Hoe maak je een Indonesische Bami Goreng? Naast tips uiteraard ook recepten, oa het Bami Goreng Djawa recept van Lonny Gerungan.
De Chinezen brachten bami goreng naar Indonesië
Het woord bami, ook wel bakmi genaamd, is van oorsprong dan ook Chinees en wijst op de basis van het gerecht, tarwenoedels (mi) met vlees (bak). Gebakken mie werd door Chinezen in de rest van Azië (waaronder Indonesië) geïntroduceerd en is daar nog steeds populair onder de Chinese bevolking. Maar inmiddels ook onder de autochtone bevolking van die landen.
Intussen heeft zowat elk Zuidoost-Aziatisch land zijn eigen versie van dit smakelijke gerecht bedacht en eet iedereen er graag van. Zo ook in Indonesië. In Indonesië zijn eigenlijk twee soorten Bami Goreng ontstaan, een Indonesische Bami Goreng en een Bami Goreng Chinese stijl (zeg maar bami goreng chinees). In dit artikel praat ik over de Indonesische bami goreng zoals die naar Nederland is gekomen met de Indische mensen.
Wat is dan Indonesische Bami Goreng?
Bami is via Indonesië en de Indische mensen, die na 1945 naar Nederland kwamen, naar Nederland gekomen. Het Indonesische woord goreng betekent letterlijk ‘gebakken’ en de gerechtsnaam in zijn geheel, bami goreng oftewel gebakken bami, is inmiddels niet meer uit de Nederlandse taal weg te denken.
Bij de meeste Indische bami goreng recepten wordt de mie in de wok / wadjan met ketjap manis en/of sambal gebakken. Zelf heb ik al tientallen jaren zo’n zware gietijzeren wadjan en ik vind dat het fijnste werken. Werkt gewoon handiger dan een lichte plaatstalen wok vind ik.
Dit simpele, smakelijke gerecht wordt vaak uitgebreid met varkensvlees, kip of ook wel garnalen en daarnaast kool, prei, wortel, taugé en selderie. Traditioneel hoort er ook reepjes omelet of een gebakken spiegelei bij. Andere garnering is kroepoek, augurken, komkommer, plakjes tomaat.
Hoe maak je Indonesische Bami Goreng (zonder pakjes) ?
Net als bij nasi goreng is het ook bij bami goreng essentieel om de noedels al gekookt en afgekoeld klaar te hebben staan. En al je groenten en vlees al gesneden te hebben. En je sauzen op de aanrecht klaar voor gebruik. In het oude boekje van Ciska Cress vond ik trouwens een goede tip om de bami niet te laten plakken en dat is een paar eetlepels olie toevoegen aan het water waarmee je de bami kookt.
Een basis van onder andere ui/sjalotjes, knoflook, sambal wordt aangebakken tot de keuken lekker ruikt. Hierin worden de gekozen groenten en vlees en/of garnalen gebakken. Als laatste gaan de noedels met ketjap manis de wok in.
Ik ben niet zo’n fan van de kant-en-klare bami pakketten. Beter om zelf wat groenten klein te snijden. Dat is goedkoper, zo kun je ook goed restjes groenten wegwerken, en het past niet bij de bami goreng bereiding om zo’n berg groenten in de wok te gooien. Bovendien zitten er in zo’n pakket vaak dingen in die ik niet in mijn bami wil hebben.
Welke noedels gebruik je voor Indonesische Bami Goreng
Volgens mij zijn dunne tarwenoedels het beste voor een Indische bami goreng. Nou is eiermie in principe ook een tarwe noedel, maar de uitgesproken eiermie die bij Chinese noedel gerechten zo lekker is vind ik minder passend bij Indische bami.
Ik ben zelf een fan van de BAHMI GORENG van LUCULLUS – dat is een pure tarwebloem mie – en daarnaast de EGG NOODLES (thin) van LION BRAND. Dat zijn beiden tamelijk dunne noedels en die vind ik het lekkerste bij een Indische bami goreng. Beide soorten mie zijn bij de toko te koop. En meer in de sfeer van eiermie vind ik de Chinese Mie van Soubry ook prima.
Indische Bami Goreng
Een tijdje geleden heb ik wat recepten van Gewoonlekkerkoken.com gekregen en dit recept voor een Indische Bami Goreng is er daar één van. Absolute aanrader, zeer smakelijk. Op bovenstaande foto zie je deze Indische bami goreng met Atjar Komkommer, de snelle katjangsaus van Lonny Gerungan, zelfgebakken kroepoek, gebakken uitjes en sambal manis. En uiteraard een gebakken eitje.
Indonesische Bami Goreng
Ingrediënten
- 250 gram dunne eiermie
- 1 bouillonblokje
- 2 uien
- 1 klein preitje
- 1 winterwortel of wortel julienne gesneden
- 1 rode peper en/of theelepeltje sambal
- 1/2 tl trassi bakar garnalenpasta
- 150 gram spekblokjes
- 2 tenen knoflook
- 1 centimeter gember eventueel gedroogd
- 100 gram ham reepjes
- 3 eetlepels ketjap manis
- 4 eieren
- 1 – 2 tl bami kruiden of anders wat laos, kurkuma en koriander
Instructies
- Kook de (eier)mie volgens gebruiksaanwijzing, gebruik geen zout maar het bouillonblokje. Laat uitlekken als het klaar is.
- Snijd de ui fijn en was en snijd de prei in ringen. Snijd de wortel heel fijn. Snijd de peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes.
- Verwarm een wok of grote pan en bak de spekjes krokant, voeg geen olie of boter toe. Voeg de ui en rode peper toe aan de spekjes en pers of rasp de knoflook en gember erbij uit. Doe nu ook de trassi in de pan en schep goed om. Laat de knoflook niet verbranden.
- Voeg nu de prei, wortel en de ham reepjes toe. Schenk de ketjap in de wok en strooi de kruiden naar smaak over het groenten-vlees mengsel. Meng alles lekker door elkaar. Zet even het vuur laag, laat vijf minuutjes zachtjes pruttelen.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en breek hier voorzichtig de eieren boven, laat de dooier heel. Bak ze tot de dooier gestold is.
- Zet het vuur van de wok weer wat hoger en voeg de mie in delen toe. Schep de mie goed door de groenten en het vlees. Laat zeker 5 minuten meebakken zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
- Lekker met atjar ketimoen, Indische pindasaus, kroepoek en gebakken uitjes. En met het gebakken eitje natuurlijk.
Notities
Bami Goreng Djawa van Lonny Gerungan
En dan hier de Javaanse Bami Goreng uit het boek De authentieke Indische Keuken van Lonny Gerungan. Als je op internet googled op Bami Goreng Djawa zul je meestal recepten vinden waarbij naast ketjap manis ook trassi en sambal wordt gebruikt. Niet in het recept van Lonny Gerungan!!
En ik dacht eerst dat het een foutje was maar ook in het aloude boek van Bep Vuyk over de Indonesische keuken wordt geen trassi en sambal in deze bami goreng gedaan. Wel gebruikt Bep Vuyk kippenvlees en geen varkensvlees. Verder is haar recept voor de Javaanse bami bijna hetzelfde als dat van Lonny Gerungan.
Uiteraard kun je het toch doen als je het leuk vindt maar ik denk dat onderstaand recept precies is wat Lonny bedoelde. Ik heb deze bami al meerdere malen volgens het recept gemaakt en ik vind deze bami top!! Ik zet wel wat sambal manis op tafel want dat vind ik er heerlijk bij 😉
Bami Goreng Djawa Lonny Gerungan
Ingrediënten
- 400 gr mie beste dunne tarwe mie
- 7 (rode) sjalotjes fijngehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 dikke prei witte en lichtgroen deel in kleine ringetjes
- 100 gram witte kool fijngesneden
- 100 gram taugé
- 250 gram hamlappen in stukjes
- 75 gram gepelde en gekookte garnalen
- 1 bos selderij gehgakt
- zout en peper
- 2-3 eetlepels ketjap
Voor de garnering
- reepjes omelet
- reepjes ham
- plakjes augurk
- kroepoek
Instructies
Voorbereidingen
- Kook de mie volgens gebruiksaanwijzing (eerder korter dan langer is mijn ervaring). Giet de mie in een vergiet en koel het snel af met stromend koud water uit de kraan. Belangrijk is dat de mie niet door blijft garen. Zet opzij. Laat de mei goed uitlekken.
- Snijd de groenten, hamlappen, sjalotjes en knoflook en zet alles in bakjes klaar om te gaan roerbakken.
Mie bakken
- Zet de wadjan op het vuur en stook die heet, doe er dan olie in en als de olie heet is, voeg dan het vlees toe en bak dat bruin. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en die even mee. Doe de prei en de kool erbij en laat alles 10 minuten op laag vuur garen.
- Doe de ketjap door de mie en schep dan de mie en de garnalen door de groenten en bestrooi met zout en peper. Bak de mie op laag tot middelhoog vuur totdat die goed warm is en meng dan de gehakte selderij en de tauge erdoor.
- Schep de bami uit de wadjan en garneer naar wens.
Mie Tek Tek van de Keasberry familie
Deze Mie Goreng is van Jeff Keasberry en komt van de Keasberry familie, beroemd van hun restaurant en de Indonesische kookboeken. De naam Tek Tek schijnt te komen van het geluid dat de spatel maakt als je de bami roerbakt in de wadjan.
Bami Goreng Keasberry
Ingrediënten
- 400 gram eiernoedels
- 2 eieren
- 2 el olie
- 2 kleine uien in dunne plakjes
- 5 knoflooktenen fijngehakt
- 250 gram kipfilet in blokjes
- 50 gram 1.7 oz ham sliced in strips (optional) optioneel
- 3 verse rode lombok pepers in ringetjes
- 2 in stukken van 5 cm
- 1 el gehakte bladselderie
- 2 el ketjap manis
- zout naar smaak
- 100 gram witte kool gesnipperd
Instructies
- Kook de noedels beetgaar, giet ze af en spoel ze af onder koud water zodat ze niet verder koken.
- Klop de eieren in een kommetje met wat zout. Bak een dunne omelet en laat die even afkoelen. Rol dan op en snijd de omelet in reepjes. Zet opzij
- Bak de ui en knoflook totdat de ui doorschijnend is. Voeg dan de kip en ham toe en roerbak even. Voeg dan de noedels en groenten toe (behalve de kool) en schep alles goed door mekaar. Voeg dan de ketjap manis en zout naar smaak toe. Roerbak een paar minuten. Voeg dan de kool toe en roerbak nog een minuut.
- Serve immediately, garnished with the strips of omelet and some fried onions,
- Serveer de bami en garneer met de reepjes omelet
Notities
- Gebruik rundvlees of garnalen in plaats van kip
- Voeg wat sambal oelek naar smaak toe (na de uien)
- Garneer met wat plakjes komkommer, tomaat en kroepoek