Het originele Kip Marbella recept

by Jan Scherders

Kip Marbella is inmiddels een soort klassieker geworden. Hier het originele kip Marbella recept uit het beroemde kookboek The Silver Palate.

Klassiek kip marbella recept

Dat boek is zo’n 35 jaar geleden door twee Amerikaanse vrouwen geschreven en men zegt dat het vrijwel in ieder Amerikaans huishouden op de plank staat. Destijds heeft het ook een behoorlijke invloed gehad op de manier van koken in Amerika.

This recipe, also in the book, came to The Times in a 2007 article celebrating the 25th anniversary edition. The briny-sweet combination once seemed as risky (capers! prunes!) as the East Village, but now it’s considered as classic as Grand Central.

Dit recept is inmiddels dus een soort klassieker geworden en die voegen we even aan ons repertoire toe 🙂 Overigens, de lezers van de New York Times zijn nog steeds zeer enthousiast over dit gerecht!!

Het recept is voor twee kippen maar alles laat zich natuurlijk erg makkelijk aanpassen voor één kip.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Originele kip Marbella recept Silver Palate

Kip Marbella is inmiddels een soort klassieker geworden. Het originele kip Marbella recept komt uit een heel beroemd kookboek, namelijk The Silver Palate.

Ingrediënten

  • 1/2 cup olijfolie
  • 1/2 cup rode wijnazijn
  • 1 cup ontpitte pruimen
  • 1/2 cup ontpitte (Spaanse) groene olijven
  • 1/2 cup kappertjes, met een beetje sap
  • 1 bol knoflook, gepeld en gepureerd
  • 6 laurierblaadjes
  • 1/2 cup verse oregano, gehakt of 1/4 cup gedroogde oregano
  • 2 tl zout
  • 1/4 tl versgemalen peper
  • 2 kippen van ieder 1,5 kilo in vieren
  • 1 cup droge witte wijn
  • 1 cup bruine suiker
  • 2 el gehakte peterselie

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
      Meng in een grote kom de olijven, de azijn, de pruimen, de olijfolie, de kappertjes met hun sap, de knoflook, oregano, laurierbladeren en wat peper en zout.
    • Leg de stukken kip in een braadslede en schep de marinade eroverheen. Giet de wijn erbij en strooi de bruine suiker over de kip. Zet de braadslede in de oven en laat de kip bakken totdat de kippendijen geel sap beginnen af te geven als je er met een vork inprikt, dat is na zo'n 50-60 minuten. Dan is de kip namelijk gaar.
    • Schep, terwijl de kip bakt, een paar keer het bakvocht over de kip, maar zorg dat je de suiker niet van de kip af schraapt.
    • Haal de kip uit de oven en leg op een warme serveerschaal en schep de pruimen, olijven en kappertjes op de kip. Zet de braadslede nog even op het fornuis en breng het bakvocht aan de kook en kook dat dan in tot circa een halve cup saus. Doe dat in een sauskom, voeg de gehakte peterselie toe en giet de saus over de kip.

     

     

    0 comment
    0

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment

    Rating recept