Fattoush salade

by Jan Scherders
Fattoush salade

Fattoush salade is een Libanese broodsalade van romaine sla, tomaten, komkommer, radijsjes, verse kruiden en stukjes (oud) pitabrood.

Libanese broodsalade

Deze salade is met name populair in landen als Libanon, Israel, Egypte en omringende landen. Mijn begrip is dat het van oorsprong toch een Libanese broodsalade is (hoewel er ook verhalen zijn dat deze salade uit Syrië komt).

Op de site Mama’s Libanese Kitchen las ik, dat het een boerensalade is en dat de boeren eigenlijk erin doen wat ze van het land kunnen halen. Maar oud brood (het Libanese platbrood) en sumak zijn wel standaard. Het is de een boerensalade en de groenten (oa romaine sla) wordt tamelijk grof gescheurd of gesneden. De dressing moet een sweet tangy taste hebben.

Fattoush is net als Panzanella een broodsalade, ontstaan vanuit het goede gebruik niks weg te gooien. Dus boeren bewaarden het overgebleven platbrood en combineerden dat met de groenten die beschikbaar waren tot een broodsalade.

Meestal zijn die groenten romaine sla, tomaten, komkommer, radijsjes, rode ui of lente-uitjes en daarnaast kruiden als peterselie en munt. De groenten en verse kruiden worden gemengd met krokant gebakken stukjes brood en dan gaat er een dressing bij waarbij sumak essentieel is.

Menu suggesties

Met bijgaand recept maak je een salade voor 4-6 personen. Ik maak deze salade meestal als ik een aantal hele warme dagen aan zien komen en eet dan een paar dagen van deze salade. Ik houd daarom de dressing en de groenten apart en meng alles pas bij het serveren.

Je kunt deze salade prima als lunch eten. Maar ook als bijgerecht voor je avond maaltijd. Op de foto een bordje Fattoush salade voor de lunch.

Het is een stevige salade en ik combineer het meestal met gegrild vlees, platbrood / pita brood en dan bijvoorbeeld met hummus of tahini saus of tzatztiki. Enkele goddelijke combinaties zijn:

Dus kleine stukjes gegrild vlees, brood, een sausje en deze Fattoush salade. Als je de stukjes vlees buiten op de BBQ grilt dan hoef je een paar dagen helemaal niet te koken en wordt het binnen niet nog warmer. Overigens, de salade is ook heerlijk zonder het brood 😉

Dressing Fattoush salade

Naast de groenten en kruiden speelt de dressing een belangrijke rol. Als we naar het Fattoush recept op Mama’s Lebanese Kitchen kijken dan zijn olijfolie, granaatappel melasse, citroensap en sumak royaal aanwezig in de dressing. Granaatappel melasse is ingekookt granaatappelsap en dat heeft een zoetzure smaak. Citroensap en sumak brengen het zure.

This is a dish that’s all about refreshment – so be bold with the flavours.

De dressing moet een sweet tangy taste hebben. Maar het fris zure moet overheersen. Misschien dat Ottolenghi daarom een soort karnemelk aan zijn Fattoush salade toevoegt? Dat recept heb ik overigens nog niet geprobeerd.

Ik kies voor de verhouding 1:2 voor citroensap en olijfolie en voeg daarbij 2 eetlepels granaatappel melasse en 1 eetlepel sumak. Als je geen granaatappel melasse hebt dan kun je met een paar theelepels honing wat toevoegen om zo de zure/zoetzure smaak tot stand te brengen.

Maar je zou ook de dressing van Mama’s Lebanese Kitchen eens kunnen proberen, daarbij wordt dubbel zoveel citroensap, sumak en granaatappel melasse toegevoegd.

Recept Fattoush salade

Voor mijn recept nu heb ik geprobeerd dicht bij de Libanese Fattoush te blijven. Daarom heb ik voor mijn recept vooral het Fattoush recept van de site The Mediterranean Dish als basis gebruikt en de dressing heb ik kijkend naar Mama’s Lebanese Kitchen wat aangepast.

De supermarkten hebben een paar jaar geleden Romaine sla uit de winkels gehaald. Je kunt nu alleen nog baby romaine in de winkel kopen. Maar je kunt Romaine sla vaak wel online bij de supermarkt bestellen. En daar maak ik graag gebruik van 🙂

Fattoush salade

Fattoush salade is een Libanese broodsalade van romaine sla, tomaten, komkommer, radijsjes, verse kruiden en stukjes (oud) pitabrood.
Porties: 6

Ingrediënten

Pita brood roosteren

 • 2 grote pita broodjes of anders Libanees platbrood
 • extra vierge olijfolie om de stukjes brood te bakken
 • 1/2 tl sumak
 • zout en peper

Voor de salade

 • 1 krop Romaine sla gescheurd
 • 1 grote komkommer (of 3 Perzische komkommers) in halve maantje of blokjes
 • 1 pond roma tomaten (of cherry tomaatjes) in blokjes
 • 1/2 bosje radijsjes in plakjes of blokjes
 • 1 rode of groene paprika optioneel
 • 3-4 lente-uitjes of 1 rode ui
 • 15 gram munt gehakt
 • 25 gram platte peterselie gehakt

De dressing (zie notities)

 • 2 knoflooktenen fijngehakt
 • 1/3 cup olijfolie
 • sap van 1 flinke citroen (of 2 limoenen)
 • 1 – 2 el granaatappel melasse of eventueel 1 – 2 theelepels honing (proeven)
 • 1 el sumak

Instructies

 • Toast het pitabrood/platbrood totdat het krokant maar niet bruin is.
  Scheur daartoe de broodjes in stukjes. Verhit 3 el olijfolie in een koekenpan, bak de stukjes brood kort in de pan totdat ze gebruind zijn. Voeg daarbij zout, peper, en 1/2 theelepel sumac toe. Schep uit de pan en leg op wat keukenpapier.
 • Meng de Romaine sla, komkommer, tomaat, lente-uitjes, radijs, munt en/of peterselie in een slakom
 • Maak de dressing met 1 eetlepel sumak en meng die door de sla. Of doe 1 theelepel sumak in de dressing en strooi de rest los over de salade.
 • Voeg dan de pita broodjes toe en meng alles nog een keer goed door mekaar

Notities

De dressing moet geen subtiele Franse vinaigrette worden. De smaak moet ergens tussen fris zuur en   zoetzuur zitten. Traditioneel wordt er daarom royaal granaatappel melasse ingedaan. Granaatappelmelasse is ingekookt granaatappelsap, dit maakt het tot een zoetzure stroperige siroop. Heb je dat niet dan kun je wat honing toevoegen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment