Chana Dahl is een bekend Indiaas dahl gerecht. Je kookt de dahl en daar voeg je een spicy prutje van groenten en specerijen aan toe. Heerlijk!!
Chana Dahl is een populair Indiaas dahl gerecht
Chana dahl behoort bij het groepje dahl gerechten dat veel gegeten wordt in India. Het is een gezond linzen gerecht en als je van dahl houdt dan is dit zeker gerecht zeker een aanrader.
De bereiding van deze dahl is heel typisch voor dahl bereidingen: je kookt de dahl met wat water gaar en tegelijk bak je in een koekenpannetje ui, knoflook, tomaten en de nodige spices tot een soort tomaten prutje. Dat heet de tadka en dat gaat bij de gekookte dahl en dat laat je nog even pruttelen.
Overigens, voor Chana Dahl geldt dat dit de naam van het gerecht is maar ook de naam van de erwten waarvan het gerecht gemaakt wordt. Chana dal heeft een enigszins zoete, nootachtige smaak. Veel vezels, eiwitten en low fat.
Dahl gerechten op deze website
Mocht je op zoek zijn naar meer dahl gerechten dan zijn dit de recepten die ik inmiddels op deze websites heb staan:
- Dahl Tadka, gemaakt met toor dal
- Dahl Fry, ook gemaakt met toor dal maar nu worden de groenten en de dal apart bereid
- Dahl van rode linzen
- Chana dahl
- Sambar, dat is gerecht van dahl en gemengde groenten
Meer info over deze dal in mijn verhaal over Linzen en bonen voor Indiase gerechtten vindt je door op de link te klikken.
Recept uit de Punjabi regio
Dit recept van Veg recipes of India is karakteristiek voor de Punjabi regio (Noord-India). Het is een zogenaamde Dahl Fry bereiding – dwz groenten en spices worden apart in een pannetje gebakken en dan aan de dahl toegevoegd. Ik heb ook een dahl fry met toor dal op deze site staan.
Indiase mensen eten chana dahl gewoonlijk met (komijn)rijst en een bijgerecht (komkommer raita, kachumber salade, of een groentegerecht), maar roti of naan kan ook.
By the way, moderne Indiase vrouwen koken hun dahl vrijwel altijd met een snelkookpan. Ik heb er wel eentje, maar ik doe er vrijwel niks mee, het past niet bij me. Maar als je dahl graag met een snelkookpan kookt dan moet je even op de site van Veg recipes of India kijken voor nadere aanwijzingen.
Heerlijke, spicy Chana dahl
Ingrediënten
Om de dahl te koken
- 1 cup chana dal (200 gram)
- 2 1/2 – 3 cup water
- 1/4 tl gemalen kurkuma
- zout naar smaak
- 2 el gehakte korianderblaadjes
De tempering (ook wel tadka genoemd)
- 3 el olie of ghee
- 1 tl komijnzaad
- 4-5 tenen knoflook fijngehakt
- 1/2 cup ui fijn gesnipperd
- 2 middelgrote tomaten in blokjes
- 1 stukje gember van 2-3 cm fijngehakt
- 1 verse groene peper gehakt
- ½ tl rood chilipoeder
- ¼ tl gemalen kurkuma
- ½ tl garam masala
- ½ tl amchoor poeder
- snufje asafoetida
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl gedroogde fenegriek blaadjes
NB 1 cup = 250 ml
Instructies
- Week de chana dahl 1 uur in voldoende water. Giet dan de dahl af en doe in een pan met 2 1/2 tot 3 cups water. Voeg het kurkuma poeder toe, roer alles goed door mekaar en breng aan de kook. Zet het vuur uit als de dal zacht en gaar is (dat duurt circa 45-60 minuten).
- Neem een koekenpannetje en verhit daarin de olie. Voeg als eerste het komijnzaad toe en als dat begint te sputteren dan kan de knoflook erbij. Bak die lichtbruin. Doe het hetzelfde met de uien.
- Voeg nu de tomaten, gember en de groene peper toe, als ook de spices (kurkuma, chilipoeder, garam masala, asafoetida, amchoor en koriander poeder). Roer alles door mekaar en bak de tomaten zacht. Voeg dan fenegriek blaadjes toe en roer door mekaar.
- Giet nu dit spicy tomaten prutje bij de dal en voeg zout toe. Roer alles door mekaar en laat nog 6-8 minuten pruttelen. De dal is nu niet dun en niet dik, het moet een gemiddelde consistentie zijn. Als de dahl te dik is kun je een beetje water toevoegen. Garneer eventueel met gehakte korianderblaadjes.
- Serveer met rijst of brood (naan bijvoorbeeld)