Shakshuka met feta

by Jan Scherders
Shakshuka

Deze Shakshuka is gewoon ongegeneerd smullen!! Ottolenghi heeft Shakshuka denk ik beroemd gemaakt maar dit recept van Melissa Clark is gewoon top!!

Wat is Shakshuka?

Shakshuka is een éénpansgerecht van eieren gepocheerd in een tomaten/rode peper saus en je eet het met pita brood en is dacht ik beroemd geworden door Ottolenghi en zijn kookboeken. In elk van zijn kookboeken staat wel een recept van dit gerecht.

Het komt oorspronkelijk uit Tunesië volgens Ottolenghi maar is in Israël en mogelijk nu in vele landen erg populair. Het is eigenlijk een verlaat ontbijt- c.q. lunchgerecht, maar ik eet het graag als vegetarisch hoofdgerecht.

Melissa Clark laat het zien op YouTube

Dit recept van Melissa Clark heb ik al vele malen gemaakt en ik geniet er iedere keer weer van … probeer het eens, het is ongegeneerd smullen. Je kunt Melissa Clark het zelf zien maken op Youtube, hoe leuk is dat!! Ik eet het met warme pitabroodjes die ik in de oven leg tegelijk met de Shakshuka. En dan met Frank’s Hot Sauce 🙂

Voor dit soort bereidingen waarbij je eerst wat op het fornuis doet en dan de pan in de oven schuift werk ik graag met de gietijzeren pannen van Lodge. Die zijn in Nederland minder bekend maar behoren in de Amerikaanse huishoudens tot de standaard pannen en worden erg veel gebruikt.

Wat betreft het pitabrood…wat ik doe is het pitabrood tegelijk met de pan met eieren in de oven zetten en dan zijn ze lekker als de eieren goed zijn. Handig toch?

Nog iets over de porties. In principe is dit een ontbijtgerecht voor zes personen. Maar als je het als hoofdgerecht eet – net als ik doe – dan is het denk ik voor 2-3 personen.

Shakshuka

Deze Shakshuka is gewoon ongegeneerd smullen!! Ottolenghi heeft Shakshuka denk ik beroemd gemaakt maar dit recept van Melissa Clark is gewoon top!!
Gang: Ontbijt/Lunch/Diner
Keuken: Mediterraan
Porties: 3

Ingrediënten

  • 3 el extra-vierge olijfolie
  • 1 grote ui gehalveerd en in dunne schijfjes gesneden
  • 1 grote rode paprika in reepjes gesneden
  • 3 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl zoete paprika
  • 1/4 tl cayenne peper of naar smaak
  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 gr met sap tomaten grof gehakt
  • 3/4 tl zout
  • 1/4 tl zwarte peper
  • ruim 100 gr feta verkruimeld
  • 6 grote eieren
  • gehakte korianderblaadjes
  • Hot sauce

Instructies

  • Zet de oven op 190 graden
  • Verwarm de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de uien en paprika toe en bak die zachtjes gedurende ca 20 minuten. Voeg dan ook de knoflook toe en bak die een minuutje mee
  • Roer de kruien door de groenten en bak weer een minuutje. Giet dan de tomaten met sap in de pan en breng op smaak met zout en peper. Laat even pruttelen (zeg 10 minuten) en roer er dan de verkruimelde feta doorheen.
  • Breek de eieren boven de tomatenprut en bestrooi met wat zout en peper. Neem dan de pan en zet in de oven en bak totdat de eieren goed zijn (ca 7-10 minuten)
  • Haal de pan uit de oven en strooi er wat korianderblaadjes overheen en serveer met hot sauce.

Notities

In sommige recepten zul je ook groene paprika’s aantreffen, ik doe het zelf vaak met de paprika’s die ik nog heb liggen en vind eigenlijk de combinatie van een rode en gele paprika er wel lollig uitzien. Ook de korianderblaadjes zijn optioneel, je kunt ook peterselie en/of munt blaadjes hakken er daarmee garneren.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment