Hachee moet je eenvoudig houden heeft mijn pa mij geleerd. Hier mijn poepsimpel recept voor hachee. En een heel oud recept voor het maken van rode kool met appeltjes.
Hachee met rode kool
Naast Zoervleisj denk ik toch onze nationale trots als het gaat om winterse stoofpotjes. Na verschillende keren de recepten geprobeerd te hebben waarbij het vlees met bloem bestuift wordt alvorens het te bakken keer ik nu toch terug naar het hachee maken zoals mijn Pa dat vroeger deed, enkel met water en dan voeg ik wel een paar eetlepels hete azijn toe.
Iets wat Pa met al zijn gerechten deed is de tijd nemen en erbij blijven. En nu snap ik pas dat ie niet begon met een plas water maar met een beetje water en er gaandeweg wat water bijdeed.
Het recept voor de rode kool vindt je door op de link te klikken. Hieronder mijn recept voor de hachee.
En hoe maken we hachee?
We beginnen het vlees – sukadelappen – met zout en peper te bestrooien, bakken het dan aan in ouderwetse Blue Band (of anders roomboter met wat olie; dit om te zorgen dat de boter niet verbrand), halen het vlees uit de pan en laten dan de uien zweten totdat ze zacht zijn. Dan een paar eetlepels water erbij.
En als het water heet is kan het vlees terug in de pan, dan de twee eetlepels azijn, de kruidnagels en laurierblad erbij, deksel erop en uren laten smoren. Regelmatig even kijken, vlees omscheppen, en zo nodig weer een paar eetlepels heet water toevoegen.
Als je op het eind vindt dat je wat weinig saus hebt doe je wat water erbij. Vindt je dat de saus wat dikker moet zijn dan wat ontbijtboek erbij of wat hete saus mengen met maizena en dat door de saus mengen.
En in bijna alle recepten staat 500 gr vlees voor vier personen. Volgens mij werkt dat niet met hachee. Als je hachee enkele uren hebt laten smoren, dan verlies je minstens 20% aan gewicht. En dan hou je in mijn ogen wel een zielig beetje over. Dus rekening houdend met dat gewichtsverlies doe ik dan minstens 1,5 pond vlees. En we eten het met gekookte bloemige aardappelen en rode kool met appeltjes.
Ouderwetse hachee
Ingrediënten
- 1,5 – 2 pond sukadelappen (in hachee blokjes gesneden) als je liever draadjesvlees hebt dan neem je riblappen
- 3 grote uien in ringen gesneden
- 50 gr boter (met wat olie) of handiger 50 gr Blue Band
- zout peper
- 1 kop heet water of runderbouillon
- 2 el azijn optioneel
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 snee peperkoek verkruimeld (eventueel)
Instructies
- Bestrooi het vlees met zout en peper.
- Smelt de boter/olie in een braadpan en braad het vlees al roerend aan, eventueel in batches (alle vlees moet in één laag op de bodem van de pan liggen). Haal het vlees uit de pan en bak de uien totdat ze zacht zijn. Als de uien zacht zijn voeg dan een paar eetlepels water toe. Niet teveel. Je kunt altijd nog erbij doen.
- Als het water heet is kun je het vlees terug in de pan doen. Voeg nu twee eetlepels hete azijn in de pan, voeg ook de kruidnagels en laurierblad toe.
- Doe de deksel erop en laat op het allerlaagste vuur een uur of drie pruttelen. Kijk regelmatig en schep dan het vlees even om. Indien nodig voeg je nog een paar eetlepels water toe. Het moet een mooie vleessaus worden en geen zwembad waar het vlees in drijft.
- Voeg tegen het einde eventueel wat meer heet water toe als je wat meer saus wil en maak dan de saus mooi dik door een snee peperkoek erin te verkruimelen.