De ossenstaartsoep van mrs. Beeton

by Jan Scherders
mrs. Beeton

Dit 150 jaar oude recept voor ossenstaartsoep van mrs. Beeton heeft de tand des tijds doorstaan want het is volgens kenners nog steeds onverslaanbaar 😉

De ossenstaartsoep van mrs. Beeton

Ik kwam erachter dat ik nog geen goed recept had voor ossenstaartsoep. Toen ik een tip vroeg aan vriendin Rinie kwam ze met het recept van mrs. Beeton. Volgens Rinie is dit recept onverslaanbaar.

Mrs. Beeton was journaliste en schrijfster en kwam in 1861 met het boek Book of Household Management, dat een bestseller werd. Ook andere boeken van Mrs Beeton waren populair en als ze in deze tijd geleefd had dan zou ze waarschijnlijk de naam en faam van een Nigella Lawson of Jamie Oliver hebben.

Haar recept voor ossenstaartsoep staat nog steeds overeind. En ja, een hele struik bleekselderij!! En in het originele recept staat een “bunch of savoury herbs” dat vriendin Rinie ingevuld heeft door “Ik gebruik alleen verse kruiden: twee takjes bonenkruid, twee takjes lavas, twee takjes peterselie, maar alleen bonenkruid lijkt me ook prima”. Dus heb je al die verse kruiden niet dan een klein theelelepeltje bonenkruid ….

Ossenstaart soep

Kenners zeggen dat dit 150 jaar oude recept voor ossenstaartsoep van mrs. Beeton onverslaanbaar is 🙂

Ingrediënten

  • 2 ossenstaarten in stukken
  • 1 prei
  • 2 el boter
  • 2 plakken ham
  • 2 raapjes
  • 3 uien
  • 2 wortelen
  • 1 bosje bonenkruid of xxx theelepels gedroogd bonenkruid
  • 1 prei
  • 1 struik bleekselderij
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 2 el tomatenketchup
  • 3 liter water
  • 1/2 glas port
  • een beetje bloem en boter om de soep wat in te dikken

Instructies

  • Spoel de stukken ossenstaart af en doe ze in een grote soeppan. En doe er de boter bij
  • Snijd alle groenten in stukken en doe die in de pan. Als de peperkorrels en de kruiden. Doe er dan 250 ml water bij en breng op hoog vuur aan de kook en laat al roerend alle water wegkoken.
  • Vul nu de pan met water totdat alles ruim onderstaat (ca 3 liter) en breng tegen de kook aan. Doe er zout bij, schuim goed af, zet dan het vuur laag, en laat dan de soep een uur of vier met de deksel op de pan trekken.
  • Als het vlees gaar is haal dan de stukken ossenstaart uit de soep en zet opzij. Zeef de soep en doe terug in de pan.
  • Maak dan wat bolletjes van boter en bloem en doe die bij de soep, als ook de port en de tomatenketchup en laat de soep nog even pruttelen. Haal het vlees van de botten en doe het vlees in de soep en warm nog even door

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment