Een hele kip in de oven braden, zo doe je dat!!

by Jan Scherders
Gebraden kip Thomas Keller

Een hele kip in de oven braden. De uitdaging is om op een eenvoudige wijze een knapperige buitenkant en een malse binnenkant te krijgen!!

Een hele kip in de oven braden is een uitdaging

Een hele kip in de oven braden is best een uitdaging, en dat is een reden waarom chef koks het vaak als een test voor sollicitanten gebruiken. Want het tot stand brengen van een knapperige buitenkant en een malse binnenkant is een uitdaging voor iedere kok.

Omdat ik maar een eenvoudige thuiskok ben heb ik daarom ernstig rond gespeurd naar bruikbare recepten. En uiteindelijk waren er twee recepten die ik iedere keer weer pakte als ik een kip in de oven wilde braden.  En dat waren de recepten van Mark Bittman (New York Times) en het recept van Thomas Keller, wereldberoemde chef kok en eigenaar van diverse restaurants.

En het verrassende is dat het braden van een hele kip met deze recepten eigenlijk heel eenvoudig is. Feitelijk is de moeite niet meer dan wat zout en peper over de kip te strooien en terwijl de kip aan het braden is maak je een eenvoudige salade, zet de tafel klaar en bakt de frietjes.

Simplest Roast Chicken

Ik heb ook wel recepten geprobeerd die misschien een net wat beter resultaat gaven maar meestal alleen door een hoop moeilijk en tijdrovend gedoe. Wat mij betreft zijn de recepten van Mark Bittman en Thomas Keller gewoon top recepten, want ze zijn uitermate eenvoudig en je hebt een hele lekkere gebraden kip zonder urenlang moeilijk te doen :)

Dit recept van Mark Bittman (New York Times) is één van de hoogst gewaardeerde recepten van de kookrubriek van de krant. Maar liefst 6000 keer vijf sterren. En eenvoudiger kan bijna niet. Hoewel, het recept van Thomas Keller wat hierna volgt is nog eenvoudiger :) Voor mij zijn dit de twee top recepten, eenvoudig en een goed resultaat gegarandeerd.

Simplest Roast Chicken

Hier het zeer gewaardeerde recept van Mark Bittman, één van de schrijvers voor de kookrubriek van de New York Times.
Porties: 4

Ingrediënten

 • 1 flinke kip, ca 1,5 kilo, met vel
 • olijfolie
 • peper en zout

Instructies

 • Neem een gietzijeren of stalen pan en zet die op een laag rooster in de oven. Zet de oven op de maximale stand (minimaal 250 graden).
 • Smeer ondertussen de kip in met olijfolie en besprenkel met zout en peper.
 • Als de oven heet is zet je de kip in de pan met de borst naar boven. Laat de kip nu 15 minuten braden en zet de oven dan op 160 graden. Braad de kip totdat die goudbruin is en een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden.
 • Haal de pan uit de oven en zet op het fornuis. Houd de pan een beetje scheef zodat de vleessappen uit de kipholte kunnen lopen. Plaats de kip op een serveerschaal en laat 5 minuten rusten. Snijd in porties en serveer.

Een hele kip in de oven braden, Thomas Keller doet het zo

Thomas Keller – de wereldberoemde drie sterren chef van het Amerikaanse restaurant The French Laundry – heeft een ingewikkelde oplossing en een eenvoudige oplossing. Als je in de ingewikkelde oplossing interesse hebt dan kun je daar hier meer over lezen. Het behelst oa het marineren in een soort zoutoplossing, dan de kip een paar dagen laten drogen en dan komt pas het braden.

Gelukkig heeft hij in zijn kookboek Bouchon – dat gaat over bistro gerechten – ook een uitermate eenvoudige bereiding opgeschreven. En die is in de Verenigde Staten zeer populair. Hier kun je een reprint van zijn recept lezen en in onderstaand filmpje kun je Thomas Keller zelf die kip zien braden.

Ik ben super enthousiast over dit recept. En in de praktijk volg ik, zeker met niet zulke zware kippen, meestal dit recept. Het is mega simpel, het smaakt mega goed en hoewel je met het recept van Mark Bittman misschien een wat mooier gebruinde kip hebt, doe ik het toch meestal op de manier van Thomas Keller.

Op bovenstaande foto een kip van 1350 gram van onze kippenboer in Diessen. De kip op tijd uit de koelkast halen, dan zout en peper erover, drie kwartier in een hete oven op een ovenvast bord en klaar :) Bij mij gaan meestal de kippenpoten bij de frietjes en de kippenborst gaat de dag erop naar de afdeling overgebleven kippenvlees.

Gebraden kip Thomas Keller

De eenvoudigste manier om een kip in de oven te braden komt van Thomas Keller, drie sterren kok uit de Verenigde Staten.
Porties: 4

Ingrediënten

 • 1 kip met vel een gemiddelde kip
 • peper en zout

Instructies

 • Verwarm je oven op 230 graden. Haal je kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
 • Dop dan de kip met wat keukenpapier zo droog mogelijk. Doe wat peper en zout in de holte van de kip en bind de poten bij mekaar. Dat is belangrijk, op deze manier worden alle delen gelijkelijk gebraden.
 • Nu neem je een pepermolen en een zoutbus en gaat de kip met zout en peper onder regenen. Het mooiste werkt zo'n ouderwetse zoutbus. Die gebruik ik altijd. Hierdoor ga je een mooie krokante en smaakvolle buitenkant krijgen.
 • Neem een gietzijeren, stalen pan of ovenbestendig bord en zet daarop de kip.
 • Als de oven heet is zet je de kip in de pan met de borst naar boven. Laat de kip nu ruim drie kwartier braden. Als het goed is de kip nu goudbruin en heeft een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden.
 • Haal de pan uit de oven en zet op het fornuis. Houd de pan een beetje scheef zodat de vleessappen uit de kipholte kunnen lopen. Bedruip de kip nu met de vleessappen en laat dan 10-15 minuten rusten. Snijd in porties en serveer. Heerlijk met frieten en een eenvoudige groene salade.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

René ( R.H Van der Rijst 5 februari 2023 - 15:24

Hallo Jan,

Bedankt voor je inspirerende recepten !! Vraagje n.a.v.de kip in de oven in een gietijzeren pan : Deksel op de pan in de oven ????

Reply
Jan Scherders 5 februari 2023 - 15:33

Kip op kamertemperatuur laten komen, dan zegenen met zout en peper. En dan in een gietijzeren pan of braadslede zetten en dan in de oven. Dus geen Deksel !!! Zeker niet. Gewoon lekker laten roosteren.

Reply

Leave a Comment