Clam Chowder is een beroemde Amerikaanse vissoep met diverse varianten. En we gaan de New England versie met Nederlandse vis maken.
Clam Chowder wordt in de VS met hele grote Quahog Clams gemaakt
Clam Chowder is een vissoep waarvan een aantal versies bestaan. Zo heb je de Rhode Island versie (heldere soep), de Boston (zeer romig), de Manhattan (met tomaten), de San Fransisco (die in zuurdesem brood wordt opgediend) en je hebt de New England Clam Chowder. En die laatste gaan we maken, want dat is de Mama van alle Clam Chowders 😉
Er is echter één uitdaging hoe je deze vissoep hier in Nederland maakt want die mega grote kokkels die in de Atlantische oceaan bij Amerika leven ga je hier niet kunnen kopen. Wat ik heb gedaan is die Quahog Clams vervangen door 1 pond kokkels, 1 pond vongole en 1 kilo mosselen, en daarnaast heb ik de schelpdieren in een liter visbouillon gekookt maar je kunt uiteraard ook water nemen.
Recept voor New England Clam Chowder
Sam Sifton, de opper kookbaas van de kookrubriek van de New York Times bedacht een versie voor de New England Clam Chowder die echt JAMMIE is 🙂 Zijn versie is niet helemaal standaard maar we vergeven het hem 😉
Of dit nou een voorgerecht of een hoofdgerecht is ben ik nog niet helemaal uit, misschien een lunchgerecht ??
New England Clam Chowder
Ingrediënten
- 1 liter visbouillon of water
- 1 pond kokkels
- 1 pond vongole
- 1 kilo Zeeuwse mosselen
- 1 el ongezouten boter
- 250 gram buikspek (speklapjes) in dobbelsteentjes
- 2 preien over de helft en dan in ringetjes
- 1/2 cup droge witte wijn
- 4 grote vastkokende aardappelen in kleine blokjes
- 1 laurierblad
- 3 takjes tijm
- 500 ml slagroom
- zout en versegemalen peper
- 1/4 cup gehakte peterselie voor garnering
Instructies
Soep maken
- Breng een liter visbouillon (of water) aan de kook, zet dan het vuur wat lager zodat de bouillon zo net tegen de kook aan zit en kook dan de kokkels en vongole totdat de schelpjes open zijn gegaan. Schep ze uit de pan en zet opzij
- Voeg nu de mosselen toe en kook die ook totdat alle schelpen open zijn. Schep uit de pan en zet opzij.
- Giet nu de bouillon door een zeef met daarop een kaasdoek of zo en zeef de bouillon. Vang de gezeefde bouillon op in een pan
- Verhit een eetlepel ongezouten boter in een grote pan en bak daarin de blokjes spek totdat het vet gesmolten is en blokjes beginnen te bruinen. Schep uit de pan en zet opzij
- Voeg dan de aardappelen en de wijn toe en kook de wijn weg (ca 5 minuten)
- Nu doe je net zo veel bouillon erbiij zodat de aardappelen net onder staan. Breng aan de kook, zet de deksel schuin op de pan en laat de aardappelen in 10-15 minuten zachtjes gaar koken
- Ondertussen haal je alle vruchtjes uit de mosselen, kokkels en vongole
- Als de aardappelen gaar zijn voeg je de room, de vruchtjes van de schelpdieren, de blokjes spek toe en brengt op smaak met versgemalen peper en zout
- Zet nu het vuur uit en laat het gerecht een tijdje staan om de smaken te laten mengen
Soep opwarmen en serveren
- Verwarm de soep weer (maar laat die niet koken), ganrneer met de peterselie en serveer. Geef er crackers of zo bij