Gehaktballetjes van lamsgehakt in tomatensaus

by Jan Scherders
Gehaktballetjes van lamsgehakt in tomatensaus

Gehaktballetjes van lamsgehakt in kruidige tomatensaus zal zowel de kinderen als de volwassenen aanspreken 🙂 Smaakvol en snel klaar.

Gehaktballetjes van lamsgehakt

Met alsmaar duurder wordende vleesprijzen kun je niet genoeg leuke recepten met gehakt hebben vind ik. Lamsgehakt leent zich goed voor bijvoorbeeld leuke Noord-Afrikaanse of Indiase gerechtjes (bijvoorbeeld kofta curry).

In dit recept van de New York Times – dat ze in een restaurant in Los Angeles vonden – worden zowel de balletjes als de tomatensaus mild gekruid op Noord-Afrikaanse wijze. Resultaat is een smakelijk gerechtje voor doordeweeks, want het is ook snel klaar. Lekker met parel couscous. Maar pitabrood of pasta kan ook.

In het oorspronkelijke recept wordt de pan met saus in een ovenschaal gezet, daarbij de gehaktballetjes en dan gaat het een kwartier de oven in om de balletjes te laten garen. Ik doe gewoon de balletjes bij de saus en laat het een kwartier op het fornuis pruttelen.

Als je wilt kun je dit gerechtje garneren met verkruimelde feta kaas en /of wat gehakte muntblaadjes, maar dat vind ik eerlijk gezegd optioneel want het smaakt zo ook prima.

Gehaktballetjes van lamsgehakt in tomatensaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballetjes van lamsgehakt in kruidige tomatensaus

Gehaktballetjes van lamsgehakt in kruidige tomatensaus zal zowel de kinderen als de volwassenen aanspreken 🙂 Smaakvol en snel klaar.
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 1 middelgrote ui fijn gesnipperd
  • 1/4 cup slagroom (ipv heavy cream)
  • 2 flinke eierdooiers
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen komijn
  • snuf chili vlokken
  • snuf cayenne peper, of meer naar eigen smaak
  • 1 kilo lamsgehakt
  • 1 cup broodkruimels of anders een paar handjes paneermeel
  • 1/4 cup gehakte peterselie
  • zout en peper

Voor de saus

  • 2 blikken tomaten of zo'n 800 ml gezeefde tomaten.
  • 3 el extra vierge olie
  • 1 sprietje rozemarijn
  • chili vlokken naar smaak (de saus moet licht pittig worden)
  • 1 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 1/2 tl verse tijmblaadjes (of een snufje gedroogde tijm)
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • snufje kaneel
  • snufje cayenne peper
  • 1 laurierblad
  • 1/2 tl suiker
  • strip sinaasappelschil van 7,5 cm lang
  • 1/4 cup sinaasappelsap
  • zout en peper

Voor de garnering

  • ruim een ons fetakaas verkruimeld
  • 2 el muntblaadjes gehakt

Instructies

De gehaktballen

  • Verhit je gril. 
  • Neem een flinke kom en doe daarin alle ingrediënten voor de gehaktballetjes. Meng alles goed met je handen. En draai er dan gehaltballetjes van ter grootte van een golf bal.
  • Smeer een bakplaat in met wat olijfolie en leg daarop de gehaktballetjes. En grill ze dan 5-7 minuten, keer ze halverwege een keer om. Als het goed is zijn ze dan mooi gebruind. Zet opzij.

De saus

  • Ondertussen kun je de saus maken. Draai in een keukenmachine een tomaten saus van de tomaten of gebruik gezeefde tomaten. 
  • Verhit wat olie in een sauspan en voeg dan de rozemarijn, de chilivlokken toe en laat die even meebakken. Voeg dan de ui toe en fruit die totdat de ui zacht is. Voeg dan de tijm, komijn, kaneel, cayenne en laurierblad en bak een minuutje mee. Dan kunnen de tomaten, de suiker, sinaasappelsap en sinaasappel schil erbij.
  • Breng de saus aan de kook en laat dan een minuut of 10 op laag vuur pruttelen. De saus is dan wat ingekookt. Voeg dan de gehaltballetjs toe en laat die 15-20 minuten in de saus bubbelen totdat ze gaar zijn.

Garnering

  • Garneer met feta kaas en muntblaadjes. Serveer met bijvoorbeeld parel couscous.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept