Hoe maak je een Indonesische nasi goreng?

by Jan Scherders

Hoe maak je een lekkere Indonesische Nasi Goreng? Behalve tips voor het maken van een lekkere nasi goreng uiteraard ook recepten.

Nasi Goreng van oudsher een ontbijtgerecht

Of het nu nog zo is weet ik niet maar vroeger werd nasi goreng in Indonesië als ontbijt gegeten. Eigenlijk het opbakken van overgebleven rijst en vlees- of kiprestjes van de dag ervoor. Dus van oudsher is nasi goreng een ontbijtgerecht. En bij de avond maaltijd wordt rijst gegeten (pandan rijst) omdat dit eigenlijk beter de scherpe / pittige smaken van de typisch Indonesische gerechten neutraliseert. Dus wij Nederlanders doen iets met Nasi Goreng wat zo oorspronkelijk niet zo bedoeld was.

Tips voor een lekkere Indonesische Nasi Goreng? 

Maar goed wij houden van nasi goreng, dus dan is het wel handig om te weten hoe je een lekkere nasi goreng maakt. Want wil je zo’n Nasi Goreng maken met die mooie droge korrel dan zijn er best een heleboel weetjes. Anders heb je geen gebakken rijst, maar Nasi Smurrie of zoiets 😉

Ik zet hier even de weetjes op een rij die ik tot nu toe verzameld heb. Er zijn mensen die weer andere trucs toepassen maar dit is op dit moment mijn richtlijn:

  • Allereerst de keuze van je rijst. Advies is om Zuid-Amerikaanse of Surinaamse rijst te gebruiken, geen Basmati rijst. Bijvoorbeeld van de merken Chef Kok of Amigo. Dat wil zeggen als je rijst gaat koken speciaal voor nasi goreng. Anders kun je natuurlijk ook best reeds gekookte basmati of pandan rijst opbakken.
  • Beginnen met de rijst te wassen!! Dan spoel je het zetmeel weg en gaat de rijst minder makkelijk kleven.
  • Ik kook de rijst met een gewone pan. Rijst in de pan en dan 1,5 keer zoveel water erbij. Aan de kook brengen en dan op laag vuur met de deksel erop. Na 20 minuten pruttelen moet de rijst gaar en droog zijn. Dan kun je het vuur uitzetten en laat de rijst nog 10 minuten met de deksel erop afgedekt staan. Een andere manier is om de rijst in een rijstkoker te garen. De Indische dames vinden dat dit zeer goed werkt.
  • Als de rijst klaar is dan is de “ouderwetse manier” om die dan af te laten koelen en een nacht in de koelkast te zetten. Hoewel sommigen zeggen dat je de rijst buiten de koelkast moet laten staan omdat deze in de koelkast plakkerig wordt door condens.
  • Een meer moderne manier is de rijst te koken, als ie klaar is even omscheppen en een uurtje laten staan totdat ie lauwwarm is en ondertussen alles voorbereiden voor het nasi bakken en dan meteen gebruiken. Maar persoonlijk gebruik ik liever de rijst van de vorige dag.
  • Nu zijn we klaar voor het bakken van de rijst.  Je begint met de ui, knoflook en stukje trassi glazig fruiten. Daarna je kruiden,  sambal toevoegen en wat je zelf het liefste wilt. Dan je vlees aanbakken .. daarna je rijst. En niet alles in één grote hoop maar lepel voor lepel en elke keer wat meer toevoegen. Beetje voor beetje toevoegen. Niet te veel omscheppen, de rijst moet tijd krijgen om te bakken. Volgens insiders gaat het goed als je de rijst hoort knisperen. De rijst moet bakken en niet koken, daarom stap voor stap. En.. hoog vuur onder de wok wadjan!! Pas als de rijst gebakken is de prei, bosui of wat jij t liefste gebruikt toevoegen.

Fout die veel gemaakt wordt bij het maken van nasi goreng door Hollandse koks is dat ze de rijst er in 1x bij gooien en alles keihard gaan roeren. Dan gaat het idd koken in plaats van bakken. Nasi goreng betekent gebakken rijst (witte rijst is nasi putih, nasi betekent nix anders dan rijst) dus.. het moet bakken. Ruime platte pan (als je geen wadjan of wok hebt) kleine beetjes rijst, en bakken maar. Dan is er nix plakkerigs meer aan

  • Dit bakken van nasi in de wadjan/wok kun je in één keer voor 4-5 personen doen. Moet je voor 10 of meer personen nasi bakken dan is het ’t beste om de nasi in batches te bakken en als die gebakken is warm te houden in bijvoorbeeld een rechaud.

In dit verhaaltje verzamel ik de Indonesische nasi goreng recepten die ik her en der tegenkom en graag met jullie wil delen. In een tweede verhaaltjes heb ik een aantal nasi goreng gerechten van de Marine verzameld.

Indonesische nasi goreng Lonny Gerungan

Hier de Indonesische nasi goreng van Lonny Gerungan uit zijn boek De authentieke Indische Keuken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng Lonny Gerungan

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesiche keuken
Porties: 4
Auteur: Lonnie Gerungan

Ingrediënten

  • 400 gram gekookte rijst
  • 1 flinke ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 tl trasi bakar
  • 3 el olie
  • 250 fijngesneden varkensvlees of kip garnalen of gemengd
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl laos poeder
  • 1 tl sambal oelek of 1 rode lombok
  • 100 gram diepvries doperwten
  • 2 el zoute ketjap

Instructies

  • Fruit de ui, knoflook, trasi lichtbruin. Voeg dan de koriander, laos en sambal toe en schep dan het vlees en de doperwten erdoor en laat 5 minuten sudderen.
  • Bak dan de rijst mee totdat deze goed heet is. Meng er tenslotte de ketjap en eventueel nog wat selderie doorheen.

Nasi goreng Djawa van Lonny Gerungan

En de Nasi Goreng Djawa, een vegetarische nasi goreng van Lonny Gerungan. Ik vind dit een lekkere nasi – ook al zit er geen vlees, kip of garnalen in – en een handig recept als je toch al veel andere vleesgerechten erbij serveert en er niet zo nodig vlees in de nasi hoeft. Of als je gewoon een vegetarische nasi goreng wilt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng Djawa

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesische keuken
Porties: 4
Auteur: Lonny Gerungan

Ingrediënten

  • 400 gram gekookte rijst
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 150 gram spitskool
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 tl trasi bakar
  • 3 el olie
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl laos poeder
  • 2 tl sambal oelek of 1 rode lombok
  • enkele eetlepels zoute of zoete ketjap

Garnering

  • komkommer in schijfjes, tomaatjes (in partjes), 4 eieren, gefrituurde uitjes

Instructies

  • Fruit de ui, knoflook, trasi lichtbruin. Voeg dan de koriander, laos en sambal toe en laat 5 minuten sudderen.
  • Schep dan de kool en de rijst erdoor en blij omscheppen totdat alles weer goed heet is.
  • Meng er tenslotte de ketjap en eventueel nog wat selderie doorheen.Bak vier spiegeleieren.
  • Zet de nasi goreng als een bergje op de borden en leg er een spiegelei bovenop. Garneer met komkommer en tomaat en gebakken uitjes

Nasi Goreng Compleet (Indische stijl)

Alleen nasi goreng is geen complete maaltijd. Er zijn een heleboel manier om er een volwaardige maaltijd van te maken. Onderstaand een aantal manieren om met nasi goreng een complete maaltijd – in Indische stijl – op tafel te zetten.

Nasi Goreng met Saté
  • nasi goreng,
  • 3 stokjes saté ajam
  • met kroepoek, pindasaus, komkommer atjar en gebakken uitjes
Nasi Goreng Compleet Oma Fien

Nadat ik al eerder leentjebuur speelde bij Oma Fien in mijn verhaal over Indo-combinaties met witte rijst wat beter dan beginnen met de Nasi Goreng van Oma Fien. Dit is de maaltijd die zij met enige regelmaat als thuiskok voor de afhalers in Rijen en omgeving maakt. Uiteraard met haar eigen recepten. Ik doe het met mijn recepten (die ik soms ook weer bij Oma Fien weet los te peuteren 😉 )

  • Nasi Goreng, en voor deze combinatie gebruik ik dan het recept van Lonny Gerungan genaamd Nasi Goreng Dwaja
  • 2 stokjes Saté Ajam
  • 3 Ajam Goreng (kippenvleugeltjes); ik volg Oma Fien die vleugeltjes gebruikt 😉
  • zoet, gegrild spek of wat babi pangang
  • pinda of ketjapsaus apart
  • met kroepoek, wat komkommer atjar en gebakken uitjes

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept