Geroosterde groenten met kappertjes dressing

by Jan Scherders

Geroosterde groenten met kappertjes dressing maak je met pastinaak, winterpeen, courgette, rode uien, venkel, zoete aardappel en cherry tomaten.

Geroosterde groenten met kappertjes dressing uit boek Plenty

Geroosterde groenten met kappertjes dressing is een gerecht van Ottolenghi uit zijn boek Plenty. Ottolenghi leert ons niet-vegetariers zonder vlees eten. En hoe!! Wat zijn z’n gerechten lekker. Hier een gerecht met pastinaak, winterpeen, courgette, rode uien, venkel, zoete aardappel en cherry tomaten en natuurlijk de nodige kruiden.

Het is een gerecht voor de winter gelet op beschikbaarheid van de groenten die je voor dit gerecht nodig hebt. Maar als je geluk hebt kun je Pastinaak ook in andere seizoenen vinden. Ik las ergens om het te maken met gebraden kip (met citroen en tijm), dat heb ik gedaan.

Geroosterde groenten met kappertjes dressing

Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4
Auteur: Jan Scherders

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 4 middelgrote rode uien
  • 1 grote winterpeen
  • 4 stengels rozemarijn
  • 1 klein handje met verse tijm stengels
  • 2 hele tenen knoflook
  • 1 cup extra vierge olijfolie
  • 1 tl zout en versgemalen peper
  • 1 middelgrote zoete aardappel
  • 1 venkelknol
  • 1 courgette
  • 1 bakje cherry tomaatjes ca 30

Kappertjes dressing

  • 2 el extra vierge olie
  • 2 el citroensap
  • 4 el kappetjes
  • 1/2 el zout
  • 1/2 tl dijon mosterd

Instructies

  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Schil de pastinaken en afhankelijk van hun omvang snijd ze in de de lengte in tweeën of in drieën. En hak die delen dan in vieren.
  • Haal de schil van de uien en hak ze in vieren. Ook de wortelen (ca 5cm lang en 1,5 cm dik).
  • Doe de groenten in een mengkom en voeg de olijfolie, het zout en de peper, de rozemarijn en de tijm toe en meng alles goed en schud de inhoud van de kom dan in een ovenschaal.
  • Snijd de knoflooktenen in tweeën en doe ze bij de groenten.
  • Zet de ovenschaal met de groenten nu in de voorverwarmde oven en bak het gerecht 20 minuten.
  • Snijd intussen de venkelknol in plakjes (verwijder wel de harde delen aan de boven- en onderkant). Was de zoete aardappel en snijd de boven- en onderkant eraf. Snijd de aardappel over de helft en dan nog eens en maak van ieder van die delen 6-8 blokjes. Idem met de courgette.
  • Als het gerecht 20 minuten in de oven heeft gezeten voeg dan ook deze groenten toe. Schep de groenten voorzichtig door de olie en plaats het gerecht terug in de oven en laat het 40 minuten bakken.
  • Snijd ondertussen de tomaatjes in tweeën en doe dan de tomaatjes na 40 minuten bakken ook bij de groenten en schep wederom een keer goed door. Laat het gerecht nu nog 10 minuten in de oven.

Dressing maken

  • Je kunt nu ook de dressing maken door alle ingrediënten te mengen. Als je het gerecht uit de oven haalt overgiet het dan met de dressing.,

Notities

Ik zou wel twee keer zo veel dressing maken want die dressing pimpt het gerecht van geroosterde groenten mega UP.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment