Gulai Ajam is een soort Indonesische kip curry in kokosmelk. Je kunt het met een hele kip maar ook met kippenpoten, drumsticks of kippendijen maken.
Indonesische kip curry uit Sumatra
Lijkt een beetje op een Indiase kip curry maar met een Indonesische stijl.
Gulai ayam (Minangkabau and Indonesian for ‘gulai chicken’) is a traditional Indonesian dish of chicken cooked in a spicy, rich, yellowish, curry-like sauce called gulai. It is originally from West Sumatra (Padang). It can be classified as an Indonesian curry. Together with gulai kambing, (goat or mutton gulai), it is the most common and popular variant of gulai.
De kip moet gekookt worden in een zachte saus van kokos en kruiden. Je kunt een hele kip nemen, of kippenpoten of kippendijen.
Ik heb overigens een tijd af zitten vragen waarom er in Indonesie meer soorten kip curry zijn, want je hebt ook Ajam Kari. Laatst las ik ergens dat Ajam Kari uit Java komt en Gulai Ajam van Sumatra. Maar dat beiden eigenlijk uit een soort kruising van Indiase en Indonesische kookinvloeden zijn ontstaan. Vele Indonesische gerechten zijn ontstaan als het gevolg van grote bevolkingsstromen uit India en China. En deze curries zijn daar een voorbeeld van.
Gulai Ajam kun je natuurlijk met wat rijst en een groentegerecht eten maar is ook heel goed te gebruiken als onderdeel van een nasi rames combinatie of een rijsttafel.
Recept voor Gulai Ajam
Het volgende recept met kippendijen werd door Marjoleine Bosma gedeeld op de Facebook groep voor Thai en Indo Food en dat heb ik als eerste geprobeerd, omdat het me bijzonder werd aanbevolen door de leden van de Facebook groep. En ik kan jullie vertellen dat het me enorm goed is bevallen. Heerlijk.
Wat betreft de sambal is het een beetje je eigen smaak zoeken. Ik heb 5 theelepels gedaan en dan heb je een mild pittige curry. Wil je pittiger, doe je er een paar theelepeltjes bij.
Gulai Ajam, Indonesische kip curry in kokosmelk
Ingrediënten
- 1/2 kopje olie
- 5 - 10 tl theelepels Sambal
- 1 tl Zout
- 1 - 2 tl (palm)suiker
- 1 kilo Kippendijen, in stukken gesneden
- 1 stengel citroengras
- 3 - 4 glazen kokosmelk (ca 800 ml)
Boemboe
- 2 grote uien, fijngesneden
- 2 - 3 schijfjes gemberwortel
- 5 teentjes knoflook
- 1,5 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl Nootmuskaat
- 1 tl Kruidnagelpoeder
- 2 tl Kurkuma
- 1 tl Kaneel
Instructies
Boemboe maken
- Alle kruiden met uien en knoflook in de blender fijnmaken. Daarna in de olie opfruiten. Sambal , zout en suiker naar smaak toevoegen.
Kip bakken
- Apart de stukken kip opbakken in de olie, totdat ze een mooie geroosterde kleur hebben. Met een kilo kippendijen doe je dat het beste in batches, anders gaat je kip koken in plaats van bakken.
Gerecht afmaken
- Dan de kip bij het gefruite kruiden mengsel erbij doen en de stukken Sereh, en even mee bakken, goed omscheppen. Ik doe dan eerst de kokosmelk in de pan waarin ik de kip bakte om alle aanbaksels los te maken en dan giet ik alles bij de kip. Op een laag vuur laten koken, totdat de kip helemaal gaar is.
1 comment
Staat nu op, Allen met kipfilet. Ruikt al heerlijk!