Eenvoudige bleekselderijsoep

by Jan Scherders
Eenvoudige bleekselderijsoep

Zeer smakelijke bleekselderijsoep die je maakt met bleekselderij, aardappelen en bouillon. Zeer eenvoudig, toch lekker !!

Het boek van Escoffier is een schatkamer van vergeten soepjes

Tante Rinie heeft mij jarenlang gepushed om in Le Guide Culinaire van Escoffier te duiken. En daar ben ik een jaar of wat geleden mee begonnen tot mijn groot genoegen. Want ik kom er steeds meer achter dat het een schatkamer van vergeten soepjes is. Want ik zit op dit moment vooral naar de soepjes, sauzen en de bouillons in het boek te kijken.

Heel vaak zijn de soepjes megasimpel, dat je denkt “kan het wel wat zijn”. Maar als je gewoon doet wat de meester zegt dan is het wat!! Zo ook met dit bijzonder eenvoudige soepje van bleekselderij. Dit is een gebonden soep, waarbij aardappelen of rijst voor de binding zorgen. Escoffier noemt dat een pureesoep van groente.

Behalve peper en zout eigenlijk maar vier ingrediënten, te weten een flinke klont boter, bleekselderij, aardappelen en bouillon. Je kunt de aardappelen ook door rijst vervangen en de kippenbouillon kan mijns inziens ook prima groentebouillon zijn.

Hoe maak je deze bleekselderijsoep ?

Je begint met een struik bleekselderij fijn te snijden en dan een paar minuten in kokend water te blancheren. Dit is om de bitterheid van bleekselderij kwijt te raken. En als je de soep eet dan weet je waarom je dat gedaan hebt ;)

Dan even stoven in een flinke klont boter, aardappelen (of rijst) en een liter bouillon erbij en dan een klein half uur laten koken. Pureren en dan zeer royaal op smaak brengen. Deze soep heeft echt royaal peper en zout nodig!!! Dus goed proeven!!

Eenvoudige bleekselderijsoep

Zeer smakelijke bleekselderijsoep die je maakt met bleekselderij, aardappelen en bouillon. Zeer eenvoudig, toch lekker !!
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij
  • 4 el boter
  • 200 gram aardappelen of 100 gram rijst
  • 1 liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
  • royaal peper en zout

Instructies

  • Een struik bleekselderij fijn snijden en blancheren in kokend water. Afgieten en goed laten uitlekken.
  • Dan de bleekselderij in een flinke klont boter stoven, dan de aardappelen en een liter bouillon erbij en in een klein half uur gaar koken.
  • Pureren en royaal op smaak brengen met peper en zout. Goed proeven !!!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment