Hoe maak je een Indonesische Bami Goreng?

by Jan Scherders

Hoe maak je een Indonesische Bami Goreng? Naast tips uiteraard ook recepten, oa het Bami Goreng Djawa recept van Lonny Gerungan.

De Chinezen brachten bami goreng naar Indonesië

Het woord bami, ook wel bakmi genaamd, is van oorsprong dan ook Chinees en wijst op de basis van het gerecht, tarwenoedels (mi) met vlees (ba). Gebakken mie werd door Chinezen in de rest van Azië geïntroduceerd en is daar nog steeds populair onder de Chinese bevolking. Maar inmiddels ook onder de autochtone bevolking van die landen.

Intussen heeft zowat elk Zuidoost-Aziatisch land zijn eigen versie van dit smakelijke gerecht bedacht en eet iedereen er graag van. Zo ook in Indonesië. In Indonesië zijn eigenlijk twee soorten Bami Goreng ontstaan, een Indonesische Bami Goreng en een Bami Goreng Chinese stijl (zeg maar bami goreng chinees) In dit artikel praat ik over de Indonesische bami goreng zoals die naar Nederland is gekomen met de Indische mensen.

Wat is dan Indonesische Bami Goreng?

Bami is  via Indonesië en de Indische mensen, die na 1945 naar Nederland kwamen, naar Nederland gekomen. Het Indonesische woord goreng betekent letterlijk ‘gebakken’ en de gerechtnaam in zijn geheel, bami goreng oftewel gebakken bami, is inmiddels niet meer uit de Nederlandse taal weg te denken.

Bij de meeste Indische bami goreng recepten wordt de mie in de wok gebakken met trassi, ketjap manis en sambal. Dit simpele, smakelijke gerecht wordt vaak uitgebreid met varkensvlees, kip of ook wel garnalen, kool, prei, paksoi, taugé en/of gebakken ei.

Hoe maak je Indonesische  Bami Goreng (zonder pakjes) ?

Net als bij nasi goreng is het ook bij bami goreng essentieel om de noedels al gekookt en afgekoeld klaar te hebben staan. En al je groenten en vlees al gesneden te hebben. En je sauzen op de aanrecht klaar voor gebruik.

Een basis van onder andere knoflook, sambal, ui/sjalotjes en trassi worden aangebakken tot de keuken lekker ruikt. Hierin worden de gekozen groenten – prei, paksoi, kool – en vlees en/of garnalen gebakken. Als laatste gaan de noedels met ketjap manis de wok in.

Ik ben niet zo’n fan van de kant-en-klare bami pakketten. Beter om zelf wat groenten klein te snijden. Dat is goedkoper, zo kun je ook goed restjes groenten wegwerken, en het past niet bij de bami goreng bereiding om zo’n berg groenten in de wok te gooien. Bovendien zitten er in zo’n pakket vaak dingen in die ik niet in mijn bami wil hebben.

Bami goreng wordt net als nasi goreng vaak geserveerd in combinatie met een vleesgerecht naar keuze, bijvoorbeeld een paar stokjes saté, pindasaus, en diverse bijgerechtjen ernaast, zoals plakjes ham, augurken of atjar tjampoer en kroepoek.

Welke noedels gebruik je voor Indonesische Bami Goreng

Volgens mij zijn dunne tarwenoedels het beste voor een Indische bami goreng. Nou is eiermie in principe ook een tarwenoedel, maar de uitgesproken eiermie die bij Chinese noedelgerechten zo lekker is vind ik minder passend bij Indische bami.

Ik ben zelf een fan van de BAHMI GORENG van LUCULLUS – dat is een pure tarwebloem mie – en daarnaast de EGG NOODLES (thin) van LION BRAND. Dat zijn beiden tamelijk dunne noedels en die vind ik het lekkerste bij een Indische bami goreng. Beide soorten mie zijn bij de toko te koop.

Recept voor een heerlijke Indonesische Bami Goreng

Een tijdje geleden heb ik wat recepten van Gewoonlekkerkoken.com gekregen en dit Bami recept is er daar één van. Absolute aanrader, zeer smakelijk. Ik heb een paar kleine dingetjes anders gedaan:

  • ik heb de mie niet met een bouillonblokje gekookt, maar bij het roerbakken wat zout en gemalen witte peper over het gerecht gestrooid
  • in plaats van komijn, laos, kurkuma, koriander heb ik een paar theelepels bami kruiden over de groenten gestrooid
  • ik heb een theelepel sambal trassi erbij gedaan in plaats van de rode peper en de trassi bakar

Hele kleine aanpassingen. Verder eitje erbij gebakken en wat kroepoek erbij. En ik vind sambal Manis erg lekker om op tafel te zetten.

Indonesische Bami Goreng

Porties: 3

Ingrediënten

  • 250 gram eiermie
  • 1 bouillonblokje optioneel
  • 2 uien
  • klein preitje
  • 1 winterwortel of wortel julienne
  • 1 rode peper en/of theelepeltje sambal
  • halve theelepel trassi garnalenpasta
  • 150 gram spekblokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 centimeter gember eventueel gedroogd
  • 100 gram ham reepjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 4 eieren
  • beetje komijn laos, kurkuma en koriander of anders 1-2 tl bami goreng kruiden.

Instructies

  • Kook de (eier)mie volgens gebruiksaanwijzing, gebruik geen zout maar het bouillonblokje. Laat uitlekken als het klaar is.
  • Snijd de ui fijn en was en snijd de prei in ringen. Snijd de wortel heel fijn. Snijd de peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes.
  • Verwarm een wok of grote pan en bak de spekjes krokant, voeg geen olie of boter toe. Voeg de ui en rode peper toe aan de spekjes en pers of rasp de knoflook en gember erbij uit. Doe nu ook de trassi in de pan en schep goed om. Laat de knoflook niet verbranden.
  • Voeg nu de prei, wortel en de ham reepjes toe. Schenk de ketjap in de wok en strooi de kruiden naar smaak over het groenten-vlees mengsel. Meng alles lekker door elkaar. Ongeveer 25 minuten. Zet even het vuur laag, laat vijf minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan en breek hier voorzichtig de eieren boven, laat de dooier heel. Bak ze tot de dooier gestold is.
  • Zet het vuur van de wok weer wat hoger en voeg de mie in delen toe. Schep de mie goed door de groenten en het vlees. Laat zeker 5 minuten meebakken zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
  • Lekker met atjar ketimoen, Indische pindasaus, kroepoek en gebakken uitjes. En met het gebakken eitje natuurlijk.

 

Bami Goreng Djawa van Lonny Gerungan

En dan hier de Javaanse Bami Goreng van Lonny Gerungan. Als je op internet googled op Bami Goreng Dwaja zul je meestal recepten vinden waarbij naast ketjap manis ook trassi en sambal wordt gebruikt. Niet in het recept van Lonny Gerungan!!

En ik dacht eerst dat het een foutje was maar ook in het aloude boek van Bep Vuyk over de Indonesische keuken wordt geen trassi en sambal in deze bami goreng gedaan. Wel gebruikt Bep Vuyk kippenvlees en geen varkensvlees. Verder is haar recept voor de Javaanse bami bijna hetzelfde als dat van Lonny Gerungan.

Uiteraard kun je het toch doen als je het leuk vindt maar ik denk dat onderstaand recept precies is wat Lonny bedoelde. Ik heb deze bami al meerdere malen volgens het recept gemaakt en ik vind deze bami top!! Ik zet wel wat sambal manis op tafel want dat vind ik er heerlijk bij 😉

Bami Goreng Djawa Lonny Gerungan

Gang: Hoofdgerecht
Porties: 4

Ingrediënten

  • 400 gr mie beste dunne tarwe mie
  • 7 (rode) sjalotjes fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 dikke prei witte en lichtgroen deel in kleine ringetjes
  • 100 gram witte kool fijngesneden
  • 100 gram taugé
  • 250 gram hamlappen in stukjes
  • 75 gram gepelde en gekookte garnalen
  • 1 bos selderij gehgakt
  • zout en peper
  • 2-3 eetlepels ketjap

Voor de garnering

  • reepjes omelet
  • reepjes ham
  • plakjes augurk
  • kroepoek

Instructies

Voorbereidingen

  • Kook de mie volgens gebruiksaanwijzing (eerder korter dan langer is mijn ervaring). Giet de mie in een vergiet en koel het snel af met stromend koud water uit de kraan. Belangrijk is dat de mie niet door blijft garen. Zet opzij. Laat de mei goed uitlekken.
  • Snijd de groenten, hamlappen, sjalotjes en knoflook en zet alles in bakjes klaar om te gaan roerbakken.

Mie bakken

  • Zet de wadjan op het vuur en stook die heet, doe er dan olie in en als de olie heet is, voeg dan het vlees toe en bak dat bruin. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en die even mee. Doe de prei en de kool erbij en laat alles 10 minuten op laag vuur garen.
  • Doe de ketjap door de mie en schep dan de mie en de garnalen door de groenten en bestrooi met zout en peper. Bak de mie op laag tot middelhoog vuur totdat die goed warm is en meng dan de gehakte selderij en de tauge erdoor.
  • Schep de bami uit de wadjan en garneer naar wens.

Als je op zoek bent naar meer leuke bami goreng recepten lees mijn artikel Lekkere bami goreng recepten uit de hele wereld dan eens 😉

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment