Gulai Ajam: Indonesische kip curry in kokosmelk

by Jan Scherders
Gulai Ajam

Gulai Ajam is een soort Indonesische kip curry in kokosmelk. Je kunt het met een hele kip maar ook met kippenpoten, drumsticks of  kippendijen maken.

Lijkt een beetje op een Indiase kip curry maar met een Indonesische stijl.

Gulai ayam (Minangkabau and Indonesian for ‘gulai chicken’) is a traditional Indonesian dish of chicken cooked in a spicy, rich, yellowish, curry-like sauce called gulai. It is originally from West Sumatra (Padang). It can be classified as an Indonesian curry. Together with gulai kambing, (goat or mutton gulai), it is the most common and popular variant of gulai.

De kip moet gekookt worden in een zachte saus van kokos en kruiden. Je kunt een hele kip nemen, of kippenpoten of kippendijen.

Gulai Ajam kun je natuurlijk met wat rijst en een groentegerecht eten maar is ook heel goed te gebruiken als onderdeel van een nasi rames combinatie of een rijsttafel.

Recept voor Gulai Ajam

Het volgende recept met kippendijen werd door Marjoleine Bosma gedeeld op de Facebook groep voor Thai en Indo Food en dat heb ik als eerste geprobeerd, omdat het me bijzonder werd aanbevolen door de leden van de Facebook groep. En ik kan jullie vertellen dat het me enorm goed is bevallen. Heerlijk.

Wat betreft de sambal is het een beetje je eigen smaak zoeken. Ik heb 5 theelepels gedaan en dan heb je een mild pittige curry. Wil je pittiger, doe je er een paar theelepeltjes bij.

Gulai Ajam

Indonesische kip curry - Gulai Ajam

Gulai Ajam is een soort Indonesische kip curry in kokosmelk. Je kunt het met een hele kip maar ook met kippenpoten, drumsticks of  kippendijen maken. Indonesische Gerechten Gulai Ajam: Indonesische kip curry in kokosmelk European Afdrukken
Voor: 4-8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 5 teentjes knoflook
  • 1,5 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl Nootmuskaat
  • 1 tl Kruidnagelpoeder
  • 1 tl Kaneel
  • 2 à 3 schijfjes gemberwortel
  • 2 tl Kurkuma
  • 1/2 kopje olie
  • 5-10 theelepels Sambal
  • 1 tl Zout
  • 1-2 tl (palm)suiker
  • 1 kg. Kippendijen, in stukken gesneden
  • 1 stengel Sereh
  • 3 à 4 glazen kokosmelk (ca 800 ml)

Bereiding

Boemboe maken
Alle kruiden met uien en knoflook in de blender fijnmaken. Daarna in de olie opfruiten. Sambal , zout en suiker naar smaak toevoegen.

Kip bakken 
Apart de stukken kip opbakken in de olie, totdat ze een mooie geroosterde kleur hebben. Met een kilo kippendijen doe je dat het beste in batches, anders gaat je kip koken in plaats van bakken.

Gerecht afmaken

Dan de kip bij het gefruite kruiden mengsel erbij doen en de stukken Sereh, en even mee bakken, goed omscheppen. Ik doe dan eerst de kokosmelk in de pan waarin ik de kip bakte om alle aanbaksels los te maken en dan giet ik alles bij de kip. Op een laag vuur laten koken, totdat de kip helemaal gaar is.

Opmerkingen

Zoals bij alle Indonesische gerechten is de hoeveelheid per persoon erg bepaald door het aantal andere gerechten dat je serveert.

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment