Hoe maak je kip tandoori ?

by Jan Scherders
Kip Tandoori

Kip Tandoori is een mild gekruid kip gerecht dat eigenlijk redelijk makkelijk te maken is en dat vele mogelijkheden biedt om een maaltijd mee in te vullen.

Hoe eet je kip tandoori?

Je kunt het eten als een appetizer, starter of hoofdgerecht of als ingrediënt in andere gerechten, zoals bijvoorbeeld stukjes kip tandoori die je in een Tikka masala saus mee laten bobbelen. En dan heb je Tikka Masala of Butter Chicken. Want tikka masala is eigenlijk niet veel anders dan stukjes kip tandoori in een saus 😉 Maar hoe maak je kip tandoori ? En kun je dat ook gewoon thuis in de oven of BBQ maken?

Traditionele kip tandoori uit een Tandoor oven

De kip wordt eerst in een mengsel van yoghurt en tandoori masala (een mengsel van diverse specerijen) gemarineerd. Vaak wordt daarbij ook iets aan food coloring gedaan om de kip zijn typische oranje-rode kleur te geven. Typisch voor de Indiase manier van kip bereiden is dat het vel vrijwel altijd verwijderd wordt zodat de specerijen goed in het vlees kunnen trekken. De kip wordt dan op spiesjes gedaan en traditioneel in de tandoor oven geroosterd.

Zo’n tandoor oven was vroeger meestal van klei. De kolen werden in de oven gelegd en op deze manier wordt de oven gierend heet, wel zo’n 450 graden. Het gebruik van de tandoor oven was typisch voor de Punjabi regio (Noord-India). De tandoor oven bestaat nog steeds maar Indiase restaurants gebruiken nu vaak een moderne versie. Het principe blijft hetzelfde.

The heat for a tandoor was traditionally generated by a charcoal or wood fire, burning within the tandoor itself, thus exposing the food to live fire, radiant heat cooking, and hot-air, convection cooking, and smoking in the fat and food juices that drip on to the charcoal.[2] Temperatures in a tandoor can approach 480 °C (900 °F), and it is common for tandoor ovens to remain lit for long periods to maintain the high cooking temperature.

De werking van een tandoor oven is dus een soort mengeling van BBQ en hete lucht oven. Het voedsel kan zowel aan spiesjes in de tandoor worden geplaatst maar vaak wordt het voedsel ook tegen de want geplaatst en de tandoor oven kan dus ook als een soort pizza oven werken.

Als het vuur gedoofd is blijft de oven nog uren mega heet en het er kan dus nog urenlang voedsel in bereid worden.

Kip in de tandoori oven

Kip in de tandoori oven

Hoe maak je kip tandoori in de oven of BBQ?

Kip Tandoori behoort traditioneel in de Tandoori oven bereid te worden, maar kan gelukkig prima in de oven of BBQ bereid worden. Dus kip tandoori kan ook heel goed in de zomer op de BBQ worden gemaakt.

Je kunt kip tandoori op een heleboel verschillende manieren maken. Je kunt kiezen voor een hele kip, stukken kip (drumsticks, borst, dijen, hele poten) of zelfs kleine stukjes kip (tikka) op tandoori wijze te bereiden. En op Tandoori wijze refereert dan meer naar de ingrediënten en niet naar de de Tandoori oven want die hebben we thuis niet.

Tandoori recepten

Het is mijn bedoeling om de komende tijd allerlei leuke tandoori reepten op mijn site te gaan zetten. Zowel oven als BBQ, en variërend van stukjes kip tot hele kippen. Maar ik dacht dat het leuk was om eerst een soort overzichtsartikel te plaatsen. Zodat duidelijk is wat kip tandoori eigenlijk is.

 

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment