Feestelijke wortel-pastinaaksoep

Wortel-pastinaaksoep van geroosterde groenten

by Jan Scherders

Deze wortel-pastinaaksoep maak je van geroosterde groenten (pastinaak, wortelen, aardappel, ui) en groentebouillon. Heerlijk soepje voor winterse dagen.

Eenvoudige maar zeer smakelijke wortel-pastinaaksoep

Als je de groenten voor deze soep een tijdje in de oven doet dan heb je de basis voor een heerlijke soep die het in het najaar of winter bij veel mensen goed zal doen. Je maakt er soep van door de groenten met zelfgemaakte bouillon (groentebouillon of lichte kippenbouillon) te koken. Daarna pureren en klaar. Garneren met wat verse kruiden crème fraiche en je hebt een heerlijke feestelijke soep. Ik heb deze soep een keer voor een Thanksgiving diner gemaakt. Mijn eters vonden deze soep top 🙂

Recept afdrukken
No ratings yet

Feestelijke wortel-pastinaaksoep

Deze wortel-pastinaaksoep maak je van geroosterde groenten (pastinaak, wortelen, aardappel, ui) en groentebouillon. Heerlijk soepje voor winterse dagen.

Ingrediënten

  • pond wortelen
  • ½ pond pond pastinaak (twee grote), geschild, in vieren en het hart eruit gehaald en dan in stukjes van 2 cm
  • 1 middelgrote rode ui, grof gesnipperd
  • 1 flinke vastkokende aardappel (iets van 2 ons)
  • 2 knoflooktenen, ongepeld
  • 2 el extra vierge olie
  • zout en peper
  • liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
  • Verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie, dragon, tijm, of bieslook voor garnering
  • Creme fraiche voor garnering

Instructies

  • Verhit je oven op 220 graden en leg een bakvel op de bakplaat. Leg hier de groenten op, als ook de knoflooktenen, em sprenkel er olijfolie en zout en peper overheen. Zet dan 20 minuten in de oven. Zet na 20 minuten de oven op 200 graden en schep de groenten een keer om. Laat de groenten dan nog eens een half uur bakken. Roer iedere 10 minuten de groenten weer om. Op het eind moeten de groenten gaar zijn en aan de randen gekarameliseerd. Haal dan uit de oven. Als het goed is heb je ongeveer 4 cups groenten.
  • Pak de knoflooktenen met een handdoek of zo vast en knijp de pulp in een blender. Doe er de helft van de groenten bij en 2 cups bouillon. Houdt de blender goed dicht (eventueel met een handdoek) en maak er een gladde soep van. Herhaal dat met de tweede helft van de groenten.
  • Doe dan alles in een pan en doe de rest van de bouillon erbij. Breng op smaak met peper en zout en breng de soep aan de kook.
  • Geef iedereen een bord soep en garneer met wat verse kruiden en creme fraiche.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept