Deze goed gevulde kippensoep maak je met groenten, pasta en lekker kippenvlees. Een maaltijdsoep voor de herfst en de winter.
Amerikaanse Chicken Noodle Soup als inspiratie
Ik kwam enkele jaren geleden op diverse Amerikaanse food blogs leuke recepten voor Chicken Noodle Soup tegen en daar werd dan geen Chinese / Aziatische noedelsoep maar meer een ouderwetse goed gevulde kippensoep mee bedoeld. Ik geef enkele links zodat je kunt zien waar mijn inspiratie vandaan komt. Bijvoorbeeld de soepen van Inspired Taste en Damn Delicious.
En dan vond ik nog een fantastisch recept in het oude maar prachtige boek The Silver Palate Good Times Cook Book. Het zou me eigenlijk niks verbazen als dit recept de basis is voor al die moderne recepten want de The Silver Palate kookboeken stonden jarenlang bij ieder Amerikaans gezin in de kast. Ik heb dat recept dan ook als mijn vertrekpunt genomen.
Deze Chicken Noodle Soups zijn allemaal soepen met als basis goede, zelfgemaakte kippenbouillon en dan goed gevuld met kippenvlees (meestal kipfilet), groenten (ui, prei, wortel, bleekselderij, soms boontjes), en wat verse kruiderij zoals peterselie. En dan natuurlijk noedels. Maar verder geen specerijen zoals je in veel Aziatische noedelsoepen tegenkomt.
Deze Chicken Noodle Soups zijn heerlijke maaltijdsoepen voor de herfst en winter, en daar hou ik van. En ik ben daarom eens gaan kijken hoe ik dan een “Hollandse” kip noedelsoep in mekaar kon knutselen.
Geen lekkere kippensoep zonder goede kippenbouillon
Als je kippensoep gaat maken dan heb je echt goede kippenbouillon nodig en natuurlijk kippenvlees. En dan zijn er eigenlijk twee wegen die naar Rome leiden.
De lekkerste bouillon voor kippensoep maak je van zo’n oudere kip – soepkip genaamd. Want die heeft veel smaak in haar vlees, en dan krijg je die heerlijke smaak van kippenvlees in je bouillon. En die botten zorgen ervoor dat je een rijke bouillon met body hebt. Ik doe dat zelf van een hele soepkip of van twee stukken borst en een kippenpoot. Op deze manier houd ik ongeveer 1,5 pond gare kipfilet over en daar maak ik een grote pan kippensoep van. Het vlees van de kippenpoot (het donkere vlees) gebruik ik ergens anders voor.
Als je geen soepkip voorhanden hebt dan zou ik zelfgemaakte kippenbouillon van kipkarkassen gebruiken en kipfilets kopen. En dan de kipfilets pocheren in deze kippenbouillon. Dat werkt ook prima. En als je om wat voor reden dan ook geen kippenbouillon wilt/kunt maken dan is kun je natuurlijk ook water met bouillonblokken nemen voor de bouillon.
Ik ben eigenlijk niet zo kapot van Chinese eiermie voor deze kippensoep. Dat smaakt me goed in Aziatische soepen. Maar voor deze soep gaat mijn voorkeur uit naar Europese pasta. Maar welke pasta is het meest geschikt voor deze kippensoep?
Krulvermicelli past uitstekend bij kippensoep
Als ik denk aan een Hollandse kippen noedelsoep dan denk ik eigenlijk meteen aan vermicelli, de krulvermicelli van Honig. Die pakjes van Honig, die een halve eeuw geleden al bij ons thuis op zondag op de aanrecht stonden, bestaan nog steeds. En iedereen maakte destijds zijn soep met deze krulvermicelli. Dus voor een echt Hollandse kippen noedelsoep neem je denk ik het beste krulvermicelli.
Maar je kunt natuurlijk ook voor een Italiaanse pasta gaan. Op de prachtige website The Pasta Project staat ook een verhaal over Italian Chicken Noodle Soup en daarin wordt gezegd dat je kunt kiezen uit een lange pasta die dunner is dan spaghetti (fedelini, spaghettini) of een wat bredere pasta, zoals bijvoorbeeld tagliatelle of tagliolini. Dus maak je eigen keuze.

Hieronder het overzicht van de “lange pasta’s”. Te beginnen met het ultradunne engelenhaar en eindigend met het zeer brede lasagne. Tussen haakjes de nummers die De Cecco op zijn verpakkingen zet.
- Capellini (n° 9): oftewel het zogenaamde engelenhaar. Ultradun met steeltjes die een dikte van ca 1 millimeter hebben en in stukjes uit mekaar vallen als je ze te lang kookt. Dit zie je in de winkel bijna nergens liggen, hoewel de vermicelli van Grand d’Ítalia misschien in de buurt komt.
- Fedelini (n° 10): Dit is eigenlijk hele dunne spaghetti en De Cecco vindt die ook goed passen in kippenbouillon
- Spaghettini (n° 11): iets dunner dan spaghetti, verder hetzelfde.
- Spaghetti (n° 12): de bekendste pasta met van die lange, dunne stelen. Met een gemiddelde dikte.
- Vermicelli: Is een traditionele pasta, In Italië is vermicelli iets dikker dan spaghetti. De Cecco noemt het ook wel spaghettoni (no 412). Buiten Italië wordt met vermicelli meestal een pasta aangeduid die dunner is dan spaghetti. Daarom zit er wellicht in de zakjes Vermicelli van Grand d’ Italia van die dunne pasta, van die kleine wormpjes ? Want dat schijnt vermicelli te betekenen: kleine wormpjes.
- Linguine: Iets breder dan spaghetti
- Tagliatelle: Nog wat breder, en daarmee erg geschikt voor vleessauzen als bolognaise.
- Fettuccine: Platte, dikke pasta
- Pappardelle: Brede, platte noedels en nog wat wijder dan fettucine.
Hoewel ik het niet met zekerheid durf te zeggen is de ouderwetse vermicelli van Honig met de drie dunnere pasta’s (capellini, fedelini en spaghettini) te vergelijken. Want dat waren destijds fijn, middel en grof. Tegenwoordig vindt je eigenlijk alleen nog middel in de winkel. Dat zou dan misschien fedelini zijn ?
Recept voor goed gevulde kippensoep
Ik maak zelf deze soep als ik kippenbouillon van een soepkip getrokken heb. Dan heb ik wel zo’n vijf liter heerlijke kippenbouillon en veel gaar kippenvlees (van een kippenborst van een soepkip houdt je zo’n 1,5 pond gaar kippenvlees over). Ik gebruik dan al dat borstvlees en doe 2,5 liter kippenbouillon in de pan. Daarbij twee uien, drie wortels, drie preien, drie stelen bleekselderij, 125 gram peultjes en vier struikjes vermicelli (want ik heb ruim vier liter soep, een maaltijdsoep voor zeker zes personen). Je kunt in plaats van peultjes ook sperziebonen kiezen, maar ik vond de wat zoete smaak van peultjes erg goed bij de wortelen en prei passen.
De meeste mensen zullen kippenbouillon van kippenkarkassen of misschien van een bouillonblok maken. En hebben geen gaar borstvlees, en willen misschien een kleinere pan soep maken. Daarom heb ik onderstaand recept daarop afgestemd. Onderstaand recept voorziet in een maaltijdsoep voor vier personen.
Als ik deze soep invries dan zonder vermicelli/pasta. Want vermicelli/pasta bevat zetmeel en dat gaat de soep binden als je dat lang in de soep laat zitten. Daarom voeg ik de vermicelli pas toe als ik soep maak, en wel op het laatst. In vroegere tijden liet men de vermicelli vaak lang meekoken in de soep om op die manier een gebonden soep te krijgen. Dat vond men toendertijd lekker.
Goed gevulde kippensoep
Ingrediënten
- 4 kipfilets ca. 800 gram
- 1,5 – 2 liter goede kippenbouillon
- een flinke klont ongezouten boter of enkele eetlepels olijfolie
- 1 flinke ui gesnipperd
- 2 middelgrote preien in ringetjes
- 2 middelgrote winterpenen in kleine stukjes
- 2 stelen bleekselderij in kleine stukjes
- 100 gram peultjes (of sperziebonen)
- 2 – 3 knoflooktenen fijngehakt
- peper en zout
- 150 gram krulvermicelli of een pasta naar keuze
- paar eetlepels gehakte peterselie
Instructies
- Deze soep maak je met goede, zelfgemaakte kippenbouillon en kipfilet. Als je kippenbouillon van kipkarkassen (of van bouillonblokken) gebruikt dan moet je die aan de kook brengen, dan daar je kipfilets inleggen, vervolgens het vuur uitzetten en de kipfilets een klein half uur pocheren. Dan eruit halen, af laten koelen in stukjes scheuren/snijden.Als je kippenbouillon van een soepkip gebruikt neem ik aan dat je al gaar borstvlees hebt. Voor dit recept heb je dan een pond gaar kippenvlees nodig.
- Verhit de olie of een flinke klont boter in een soeppan en fruit daarin de ui, wortel, bleekselderij en prei totdat de ui zacht is. Voeg dan de knoflook toe en fruit die een minuut mee.
- Voeg dan ruim anderhalve liter bouillon toe, voeg naar smaak peper en zout toe en laat de soep een klein half uur koken (totdat de groenten gaar zijn). Laat het laatste kwartier de peultjes, de fijngesneden kip en de vermicelli meekoken. Als de soep klaar is kun je eventueel nog een klein beetje bouillon toevoegen als je vindt dat de soep wat aan de dikke kant is. Proef en breng op smaak.
- Je kunt eventueel op het laatst wat gehakte peterselie toevoegen.