De ossenstaartsoep van mrs. Beeton

by Jan Scherders
mrs. Beeton

Dit 150 jaar oude recept voor ossenstaartsoep van mrs. Beeton heeft de tand des tijds doorstaan en hiermee maak je nog steeds een heerlijke ossenstaartsoep.

De ossenstaartsoep van mrs. Beeton

Ik kwam erachter dat ik nog geen goed recept had voor ossenstaartsoep. Toen ik een tip vroeg aan vriendin Rinie kwam ze met het recept van mrs. Beeton. Volgens Rinie is dit recept onverslaanbaar. Ik heb de ossenstaartsoep volgens het recept van Mrs. Beeton gemaakt en mijn eters waren het erover eens dat het een heerlijke soep was.

Mrs. Beeton was journaliste en schrijfster en kwam in 1861 met het boek Book of Household Management, dat een bestseller werd. Ook andere boeken van Mrs Beeton waren populair en als ze in deze tijd geleefd had dan zou ze waarschijnlijk de naam en faam van een Nigella Lawson of Jamie Oliver hebben.

Als je de soep op deze manier maakt dan heb je zo’n 4 liter lekkere soep. Van de twee ossenstaarten houdt je ruim 1 kilo soepvlees over. De hond is wel een tijdje zoet met het kluiven van de botten 😉

In het recept heb ik aangegeven hoe je de soep met één ossenstaart kunt maken (voor een kleinere pan soep).

De ossenstaartsoep van mrs. Beeton

Dit 150 jaar oude recept voor ossenstaartsoep van mrs. Beeton heeft de tand des tijds doorstaan en hiermee maak je nog steeds een heerlijke ossenstaartsoep.
Porties: 4 liter

Ingrediënten

  • 2 el boter
  • 2 ossenstaarten in stukken
  • 2 plakken ham in blokjes
  • 3 liter water
  • 1 prei in stukken
  • 2 raapjes in grote stukken
  • 3 uien gehalveerd
  • 2 wortelen in grote stukken
  • 1/2 struik bleekselderij in grote stukken
  • 1 bouquet garni (paar takjes peterselie, paar takjes bonenkruid, paar laurierblaadjes) of: paar laurierblaadjes, paar takjes tijm, paar takjes peterselie
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels

Afwerking

  • 2 el tomatenpuree
  • 1/2 glas Madeira of port
  • 2 eetlepels bloem om de soep wat aan te dikken

Instructies

  • Doe een paar eetlepels boter in een grote soeppan. Spoel de stukken ossenstaart af en voeg die toe aan de pan. Snijd de dikke plakken ham in blokjes en voeg die ook toe.
    Snijd alle groenten in stukken en doe ook die in de pan. Doe er dan 250 ml water bij en breng op hoog vuur aan de kook en laat al roerend alle water wegkoken.
  • Vul nu de pan met water totdat alles ruim onderstaat (ca 3 liter) en breng tegen de kook aan. Schuim goed af. Doe er het bouquet garni bij, de peperkorrels, kruidnagels en wat zout bij. Zet dan het vuur laag, en laat dan de soep een uur of vier met de deksel op de pan trekken.
  • Als het vlees gaar is haal dan de stukken ossenstaart uit de soep en zet opzij. Zeef de soep en pluk het vlees van de botten. Zorg dat alle vette stukjes weggooit en snijd het vlees eventueel in kleinere stukjes.
  • Meng een paar eetlepels boem met de port (of Madeira). Voeg dat dan toe aan de soep als ook een paar eetlepels tomatenpuree.

Notities

Als je deze soep met 1 ossenstaart maakt pas dan het recept op de volgende manier aan: 1 ossenstaart, 1,5 -2 liter water, 2 uien, 2 wortelen, 1 raapjes, 2 stelen bleekselderij, 2 kruidnagels, 1 eetlepel bloem. De rest blijft hetzelfde (en het maken van de soep uiteraard ook).

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment