https storage.googleapis.com gen atmedia 3 2009 07 dd7515733fa69d02cfca39d98e76372e4ec232db

The heat for a tandoor was traditionally generated by a charcoal or wood fire, burning within the tandoor itself, thus exposing the food to live fire, radiant heat cooking, and hot-air, convection cooking, and smoking in the fat and food juices that drip on to the charcoal.[2] Temperatures in a tandoor can approach 480 °C (900 °F), and it is common for tandoor ovens to remain lit for long periods to maintain the high cooking temperature.

De werking van een tandoori oven is dus een soort mengeling van BBQ en hete lucht oven. Het voedsel kan zowel aan spiesjes in de tandoori worden geplaatst maar vaak wordt het voedsel ook tegen de want geplaatst en de tandoori oven kan dus ook als een soort pizza oven werken.

5d5a2f9b9c46f617d89ef10328039bd5

Als het vuur gedoofd is blijft de oven nog uren mega heet en het er kan dus nog urenlang voedsel in bereid worden.

Kip in de tandoori oven

Kip in de tandoori oven

Hoe maak je kip tandoori thuis?

Kip Tandoori behoort traditioneel in de Tandoori oven bereid te worden, maar kan gelukkig prima in de oven of BBQ bereid worden. Dus kip tandoori kan ook heel goed in de zomer op de BBQ worden gemaakt, zeker spiesjes met kleine stukjes kip tandoori of drumsticks.

Als je echt die oranjerode kleur wilt hebben dan ontkom je niet aan food coloring. Zo doen ze dat in India en zo doen ze dat in restaurants. Dus bijvoorbeeld die flesjes van Jo-la met rode kleur die je bij de toko kunt kopen. Maar je kunt ook rode bieten poeder kopen en dat is eigenlijk de beste manier.

e2abde8b30330825a0d51a3b5aea4857

Je kunt kip tandoori op een heleboel verschillende manieren maken. Je kunt kiezen voor een hele kip, stukken kip (drumsticks, borst, dijen, hele poten) of zelfs kleine stukjes kip (tikka) op tandoori wijze te bereiden.

Kip tandoori tikka (spiesjes met kleine stukjes kip)

Eén manier om kip tandoori te maken is door kleine stukjes kip te marineren, die aan spiesjes te rijgen en die te roosteren. Dan heb je al een gerecht op zich dat je bijvoorbeeld als een voorgerecht kunt serveren. Overigens, tikka betekent kleine stukjes, dus chicken tandoori tikka zijn kleine stukjes kip tandoori.

Maar je kunt die stukjes tandoori kip ook als een ingrediënt in andere gerechten gebruiken, zoals bijvoorbeeld Tikka Masala of Butter Chicken. Want die gerechten zijn eigenlijk chicken tandoori tikka in een saus 😉

Om kip tandoori tikka te maken kun je kiezen tussen kipfilet en kippendijen. En hoewel ik meestal meer een fan ben van kippendijen denk ik dat voor dit gerecht kipfilet toch de beste keuze is. En dan is de vraag hoe je het gaat maken?

De beste manier om het te maken is marineren in twee stappen. Eerst de blokjes kipfilet met wat citroensap en zout besprenkelen. Dat laat je een half uur tot een uur staan en ondertussen maak je de tweede marinade.

Daar kun je tig recepten voor vinden maar mijn keuze is het recept van Dan Toombs aka The Curry Guy. Deze meneer is al jaren bezig uit pluizen hoe je al die lekkere gerechten, die je in de Engelse curry houses kunt eten, moet maken. En wat mij betreft heeft hij een top recept voor kip tandoori tikka.

Recept voor kip tandoori tikka

In dit recept wordt citroenzuur gebruikt, dat kun je in iedere geval bij een toko kopen. Maar als je amchoor hebt dan kun je dat ook gebruiken (in dezelfde hoeveelheden). Daarnaast heb je altijd de keuze om wel of geen food coloring toe te voegen, ik doe dat wel. Een theelepel van zo’n Jo-la flesje. Dan Toombs zegt 1-2 dagen marineren, hij geeft uitdrukkelijk aan dat de smaak daardoor echt beter wordt!!

En dan kun je het vlees op allerlei manieren bereiden. Het handigste is om ze eerst aan spiesjes te rijgen en dan kun je kiezen voor de BBQ, de grillpan of de oven. Mijn favoriete bereiding voor kip tandoori tikka is op de BBQ en daarom is het voor mij een echt zomers gerecht. Ook omdat alles wat je niet opeet geschikt is voor tikka masala.

O ja, en Koriander Munt Raita is een sausje dat echt heerlijk is bij deze kip tandoori tikka.

Kip Tandoori Tikka

Di is een recept om kleine stukjes kip (kipfilet, kippendijen) op tandoori wijze te bereiden
Porties: 4
Auteur: Dan Toombs

Ingrediënten

Eerste marinade

 • 1 kilogram kipfilet in blokjes (tikka) van circa 3-4 cm
 • sap van 2 citroenen
 • zout

Tweede marinade

 • 250 ml gewone yoghurt of beter Griekse yoghurt
 • 2 el knoflook puree
 • 1 el gember puree
 • 1 el gemalen komijn
 • 1 el gemalen koriander
 • 1 el versgemalen zwarte peper
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl citroenzuur of 1 tl amchoor
 • 1 tl zout
 • 2 groene pepers heel fijn gehakt
 • 1 bosje koriander blaadjes fijngehakt
 • rode food coloring (bijvoorbeeld een theelepel bietenpoeder) optioneel

Instructies

Eerste marinade

 • Doe de stukjes kip (tikka) in een grote kom en pers citroensap erover en strooi er een eetlepel zout overheen en zet een half uur opzij

Tweede marinade

 • Doe alle marinade ingredienten voor de tweede marinade in een blender en draai er een gladde pasta van. Meng nu de kip tikka met deze marinade en dek de kom af (of doe alles in een grote diepvrieszak) en leg het 1-2 dagen in de koelkast.

BBQ Bereiding

 • Als je klaar bent om de kip te bereiden haal dan de kip uit de marinade en rijg die aan vleespennen en gril de tikka spiesjes op matig vuur. De spiesjes zijn klaar als de kip gaar is en de randen beetje zwart geblakerd zijn. Dan Toombs geeft de voorkeur om dit op een kolen BBQ te doen maar het kan prima op een gas BBQ

Grillpan

 • Chef Kunal Kapur zegt dat je eerst je grillpan op hoog vuur moet verhitten en de spiesjes lichtjes met olie in moet smeren. Dan eerst een paar minuten aan iedere kant grillen zodat je die leuke grill randjes krijgt en dan ruim een kwartier op laag vuur garen.

Ovenbereiding

 • Je kunt de spiesjes ook ruim een kwartier in een hete oven (of grill/oven combinatie stand) roosteren. Dat zou dan 240 graden moeten zijn.

Serveren

 • Als je de spiesjes serveert bestrooi ze dan eerst met wat chaat masala en geef er citroen partjes bij

Notities

Food coloring is voor sommigen een omstreden iets. In vele Indiase restaurants wordt dat o.a. bij tandoori gerechten toegevoegd. Er zijn van die flesjes met rode food coloring. Ikzelf gebruik bietenpoeder (van rode bietjes), dat kun je bij de meeste toko's of online kruiden winkels kopen. Maar anatto poeder is ook een optie. De smaak wordt er niet beter of slechter van, maar het oog wil ook wat...

Kip Tandoori met een hele kip

In de meeste recepten voor een hele kip op Tandoori wijze wordt geadviseerd de kip in stukken te verdelen. Dat kan maar dat hoeft niet persé. Ik heb bijgaand recept van de Engelse topkok Rick Stein ook al eens gemaakt zonder de kip in stukken te verdelen. Dus de hele kip marineren en dan in zijn geheel de oven in. Ging perfect vond ik. En in het oude boekje van Dharamjit Singh staan diverse recepten voor het bereiden van een hele Tandoori kip. Hoe dan ook, wel kip zonder vel want anders trekt de marinade er onvoldoende goed in.

In de meeste tandoori bereiding wordt in twee stappen gemarineerd. Eerst de kip op diverse plekken met mes of vork inprikken en dan goed insmeren met citroensap en zout. Dan een uur wegzetten, om vervolgens de kip in de tweede marinade  te doen. Dan minstens 4 uur marineren (maar een nacht kan ook).

Als je de kip in zijn geheel wil bereiden dan gewoon op het rooster van een heel hete oven zetten en een bakplaat eronder. Of anders de stukken kip op metalen spiesen doen en dan op een braadslede leggen. Bedoeling is om de kip in 30-40 minuten in een gierend hete oven te bereiden. En volgens mij mag dat ook best hete lucht zijn (zie mijn verhaal hierboven).

Oh ja, ik vergat bijna nog te zeggen dat die Tandoori kip van Rick Stein echt smullen is 😉

Hele Tandoori Kip - Rick Stein

In dit recept van Rick Stein uit zijn boek India wordt een hele kip op Tandoori wijze bereid. Je kunt de kip in stukken verdelen of gewoon in zijn geheel bereiden.
Porties: 4

Ingrediënten

 • een flinke kip verdeeld in 8 stukken ontveld

Eerste marinade

 • sap van 2 limoenen
 • enkele theelepels kashmiri chili poeder vervangen door paprikapoeder gemengd met een klein beetje rood chilipoeder
 • 1 tl zout

Tweede marinade

 • 50 gram yoghurt
 • 50 gram double cream te vervangen door (slag)room
 • 4 knoflooktenen gepureerd
 • 5 cm gember gepureerd
 • 1 tl garam masala
 • 1 tl kurkuma
 • 3/4 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl (Jola) rode kleur food coloring of een theelepel bietenpoeder optioneel

Serveren

 • snufje Chaat masala

Instructies

 • Smeer de kip in met de ingrediënten van de eerste marinade en zet een uur opzij. Meng dan de ingrediënten voor de tweede marinade en smeer de kip daarmee in en zet een nacht in de koelkast
 • Zet je oven op 240 graden en zet de stukken kip op een rooster. Rooster 30-45 minuten (tot het gaar is en mooi krokant). Zet eventueel nog een paar minuten onder een hete grill en klaar
 • Strooi er wat chaat masala over en serveer

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment