Dipsauzen voor een Chinese Fondue

by Jan Scherders

Na mijn introductie over Chinese Fondue en het maken van de bouillon nu meer over de dipsauzen voor een Chinese fondue.

Dipsauzen en toppings

Voor de dipsauzen geldt dat je een eind komt met wat je in de kast hebt staan als je regelmatig Chinese gerechten kookt. Veel dipsauzen kun je kant-en-klaar gebruiken en smaken verrassend goed bij de Hot Pot. Doe van alles wat in kleine schaaltjes van waaruit de gasten zich kunnen bedienen. Met de volgende lijst kom je een heel eind.

Basis dipsauzen

  • Sha Sha saus (een “must have”)
  • XO saus
  • Sesam pasta of Tahini
  • Sesam olie
  • Chili Oil
  • Chilipoeder
  • Sriracha chili sauce
  • Hoisin Saus

Smaakmakers

  • Kleingesneden knoflook
  • Zwarte azijn
  • Zout en peper
  • Oestersaus
  • Soja saus
  • Dou Chi (gefermenteerde zwarte bonen)
  • Gefermenteerde tofu blokjes

Topping

  • Fijngesneden verse chilipepers
  • Kleingesneden lente-uitjes
  • Geroosterd sesamzaad
  • Gehakte korianderblaadjes
  • Gehakte pinda’s

Homemade Dipsauzen

Maar het is waarschijnlijk een goed idee – how caring – om zelf al wat homemade dipsauzen vooraf te maken voor je gasten. Hieronder vindt je vooral de verhoudingen, je kunt dan zelf de hoeveelheid dipsaus bepalen.

Hier een voorbeeld van een suggestie van The Woks of Life:

I personally like to take equal parts Sa cha and Sesame paste (or peanut butter), and then I add chili oil, a bit of soy sauce, cilantro, scallions, and garlic. Figure out what combination works best for you!

Spicy dipsauzen

Voorbeelden van zelfgemaakte spicy dipsauzen:

  • 1/2 el chili poeder + 1 blokje gefermenteerde tofu +wat gehakte lente-uitjes en korianderblaadjes + geroosterde pinda’s + 1 tl fijngesneden knoflook. Giet er 1/2 kop Soup Base op “to tune the seasonings before enjoying”. Deze dipsaus is erg pittig maar ZOOO lekker!!
  • 2 el sesam olie + 1/2 el chili olie + 1/4 tl dou chi + 1 tl fijngesneden knoflook + 1 tl zwarte azijn + 1 el lichte soja saus + wat fijngesneden groene peper + wat klein gesneden lente-uitjes / korianderblaadjes (dit is super spicy!! dus als het je teveel wordt verminder dan de hoeveelheid groene peper)
  • 2 el Sha Sha saus + 1/2 el sesam olie + wat geroosterd sesamzaad (vooral voor beef hot pot)
  • 2 el Tahini + 1/2 el chili olie + 1/4 tl dou chi + 1 tl fijngesneden knoflook + 1/2 tl lichte soja saus + versgemalen peper + wat gehakte lente-uitjes/korianderblaadjes

Niet-spicy dipsauzen

Voorbeelden van niet-spicy dipsauzen:

  • 1 el lichte soja saus + 1 el sesam olie + 1 el oestersaus + 1/4 tl suiker + wat geroosterd sesamzaad + wat gehakte lente-uitjes/korianderblaadjes
  • 2 el Tahini + 1tl fijngesneden knoflook + 1/2 el sesam olie + wat gehakte lente-uitjes/korianderblaadjes + wat geroosterd sesamzaad
  • 2 el sesam olie + 1 tl fijngesneden knoflook + zout + wat gehakte lente-uitjes/korianderblaadjes + wat sesamzaad + 1/4 tl zwarte azijn (ideaal voor Ma La Hot Pot)

Hoe maak je een lekkere sesam dipsaus?

De sesam pasta gebruik je vooral om in dipsaus mixen te gebruiken, maar China Sichuan Food raadt aan om vooraf een sesam dipsaus te maken beginnend met een pot sesam pasta uit de winkel (dat mag ook Tahini zijn). En daar voeg je een en ander aan toe en dan heb je je sesam dipsaus voor de gasten. Deze dipsaus is echt yammie. Dit zijn de verhoudingen:

Sesam Dipsaus

Gang: Saus
Keuken: Chinees
Auteur: China Sichuan Food

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sesam pasta of Tahini
  • 1/2 eetlepel sesam olie
  • 1/2 eetlepel lichte soja saus
  • 1 theelepel zwarte azijn
  • 2-3 eetlepels warm water

Instructies

  • Roer de sesam pasta en sesam olie goed door mekaar (steeds in één richting) en na ongeveer een minuut merk je dat het prutje stijf en moeilijker te roeren wordt.
  • Voeg dan 1/2 eetlepel lichte soja saus en 1 theelepel zwarte azijn toe en blijf roeren (in één richting)
  • Als alles goed gemengd is voeg dan 1 eetlepel warm water toe en roer totdat het water is opgenomen in de saus en herhaal dit met 1-2 eetlepels water totdat je een gladde saus hebt

Het makkelijkste is natuurlijk om op basis van deze verhoudingen een flinke kom te maken zodat je gasten er een avond plezier van kunnen hebben.

Zelf dipsauzen aan tafel maken

En je kunt weer allerlei andere dipsauzen maken door deze basis dipsauzen in bepaalde combinaties te mengen. Sichuan China Food zegt: kies één of twee dingen uit de eerste laag (zie hieronder), kies er één of meerdere uit de tweede groep. En top het af met iets uit de derde groep. Zo kunnen gasten dus aan tafel gewoon lekker wat aan kliederen 🙂

Eerste groep is de dipsaus basis:

  • sesam olie
  • sesam pasta / Tahini
  • pindakaas / pinda pasta
  • Sha Sha saus
  • gedroogd chili poeder / cayenne
  • chili olie

Om de originele smaak van de Soup Base vast te houden kun je het beste sesam olie (of olijf olie) kiezen, een meer spicy dipsaus basis zoals bijvoorbeeld Sha Sha saus voegt juist veel smaak toe aan de ingrediënten die uit de Hot Pot komen.

Tweede groep voegt smaak toe:

  • fijngesneden knoflook
  • zout
  • suiker
  • soja saus
  • (zwarte) azijn
  • gefermenteerde tofu
  • dou chi (gefermenteerde zwarte bonen)

Derde groep is de topping:

  • gehakte verse groene en/of rode chili pepers
  • geroosterd sesamzaad
  • pinda’s (in kleine stukjes)
  • kleingesneden lente-uitjes
  • gehakte korianderblaadjes
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept