Gado Gado met Gado Gado saus

by Jan Scherders
Gado Gado met Gado Gado saus

Gado Gado is een schotel van geblancheerde en afgekoelde groenten met pindasaus, eieren en kroepoek. Lekker met een paar stokjes saté en lontong 😉

Gado Gado is een bekend gerecht uit de Indonesische keuken. Je kunt het als een soort zomerse maaltijdsalade eten, en bijvoorbeeld combineren met een paar stokjes saté en wat rijst of lontong. Maar je kunt het ook maken als onderdeel van een meer uitgebreide rijsttafel.

De rest van dit verhaaltje gaat over het maken van gado gado. Voor een lekkere gado gado saus, klik op de link.

Welke groenten voor gado gado?

Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld bloemkoolsperzieboontjeswitte kooltaugéandijvie, wortel, champignons. Kies er minstens drie. Let op een goede combinatie van kleur en textuur. Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in ‘hapklare brokken’ (bloemkool in roosjes, boontjes breken, kool en andijvie in reepjes, wortel in plakjes). Op de foto Gado Gado met bloemkool, sperzieboontjes, aardappel en andijvie. En taugé en gebakken tofu.

Blancheer iedere groente (behalve de andijvie, en de aardappelen gewoon koken) apart en dan zo’n 3-5 minuten. En dan meteen in een bak met koud water. Stop het garingsproces na het afgieten door ze goed met koud stromend water af te spoelen, of ze even in ijswater te leggen. Zorg dat de groenten knapperig blijven!! Als je alles geblancheerd kookt hebt giet je het kookwater over de taugé en dan ook even af laten koelen.

Hoeveel groenten per persoon voor gado gado?

Reken per persoon op 150 tot 250 gram groenten, afhankelijk van wat je er nog meer bij serveert. Voor vier personen heb je dus van alle groenten bij elkaar 600 tot 1000 gram nodig.Ik ga er in onderstaand recept vanuit dat dit het hoofdgerecht is en reken ca 200 gram groenten per persoon. De aardappelen, tahoe/tempeh en het gekookte ei maken van deze Indonesische groenteschotel een volwaardige maaltijd. En je serveert er natuurlijk Gado Gado saus bij en wat kroepoek. En als je wilt een paar stokjes saté en/of lontong

Het volgende recept komt grotendeels van Coquinaria, een mevrouw die je kunt vertrouwen 🙂 Maar ik heb ook wat dingetjes uit het Gado Gado recept van Lonny Gerungan gehaald. Eigenlijk zijn deze recepten grotendeels gelijk.

Gado Gado met Gado Gado saus

Gado Gado

Gado Gado is een schotel van geblancheerde en afgekoelde groenten met pindasaus, eieren en kroepoek. Lekker met een paar stokjes saté en lontong 😉 Maaltijdsalades Gado Gado met Gado Gado saus European Afdrukken
Voor: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Groenten (bloemkool, sperzieboontjes/kousenband, witte kool/spitskool, taugé, andijvie/sla, wortel, spinazie/paksoi/choisam/waterspinazie kangkung, champignons (maak een keuze)). Bijvoorbeeld:

  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram taugé
  • 200 gram bloemkool
  • 1 krop sla of andijvie
  • 4 grote aardappelen

Garnering

  • 1/2 blok tahoe (200 gram) of tempé, gefrituurd in olie
  • 1 komkommer, in plakjes
  • 4 hardgekookte eieren
  • wat wortelen julienne gesneden (optioneel)

Serveren

  • gado gado saus
  • empting belindjoe en/of kroepoek oedang

Bereiding

Groenten koken/blancheren
Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in ‘hapklare brokken’ (bloemkool in roosjes, boontjes breken, andijvie in reepjes, wortel in plakjes). Blancheer bloemkool en boontjes apart en dan zo'n 3-5 minuten. Andijvie niet blancheren en aardappelen gewoon koken en af laten koelen.
Stop het garingsproces na het afgieten door ze goed met koud stromend water af te spoelen, of ze even in ijswater te leggen. Laat de groenten goed uitlekken. Taugé overgiet je met het kookwater en dan ook af laten koelen.
Garnering maken
Bestrooi de (geschilde en) gesneden komkommer met zout en laat een half uurtje staan, dep dan droog. Eieren koken. eventueel een paar wortels julienne snijden.
Zet tahoe eerst een half uur licht onder druk zodat overtollig water eruit kan lopen. Na een half uur goed drogen met keukenpapier of een schone keukendoek. Snijd vervolgens in plakken. Bak de tahoe daarna in olie mooi bruin en knapperig. Uit laten lekken op keukenpapier. Dan de plakken in blokjes snijden.
NB Eventueel kun je de tahoe marineren, heel simpel in wat ketjap met eventueel knoflook en/of wat specerijen naar keus. Ook kun je de blokjes tahoe ook vóór het bakken marineren in een mengsel van specerijen en wat taotjo. Bep Vuyk geeft aan om voor de tahoe eerst een tamarinde papje (van tamarinde, water en een beetje zout) te maken en daar de de plakken tahoe en tempé mee in te smeren.
Kroepoek en emping
Frituur de kroepoek en demping in de olie.
Maak de schotel op
Neem een grote platte schaal. Leg een laagje groenten erop, door elkaar, of naar soort apart. Doe dit niet al te lang voor het serveren, zodat de groenten fris blijven. Garneer met tahoe, komkommer, emping, gekookt ei etc.
Serveren
Serveer niet rechtstreeks uit de koelkast, maar op kamertemperatuur. Geef de pindasaus er apart bij als je hem warm wilt serveren. Pindasaus koelt snel af. Als je de saus ook op kamertemperatuur wilt serveren, zou je de groenten op de schotel kunnen afwisselen met laagjes saus.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment