De ultieme lasagne met vleessaus

by Jan Scherders

De ultieme lasagne met vleessaus, bestaat dat ? Regina Schrambling, werkzaam voor de New York Times, meent van wel 🙂 Ze komt dicht in buurt 🙂

Wat heeft ze gedaan?

Perfectionist als ik ben hou ik van dit soort dingen als onderstaand…

In 2001, Regina Schrambling went on a week long odyssey in search of the ultimate lasagna recipe. She tested several, and finally found her ideal in a mash-up of recipes from Giuliano Bugialli and Elodia Rigante, both Italian cookbook authors.

 

This was the best lasagna I had ever eaten. The sauce was intensely flavored, the cheeses melted into creaminess as if they were bechamel, the meat was just chunky enough, and the noodles put up no resistance to the fork. Most important, the balance of pasta and sauce was positively Italian.

Het resultaat is top!!

Afijn, 1250 lezers van de kookrubriek zijn het met haar eens en gaven dit gerecht vijf sterren!! Ik heb het originele recept een klein beetje aangepast:

  • het oorspronkelijke recept geeft aan voor 8-10 personen, ik zou zeggen voor 8 personen
  • ik heb de gehaktballen niet door de bloem gehaald maar met paneermeel/broodkruimels gemaakt.
  • In het oorspronkelijke recept worden “Italian sausages” oftewel Italiaanse worstjes gebruikt. Deze worstjes zijn in USA erg bekend maar wij kennen die niet. Ik heb daarom het recept voor Italiaanse worstjes opgezocht en op basis daarvan het recept aangepast

Maar het is wel wat werk 😉

Dit is al bij al geen “snel klaar” lasagne. Dus het beste is denk ik dat je het maakt voor ca 8 personen of dat je een deel van de gemaakte lasagne invriest. Dat kan goed met lasagne. Als je deze lasagne wil maken dan maak je mijns inziens het gehakt beste de dag van te voren en begint s’ochtends met het bakken van de gehaktballetjes en het maken van de saus. Als je dat klaar hebt dan kun je later op de dag de saus opwarmen en de balletjes erin doen en lekker een uurtjes of anderhalf laten pruttelen.

De Ultieme Lasagne !?

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 8
Auteur: Regina Schrambling

Ingrediënten

Voor de gehaktballen van varkensgehakt

  • 500 gr gehakt voor Italiaanse gehaktballetjes mix van "hot and sweet"
  • 2 el rode wijnazijn
  • zout en peper
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 ei
  • handje paneermeel of broodkruim

Spice mix voor varkensgehakt

  • 1 el knofllook poeder
  • 1 el uien poeder
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 2 tl paprika poeder
  • ¾ tl venkelzaden gemalen
  • ¼ tl bruine suiker
  • tl gedroogde oregano
  • tl gedroogde tijm
  • 2 tl chili vlokken of naar smaak

Voor de gehaktballen van rundergehakt

  • 300 gr rundergehakt
  • 1/4 cup geraspte pecorino romano
  • 2 eieren
  • 10 twijgjes peterselie alleen de blaadjes
  • 2 hele tenen knoflook fijngehakt
  • handje paneermeel of broodkruim

Voor de saus

  • 1 cup extra verge olijfolie
  • 2 middelgrote rode uien fijn gesnipperd
  • 2 grote tenen knoflook uitgeperst
  • 250 gr pancetta in blokjes (of eventueel een stuk ontbijtspek)
  • zout en peper
  • 1 1/2 cup goede rode wijn bij voorkeur Italiaanse
  • 4 blikken gepelde tomaten van 400 gr 2 28-ounce cans Italian Plum tomatoes
  • 3 el tomatenpuree

Voor de lasagna

  • 1 bakje ricotta kaas van 450 gram
  • 2 XL eieren
  • 2 cups geraspte pecorino romano kaas
  • 1/2 cup gehakte peterselie
  • 1 pond mozarella in plakjes
  • 16 vellen verse lasagna blaadjes

Instructies

Italiaans gekruid varkensgehakt maken

  • We gaan eerst gekruid varkensgehakt maken en daar balletjes van draaien. Maak een specerijen mix van de knoflook poeder, uienpoeder, paprikapoeder, tijm, oregano, bruine suiker, basilicum en het venkel zaad (gemalen). Deze specerijen mix is genoeg voor 1300-1400 gram gehakt.
  • Neem 500 gram varkensgehakt (niet gekruid) of maak het gehakt zelf. Doe het varkensgehakt in een kom en bestrooi het met peper, zout, en de gehakte peterselie. Kluts er een ei over, en strooi twee eetlepels van de specerijenmix over de 500 gram varkensgehakt. Doe er ook een paar eetlepels paneermeel bij en meng nu alles goed. Als je gehakt een goede vastheid heeft dan kun je nu het gehakt in twee delen van 250 gram ieder verdelen en het ene deel wat "spicy" maken door er 1/2 theelepel chili poeder over te strooien. Hierna draai je gehaktballetjes van het gehakt

Gehaktballen van rundergehakt maken

  • Meng het gehakt, de kaas en de eieren in een grote kom. Hak de peterselie en de hele knoflook heel fijn, en schep dat dan door het gehakt. Meng dan alles goed door mekaar - dat doe je het beste met je handen - en maak er dan met toevoeging van paneermeel gehaktballetjes van en zet opzij.

Balletjes bakken

  • Verhit nu wat olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi eventueel de gehaktballen lichtjes met bloem en leg ze in de olie. Bak de gehaktballen in batches aan alle kanten bruin en schep ze dan in een kom en zet opzij.

De saus maken

  • Verhit 1/2 cup olie in een grote zware pan. Voeg de uien, gehakte knoflook, en de pancetta toe en bak al roerend ca 10 minuten (dat de uien zacht zijn geworden). Bestrooi royaal met zout en peper en zet het vuur wat hoger. Voeg dan de wijn toe en kook die in ongeveer 20 minuten in (het meeste is nu weg gekookt). Doe de tomaten in de pan (incl. vocht), de tomatenpuree en 2 cups lauwwarm water. Laat de saus een uur pruttelen. Voeg nu de gehaktballetjes toe aan de tomaten saus. Laat de saus nu 1 1/2 uur verder pruttelen.

De lasagna maken

  • Verwam de oven op 180 graden. En meng in een grote kom de ricotta kaas, de eieren, de pecorino romano, de peterselie en de mozzarella (zorg dat je van de mozzarella een cup overhoudt voor later). Bestrooi met zout en peper en schep alles goed door mekaar.
  • Verwijder nu de gehaktballen en de worstjes uit de saus en laat die even wat afkoelen. Hak ze dan redelijk grof in stukjes.
  • Schep een flinke laag van de saus in een flinke ovenschaal en bedek die met lasagna vellen. Schep daar weer wat saus overheen en schep er dan 1/3 van de vleesmassa op en daar weer 1/3 van het kaas mengsel. Herhaal dat twee keer en top dan af met een laag van lasagna velletjes en bedek die met de overgebleven saus. Leg daar de overgebleven mozzarella op.
  • Zet in de oven en bak 30 minuten. Laat de lasagna 10 minuten staan voordat je deze serveert/

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment