Op een echt zomerse dag is het smullen van souvlaki van varkensvlees met tzatziki, pita brood en een lekkere salade 🙂

Eet cultuur rondom Souvlaki’s

Souvlaki staat voor gegrilde vleesspiesjes. Het meest populair zijn de Souvlaki’s van varkensvlees maar kip souvlaki kan ook prima. In Griekenland wordt dat vaak met pita brood, frites of gebakken aardappelen en sausjes geserveerd en daardoor is Souvlaki in de fast food hoek terecht gekomen. Maar op zich is er niks mis mee met zo’n vleesspiesje, sterker nog ze zijn vreselijk lekker!!

Souvlaki pita

Een souvlaki-pita bestaat uit een rond en plat pitabroodje (ca 15 cm doorsnee) met daarop souvlaki van varkensvlees, plakjes tomaat en ui, tzatziki en daarbij gebakken aardappelen / frites. Als kip wordt gebruikt voor de souvlaki wordt de ui en tzatziki vaak weggelaten en in de plaats daarvan een mosterdsaus en sla bij de souvlaki geserveerd; maar ook bijgerechten als paprika, ketchup, mosterd, en een Russische salade zijn populair.

Souvlaki van varkensvlees volgens Rick Steins

Rick Stein is een Engelse top kok en snuffelt samen met de BBC de wereld af en schrijft daar prachtige kookboeken over. Dit is het gewaardeerde recept van Rick Stein voor een kontosouvli, dat is een souvlaki gemarineerd in oregano en chili. Ik eet dit wel met dat ronde pita brood en de tzatziki en verruil de frites voor bijvoorbeeld een fattoush salade 🙂

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Souvlaki van varkensvlees

Op een echt zomerse dag is het smullen van souvlaki van varkensvlees met tzatziki, pita brood en een lekkere salade 🙂
Porties: 4
Auteur: Rick Stein

Ingrediënten

  • 400 gram varkensschouder in blokjes van circa 3 cm
  • 2 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl cayenne peper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 kleine knoflookteen geperst
  • 1/2 tl zout

Instructies

  • Meng alle marinade ingredienten met het vlees en zet minstens een uur weg
  • Rijg dan de blokjes vlees aan een spiesje en gril op een hete gril/BBQ gedurende 10-12 minuten

Notities

Ikzelf gebruik blokjes varkensprocureur, maar veel mensen gebruiken varkenshaas of kophaas. dat kan ook. 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment