Hamlappen met paprika’s en pindakaas

by Jan Scherders
Hamlappen met paprika's en pindakaas

Hamlappen met paprika’s en pindakaas is een eenvoudig maar smakelijk gerechtje dat je in iets meer dan een uur op tafel hebt staan.

Mexicaanse stoofpot met hamlappen

Dit recept komt uit een mijn eerste Mexicaans kookboekje dat ik ooit kocht. De titel van het boek is Heerlijke gerechten uit de Mexicaanse keuken. Geschreven door Wiebe Andringa. Ik denk niet dat de gerechten in dat boekje echt authentiek Mexicaans zijn, maar het is best een leuk kookboek en er staan enkele gerechten in die ik na 30 jaar nog steeds maak. Zo ook deze Hamlappen met paprika’s en pindakaas. Gewoon alledaagse kost.

Wiebe Andringa noemde het destijds Guisado, ik heb me suf gezocht naar een meer “authentieke” versie van deze stoofpot (want dat is wat Guisado betekent), maar ik kan nergens wat vinden. Wie het weet mag het zeggen. Dus of het Mexicaans is of niet, ik zou het niet weten.

Maar mij smaakt het best. De combinatie van een Hollandse pot pindakaas met hamlappen, paprika’s, rozijnen, ananas en een pepertje werkt voor mij gewoon. En die rode peper kun je denk ik ook wel vervangen door een of meerdere theelepels sambal als je het wat pittiger wilt 😉 Ik heb de paprika’s niet te klein gesneden, op deze manier krijg je een leuker kleurenpallet in je gerecht dacht ik.

De foto is trouwens niet helemaal scherp. Maar ik dacht goed genoeg voor het internet 😉

Hamlappen met paprika’s en pindakaas

Hamlappen met paprika's en pindakaas is een eenvoudig maar smakelijk gerechtje dat je in iets meer dan een uur op tafel hebt staan. 
Porties: 4

Ingrediënten

 • 3 el olie
 • 1,5 pond hamlappen, in blokjes
 • 2 middelgrote uien, gesnipperd
 • 2 knoflooktenen, fijngehakt
 • 2 rode paprika's, in stukjes
 • 1 groene paprika, in stukjes
 • 1 verse rode peper, fijngehakt
 • 50 gram rozijnen
 • 1 dl bouillon (of water)
 • 3 – 4 el pindakaas
 • 3 schijven ananas (vers of uit blik), in stukjes
 • peper en zout

Instructies

 • Verhit de olie en bak daarin het vlees rondom bruin. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak dat drie minuten mee. Dan voeg je ook de paprika en rode peper toe en bakt die vijf minuten mee. Voeg nu de bouillon en de rozijnen toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het vlees met deksel op de pan een uur zachtjes pruttelen.
 • Roer nu de pindakaas door het mengsel en laat alles nog 10 minuten doorwarmen.
 • Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een pannetje en bak daarin de blokjes ananas lichtbruin. En voeg ze dan bij rest en schep alles nog eens goed door mekaar. Proef en breng op smaak met peper en zout.
 • Lekker met rijst en bijvoorbeeld een groene salade

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment