Griekse honing mosterd saus

by Jan Scherders
Griekse honing mosterd saus

Deze Griekse honing mosterd saus is een yoghurt saus waar honing en mosterd aan toegevoegd wordt. Lekker bij kip souvlaki.

Deze saus is heerlijk bij kip souvlaki

Tot voor kort dacht ik dat tzatziki de vaste begeleider is van alle soorten souvlaki. Dus zowel souvlaki van varkensvlees als van kippenvlees. Maar toen las ik op verschillende Griekse websites dat de Grieken meestal een honing mosterd saus bij kip souvlaki op tafel zetten. Ik las dat o.a. op de leuke website van The Greek Foodie. En ook Akis Petrekzikis maakt een mosterdsaus bij zijn kip souvlaki. Hij houdt dat heel eenvoudig met wat yoghurt, honing, mosterd en wat limoensap.

Als ik het goed heb heet deze yoghurtsaus Yefsi Pastourma en ik heb wat recepten voor deze saus bekeken en toen ik de saus van Kukla’s Kouzina  probeerde was ik eigenlijk meteen verkocht. En dat is het recept dat ik hier dan ook met jullie wil delen.

Recept voor deze Griekse honing mosterd saus

Zij beginnen met twee eetlepels mosterdzaad fijn te malen. Dat doen ze ook op de Greek Boston website. Dus dat kan je doen en dan de azijn , honing, yoghurt en de rest erbij. Zij geven ook het alternatief om een eetlepel grove mosterd en een eetlepel Dijon mosterd toe te voegen in plaats van het gemalen mosterdzaad. Dat heeft mijn voorkeur.

Verder is het maken van deze saus een appeltje-eitje. En net als tzatziki is het dus een yoghurt saus. En het lijkt mij dat als je de saus eenmaal geproefd hebt dat je nog op vele andere ideetjes komt voor het combineren van deze frisse saus. Maar begin eens met mijn kip souvlaki :)

Griekse honing mosterd saus

Deze Griekse honing mosterd saus is een yoghurt saus waar honing en mosterd aan toegevoegd wordt. Deze saus is erg lekker bij o.a. kip souvlaki.

Ingrediënten

  • 1 el grove mosterd zie notities
  • 1 el Dijon mosterd
  • 2 el appel azijn
  • 1 el honing
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen peper

Instructies

  • Neem een kom en meng daarin de mosterd, de azijn en een beetje knoflookpoeder en voeg daarna de yoghurt en olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout. De saus blijft drie dagen goed in de koelkast.

Notities

Je kunt in plaats van de twee eetlepels mosterd ook twee eetlepels mosterdzaad fijn stampen/malen en dat mengen met de appelazijn en vervolgens de rest erbij doen. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment