Kip Marbella is inmiddels een soort klassieker geworden. Hier het originele kip Marbella recept uit het beroemde kookboek The Silver Palate.
Wie heeft kip Marbella bedacht?
Zo’n 40 jaar geleden hebben twee Amerikaanse vrouwen – Julee Rosso en Sheila Lukins – The Silver Palate geschreven en men zegt dat het vrijwel in ieder Amerikaans huishouden op de plank staat. Destijds heeft het ook een behoorlijke invloed gehad op de manier van koken in Amerika. Ik kan het boek trouwens eenieder aanbevelen want het staat vol met ongelooflijk goede recepten.
Eigenlijk was het boek The Silver Palate Cookbook een soort vastlegging van hun eerdere successen met een food shop waar ze al dat lekkers maakten en verkochten. In hun boek zeggen ze dat Chicken Marbella het eerste hoofdgerecht was dat ze in hun shop aanboden en dat het gerecht jarenlang één van de favorieten van hun klanten was.
Als je het leuk vindt om wat meer achtergronden over de dames van The Silver Palate en met name dit Chicken Marbella gerecht te weten, dan is zou je het artikel The Fascinating tale of the Chicken Marbella recipe eens kunnen lezen.
Ode aan The Silver Palate
Omdat dit gerecht een soort klassieker is geworden heeft de New York Times het oorspronkelijke recept ter ere van de 25e verjaardag van het boek in 2007 in de krant geplaatst.
This recipe, also in the book, came to The Times in a 2007 article celebrating the 25th anniversary edition. The briny-sweet combination once seemed as risky (capers! prunes!) as the East Village, but now it’s considered as classic as Grand Central.
Helaas hebben ze daarbij het marineren van de kip niet in hun recept opgenomen (en initieel had ik hun recept overgenomen). En dat is volgens de dames (en volgens Ottolenghi) absoluut essentieel voor de sappigheid van de kip.
Overigens, ook Ottolenghi is erg enthousiast over het Silver Palate boek en heeft ook als een soort ode zijn eigen versie van Chicken Marbella gemaakt. Opvallend is dat hij de suiker die toch erg belangrijk is voor de smaak zo goed als weg laat. Dus ik houd het liever bij het origineel 😉
Het klassieke kip Marbella recept
Het oorspronkelijke kip Marbella recept, dus zoals het in het boek staat, was een recept met vier kippen van ruim een kilo. Dat was ook niet zo gek want in de food shop werd veel party food verkocht.
Meestal wordt het recept daarom aangepast zodat het een gerecht voor 6-8 personen is (en met twee kippen bereid). Dat is eigenlijk ook wat de New York Times in hun versie deden. En dat is ook wat ik in onderstaand recept heb gedaan, maar nu wel inclusief marineren 😉 Waarbij ik aanmerkelijk minder suiker dan in de versie van de New York Times toevoeg, maar wel wat meer olijven en kappertjes.
Eén van de redenen wat dit gerecht bijzonder maakt is de combinatie van ziltige/zoute smaken (rode wijnazijn, olijven, kappertjes) en zoete smaken (pruimen, suiker). Het is daarom belangrijk dat je de stukken kip goed bestrooit met suiker en dat je die er goed in laat bakken (en dus niet afschraapt bij het moppen).
Hoe eet je kip Marbella? Het is zo’n rijk gerecht dat je het met de bijgerechten simpel moet houden vind ik. Beste keus is de eenvoudige couscous want die absorbeert de saus zo heerlijk 🙂 En dus geen parel couscous.
Benieuwd naar andere leuke recepten uit The Silver Palate? Probeer dan bijvoorbeeld eens hun Tomaten-Dille Soep of in de zomer hun koude Griekse kippensoep.
Kip Marbella recept uit het boek The Silver Palate
Ingrediënten
Marinade
- 4 el olijfolie
- 4 el rode wijnazijn
- 1/2 cup ontpitte pruimen
- 60 gram kappertjes, met een beetje sap
- 100 gram ontpitte (Spaanse) groene olijven
- 1/2 bol knoflook, gepeld en uitgeperst
- 3 laurierblaadjes
- 2 el gedroogde oregano
- 2 tl zout
- 1/4 tl versgemalen peper
- 2 kippen van circa 1,5 kilo iedere kip in acht stukken
Bereiding
- 1/2 cup droge witte wijn
- 8 el basterdsuiker
- 2 el gehakte peterselie
NB 1 cup = 250 ml
Instructies
Marineren
- Meng in een grote kom de olijven, de azijn, de pruimen, de olijfolie, de kappertjes met hun sap, de knoflook, oregano, laurierbladeren en wat peper en zout. Voeg de stukken kip toe en zet een nacht in de koelkast.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de stukken kip in een braadslede en schep de marinade eroverheen. Giet de wijn erbij en strooi de bruine suiker over de kip.
- Zet de braadslede in de oven en laat de kip bakken totdat de kippendijen geel sap beginnen af te geven als je er met een vork inprikt, dat is na zo'n 50-60 minuten. Dan is de kip namelijk gaar. Schep, terwijl de kip bakt, een paar keer het bakvocht over de kip, maar zorg dat je de suiker niet van de kip af schraapt.
- Haal de kip uit de oven en leg op een warme serveerschaal en schep de pruimen, olijven en kappertjes op de kip. Schep ook wat vocht uit de braadslede over de kip.
- Giet het vocht uit braadslede in een sauskom en voeg de gehakte peterselie toe. Zet de kom op tafel voor zelfbediening.